Villa in Sanchez za Handanovića

Državna prvenstva na stari celini se bližajo koncu. Z izjemo revialnega pokala konfederacij se v letošnji poletni sezoni obeta mrtvilo. Novice o tržnici bodo tako še bolj v ospredju.

Samir Handanović utegne po vrsti let zamenjati italijanska igrišča s španskimi Foto: Reuters
Samir Handanović utegne po vrsti let zamenjati italijanska igrišča s španskimi Foto: Reuters

EVROPA> Nekaj dni stara vest, da se za najboljšega slovenskega nogometaša zadnjih let Samirja Handanovića zanima Barcelona iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti. Znano je, da se je dolgoletni vratar “blaugrane” Victor Valdes naveličal domačega kluba. Išče nove izzive, najbolj ga mika Anglija. Tako so se Katalonci že spustili v boj za njegovega naslednika. Podpredsednik kluba Josep Bartomeu je pojasnil: “Valdes se je odločil, da po letu 2014 z nami ne bo podaljšal pogodbe. Ne želi ostali. Torej imamo čas do 30. junija prihodnje leto. Iščemo zares vrhunskega vratarja. Ko ga bomo dobili, se bomo Valdesu zahvalili. Edina možnost, da skupaj nadaljujemo je, da si premisli.” Katalonski dnevniki o zgodbi še previdno molčijo, zato pa je madridski športni časnik As objavil, da ima Barca na radarju Handanovića in Urugvajca Fernanda Muslero iz turškega Galatasaraya. V drugem planu so Vicente Guaita (Valencia), Wojciech Szczesny (Arsenal) in Marc-Andre ter Stegen (Borussia M.).

Bogastvo za vratarja

Handanović je poleti prišel v Inter za 11 milijonov evrov. Znašel se je kot riba v vodi, medtem ko se je ekipa oddaljila od boja za vrh. Odhod iz Udineseja ga je mikal tudi zaradi osvajanja lovorik. Zdi se, da Inter le nima začrtane dolgoročne zgodbe o uspehu, kar bi lahko bil glavni argument, da bi vratar po le enem letu zapustil črno-modre. Če se kot snubec pojavi katalonski velikan, je ta poteza še bolj razumljiva. Ob tem se postavlja vprašanje o interesih Interja, bolje rečeno, njegovega predsednika Massima Morattija. Ponudba Barce je že v začetku enormna. 30 milijonov evrov pomeni, da bi bil Handanović drugi najdražji vratar vseh časov, Moratti pa bi v le enem letu zaslužil čistih 19 milijonov evrov. Po drugi strani pa bi ostal brez odličnega vratarja. Toda, kjer je dim je tudi ogenj.

Da poročila medijev niso iz trte zvita, kaže tudi poteza Interja, da že išče naslednika. V prvi vrsti so Milančani oko vrgli na vratarja Cagliarija Michela Agazzija, takoj za njim pa je na seznamu želja občasni italijanski reprezentant Salvatore Sirigu, ki trenutno brani za Paris SG. Moratti pa ima s Parižani odlične odnose. Športni direktor pri tem klubu je Leonardo, bivši trener Interja. Pri črno-modrih sicer venomer poudarjajo, da je Handanović že v prvem letu presegel pričakovanja ter da nanj resno računajo pri sestavi novega šampionskega moštva. Klub je že kupil pet novih igralcev, toda ob tako visoki ponudbi Barcelone, je malo verjetno, da je Moratti ne bi sprejel. Morda bosta kluba v posel vključila tudi menjavo igralcev. V Lombardijo bi lahko prišli David Villa, Alexis Sanchez ali Montoya. To ne bi bilo prvo trgovanje med kluboma. Leta 2009 je v Katalonijo odšel Zlatan Ibrahimović, v Inter pa je prišel Samuel Eto'o.

Izidi 34. kroga serie A - Sampdoria : Fiorentina 0:3, Chievo (Jokić na klopi, Cesarja ni bilo v ekipi) : Genoa 0:1, Palermo (Kurtić vso tekmo, Iličić do 72. minute) : Inter (Handanović vso tekmo) 1:0, Torino (Birsa od 83. minute) : Juventus 0:2, Roma : Siena 4:0, Parma : Lazio 0:0, Atalanta : Bologna (Krhin na klopi) 1:1, Cagliari : Udinese 0:1, Pescara : Napoli 0:3 Milan : Catania sinoči; vrstni red - Juventus 80, Napoli 69, Fiorentina 61, Milan (-1) 59, Roma 55, Udinese 54, Inter 53, Lazio 52...

Iličić še naprej vroč

Vse bližje odhodu iz Palerma je Josip Iličić, ki nadaljuje s sijajnimi predstavami in z zadetki. Včeraj je v 10. minuti matiral Handanovića in potopil Inter. Izjemna forma v zadnjih tekmah je močno dvignila zanimanje za njegove usluge. Očitno je Kranjčan le našel stalnost dobrih iger. Glavni akterji sicer umirjajo žogico, saj se Palermo krčevito bori za obstanek. Toda na dlani je, da se bo selitev dejansko zgodila. V vrsti snubcev je na prvem mestu Roma, kjer kot športni direktor deluje Walter Sabatini, ki je Iličića spremljal takoj po prihodu v Italijo. Reklo, da se glavnega mesta ne zavrne, bo imelo dodatno težo.

O odškodnini še ni govora, verjetno pa ta ne bo šla pod desetimi milijoni evrov. Slovenski reprezentant je že zavrnil vzhodno avanturo pri Dinamu iz Kijeva, medtem ko se zdi Sampdoria zanj premajhen klub. Tam bi lahko končal Boštjan Cesar, ki mu poteče pogodba s Chievom. Pozimi je le malo manjkalo da bi se kluba dogovorila o prestopu. Za visokega branilca se je ogrela tudi bolj ambiciozna Fiorentina. Jasmin Kurtić je že dalj časa med prioritetami Torina, ki pa si še ni zagotovil obstanka. Predsednik Palerma je pred časom dejal, da je prestop le še vprašanje cene. V Torinu naj bi ostal tudi Valter Birsa, ki je očitno zadovoljil temno rdeče. Ti so napovedali odkup njegove pogodbe od Genoe. Kakorkoli, obeta se zanimiv prestopni rok.

PETER MARAŽ


Najbolj brano