Vinčić spet (ni) dobro videl

Nogometaši Gorice doma spet niso okusili slasti zmage. Z velenjskim Rudarjem so dve točki izgubili v končnici tekme, ki je bila za Novogoričane usodna že na dvobojih s Krko in Domžalami. Gorica : Rudar 1:1 (1:0).

NOVA GORICA > Gostitelji so zamudili lepo priložnost, da osvojijo poln izkupiček in se zavihtijo na drugo mesto. Zavoljo razvoja dogodkov pa so lahko zadovoljni tudi z remijem.

Športni park, gledalcev 800, sodnik Vinčić (Maribor) 5,5. Strelca: 1:0 Živec (28), 1:1 Bratanović (85). Gorica: Cordaz 7, Codromaz 6, Jogan 6,5, Kavčič 5,5, Favalli 6, Vicente 5,5, N'diaye 6,5 (od 76. Misuraca -), Berardocco 6 (od 59. Vetrih 6), Lapadula -, Živec 7,5 (od 89. Vanzo -), Coda 6. Trener: Luigi Apolloni. Rudar: Rozman 6, Jeseničnik 6, Firer 6 (od 60. Rošer 6,5), Črnčič 6 (od 91. Klinar -), Rotman 6, Jahić 6, Kašnik 5,5, Bratanović 7,5, Radujko 6,5, Knezović 5,5, Eterović 6,5 (od 85. Podlogar -). Trener: Jernej Javornik. Rumeni kartoni: N'diaye; Črnčič, Rozman; rdeča kartona: Lapadula (1, grob prekršek); Knezović (57, čista priložnost za zadetek).

Po minuti molka, posvečeni tragično preminulemu športnemu novinarju Denisu Turku, so gledalci obnemeli že po slabi minuti igre. Gianluca Lapadula je domnevno udaril Aleša Jeseničnika, ki je padel kot pokošen, mariborski sodnik Slavko Vinčić pa je Italijanu pokazal pot v slačilnico.

Dogodek je najprej sprožil osuplost, nato pa val ogorčenja na tribunah športnega parka. Novogoriški privrženci namreč še dobro pomnijo podoben scenarij, ki se je na tekmi z Domžalami odvijal v spomladanskem delu pretekle sezone. Mihi Gregoriču je tedaj tekmec pri skoku zlomil nos in ostal nekaznovan. V soboto Jeseničnik ni utrpel poškodbe in je nemoteno nadaljeval tekmo, odprto pa ostaja vprašanje namere Lapadule. Kakorkoli že, Novogoričani so tekmo nadaljevali oziroma praktično začeli z igralcem manj, kar je seveda spremenilo taktične načrte Luigija Apollonija, ki je spet dodobra premešal postavo. V njej sta bila tudi dva novinca Alessandro Favalli (namesto Matije Široka) in Vicente Bruno Leonardo (zamenjal je Amedeja Vetriha), ki je prevzel vlogo centralnega zveznega igralca.

Velenjčani so sicer imeli žogo več v svoji posesti, a so Novogoričani uspešno odbijali njihove poskuse, še preden bi se ti razvili v kaj nevarnejšega.

Plus: Novogoričani so večji del tekme imeli igralca manj, a so si spet priigrali precej obetavnih akcij. Minus: vnovič so izgubili točke v končnici tekme; neposrečene menjave.

Na drugi strani so gostitelji stavili na hitre prehode v protinapad. Nekoliko bolj statični velenjski branilci so imeli kar precej preglavic pri zaustavljanju nepredvidljivih gostiteljev. V prvi vrsti Sašo Aleksandra Živca, ki je tudi popeljal Novogoričane v vodstvo s prekanjenim strelom z razdalje. Številčno oslabljenim Novogoričanom je proti koncu polčasa sicer pojenjala sapa, a so zadržali dragoceno vodstvo.

Ko je že po dobrih desetih minutah nadaljevanja Ivan Knezović kot zadnji mož velenjske obrambe nepravilno zaustavil prodornega Živca in si prislužil rdeč karton, se je zdelo, da bodo gostitelji nekoliko lažje zadihali.

Informacije o tem, kdo naj bi še iz Parme prišel v Novo Gorico, ne pojenjajo. V Športnem parku bi kmalu lahko videli 35-letnega reprezentanta Litve Tomasa Danilevičiusa. Za svojo državo je dosegel že 19 zadetkov, igral pa je tudi za Club Brugge, Arsenal, Bologno, Livorno. Na tapeti je tudi Paulo Regula. Gre za 24-letnega portugalskega zveznega igralca, ki je sprva igral za Vitorio Setubal, nazadnje pa za Olhanense.

Zgodilo pa se je nasprotno. Velenjčani so v zadnjih 20 minutah okrepili pritisk, izčrpana zvezna vrsta gostiteljev pa je bila vse bolj v podrejenem položaju. Velenjski strelski niz dalj časa ni obrodil sadov: Novogoričane je reševala nenatančnost tekmecev oziroma vratar Alex Cordaz. Vse do 85. minute, ko je Elvis Bratanović zavrtel Tineta Kavčiča in iz neposredne bližine zadel pod samo vratnico za končnih 1:1.

“Ekipa se je dobro držala kljub igralcu manj. Škoda za tisti izenačujoči zadetek, ker smo si prizadevali za zmago in nismo zgolj čakali na razvoj dogodkov. V igri bomo morali biti bolj bistri: zadržati žogo oziroma prehajati v napad, ko to zahtevajo okoliščine na zelenici,” je pojasnil trener Gorice Apolloni. “Doma ostajamo brez zmage, a to je bolj splet naključij kot pa pravilo. Verjamem, da bomo naslednjič slavili tudi v športnem parku. V končnici tekem nam morda pade malo zbranost, tokrat pa je bilo očitno, da nam je zmanjkalo nekaj moči na koncu. Gostje so naposled zasluženo izenačili,” je povedal Živec.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano