Vinčiću hvala Koprčanov in bes Goričanov

96. minuta in končni trojni pisk sodnika. Rodolfo Vanoli je stekel do igralcev Kopra in vsakega posebej objel, nekateri igralci Gorice so ogorčeno gestikulirali proti glavnemu sodniku, vratar Cordaz pa je - vsaj tako se je zdelo - celo potočil kako solzo in v hitrem teku odtekel v slačilnico. Veselje v domačem in bes ter občutek nemoči v taboru gostov je obeležil zmago Kopra proti Gorici. Luka Koper : Gorica 1:0 (0:0).

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > To so bile z vidika navijačev (že dolgo jih ni bilo toliko na t.i. primorskem derbiju) verjetno najbolj čustveni dogodki na igrišču na tekmi, kjer razigranosti ni bilo veliko, pač pa trd boj za žogo in le redko število priložnosti. In k sreči tudi bistveno bolj umirjeni odnosi med akterji kot na prvih dveh tekmah.

Stadion Bonifika, gledalcev 1000, sodnik Vinčić (Maribor) 6. Strelec - 1:0 Štromajer (75). Luka Koper: Simčič-, Šme 6,5, Halilović 6,5, Hadžić 6,5, Guberac 6,5, Čovilo 6,5, Palčič 6,5, Ivetić 7, Črnigoj 6,5 (od 84. Žibert -), Galešić 7 (od 94. Gregorič-), Štromajer 7 (od 78. Pučko -). Trener: Rodolfo Vanoli. Gorica: Cordaz-, Modolo 6,5, Gigli 6,5, Jogan 6,5 (od 79. Boniperti-), Širok 6,5, Favalli 6, Vetrih 7, Bationo 6,5 (od 64. Misuraca 6), Finocchio 6,5, Danilievičius 6, Lapadula 6 (od 72. Mastriani -). Trener: Luigi Apolloni. Rumeni kartoni: Guberac; Modolo, Jogan, Danilievičius.

A če začnemo od začetka: Koprčani kar nekaj časa niso mogli skriti presenečenja nad goriškim pristopom. Luigi Apollloni je namreč na klopi ali tribuni pustil nekatere nosilce (Massimo Coda, Gianvito Misuraca) in nekoliko spremenil sistem igre ter ga precej približal koprskemu. Igral je s tremi branilci in prostima bočnima igralcema v obliki romba, ki sta se po potrebi pomaknila v obrambo s kar petimi igralci. V napad je poslal le Gianluca Lapadulo, za njim pa je prežal dalj časa odsotni Tomas Danilievičius, torej tako, kot pri Kopru, kjer je bil klasični napadalec Jaka Štromajer, za njim pa Goran Galešić. “Res so nas malce presenetili. Cel teden smo se pripravljali na njihov sistem igre. Ampak smo se potem le prilagodili,” je začetne težave z goriško agresivno igro potrdil Matej Palčič, ki je bil v zadnji tretjini dvoboja akter spornega dogodka za zadetek. “Bilo je dosti nervoze, igra res ni bila ne vem kaj. Ampak taki so derbiji. Zasluženo smo zmagali,” je menil Palčič.

Tekla je 75. minuta. Škofjot je na desnem boku (35 metrov od vrat) posredoval in skušal odvzeti žogo Urugvajcu Borgesu Mastrianiju. Goriški igralec je žogo skušal obdržati v posesti in jo poslal proti kazenskemu prostoru, žoga je nenamerno pristala v rokah vratarja Alexa Cordaza.

Statistika derbija - koti: Koper 2, Gorica 8; prekrški: Koper 16, Gorica 18; rumeni kartoni: Koper 1, Gorica 3; streli v okvir vrat: Koper 3, Gorica 2; prepovedani položaji: Koper 1, Gorica 0.

Toda glavni sodnik Slavko Vinčić je menil drugače: da je Mastriani namenoma podal žogo do svojega vratarja in z zamudo dosodil posredni udarec na goriška vrata v kazenskem prostoru Gorice. Zelo sporna, če že ne napačna odločitev, je na tekmi od roba do roba kazenskih prostorov usodno vplivala na rezultat: s 14 metrov je prosti strel izvajal Galešić, žoga se je od živega zidu odbila do Štromajerja, ki je zatresel mrežo za 1:0. “Želel sem spočiti nekatere igralce, zato sem prilagodil igro karakteristikam drugih, kot sta Danilevičius ali Lapadula. Zelo dobro smo igrali, žal so tekmo odločile posamične epizode, ki se jih je izmislil glavni sodnik,” je bil oster trener gostov Apolloni in dodal: “Ekipa je naredila veliko dobrih potez, podaje v pravem trenutku in njihova obramba je imela kar nekaj težav. Po prejetem zadetku so se razmerja porušila. Koper se je zaprl in na vse kriplje branil prednost.”

Plus: za obisk gledalcev, ki je presegel pričakovanja in za fair play na igrišču. Minus: za obrambno igro in tisto, kar gledalci na stadionih najbolj želijo - atraktivne poteze in zadetke.

Priložnosti na tekmi je bilo res vsega skupaj za prste ene roke. Gostje so, kljub pobudi in kar osmim izvajanim kotom (statistika včasih tudi laže), prvi strel v okvir nezaposlenega Vasje Simčiča sprožili šele v 47. minuti prek Francesca Finocchia, edini resen strel pa je sprožil Mastriani. “Brez pravih priložnosti je težko zmagati. Tudi Koper jih ni imel, pa je iz polpriložnosti dal gol. Lahko jim čestitam za zmago, zasluženo ali ne,” je menil Matija Širok, ki sicer ni želel napovedovati, če se lahko tudi Gorica vmeša v boj za prvaka. Na drugi strani je Vanoli priznal, da ga je rojak na goriški klopi presenetil: “43 točk nismo osvojili slučajno. Bravo Apolloni, presenetil nas je s konceptom igre. Ampak mi smo ne glede na vse igrali kot vedno, le zvezne igralce smo postavili v nekoliko ofenzivnejšo vlogo.”

Proti koncu tekme je bilo nekaj več nervoze zaznati na strani modrih, po tekmi pa je bilo pestro pri vhodu v slačilnice. Kaj se je točno zgodilo, nam ni bilo dano izvedeti: po eni verziji je razposajeni Perica Ivetić nehote udaril Apollonija in je vmes skočil goriški športni direktor Michele Dal Cin, po drugi pa da je postavni direktor eno prisolil koprskemu kapetanu Ivici Gubercu ... ROK MAVER


Najbolj brano