Vikingi, tulipani, Skomina ...

Nogometni vikend na evropskem prvenstvu ponuja štiri tekme, dva papirnata derbija, in sicer drevi Nemčija : Portugalska v skupini B in jutri Španija : Italija v skupini C.

Nekdanja hrvaška naveza Tottenhama: Niko Kranjčar (levo) se je preselil v Dinamo Kijev, Luko Modrića pa snubi Manchester United Foto: Reuters
Nekdanja hrvaška naveza Tottenhama: Niko Kranjčar (levo) se je preselil v Dinamo Kijev, Luko Modrića pa snubi Manchester United Foto: Reuters

POLJSKA, UKRAJINA> Današnji spored bosta odprli Nizozemska in Danska, ki imata iz preteklosti precej stičnih točk, zlasti na prvenstvih stare celine. Obe sta namreč osvojili evropsko prvenstvo (EP), in to v zaporedju: Nizozemska je bila najboljša leta 1988, Danska pa na naslednjem EP, ko je vskočila kot rezerva namesto Jugoslavije. Danski vikingi so na Švedskem pripravili eno od treh največjih presenečenj zaključnih turnirjev EP: večje od zmage Češkoslovaške leta 1976 in le nekoliko manjše kot ob slavju Grčije 2004.

Tulipani seveda uživajo večji ugled v nogometnih krogih. Trikrat so igrali v finalu svetovnega prvenstva. Zadnjič pred dvema letoma v Južni Afriki, kar jih avtomatično uvršča v najožji krog kandidatov za naslov in tudi za izrazitega favorita na današnji tekmi. Posamična kvaliteta je na strani Nizozemcev, danski čudežni deček Christian Eriksen pa se je uveljavil - kje drugje - kot v Ajaxovem igralnem modelu. Tekmo bo sodil Damir Skomina.

Trije najbolj presenetljivi zmagovalci EP: 1976 - Češkoslovaška, 1992 - Danska, 2004 - Grčija

Večerna tekma Nemčije in Portugalske utegne imeti že pridih izločilnih bojev. Zgodovinske vloge so se sicer nekoliko premešale. Igrivi slog je vse bolj pisan na kožo elfu, Portugalci pa stavijo tudi na fizično moč in učinkovite rešitve. Ronaldo pa tudi Nani sta se izbrusila v angleškem nogometu visokega ritma, pri čemer tudi nemška bundesliga ne zaostaja prav veliko. Razplet bo vsekakor zanimiv, še bolj pa dvoboj klubskih soigralcev Mesuta Özila in Cristiana Ronalda. Oba sta zaradi individualnih značilnosti in različnih nogometnih slogov reprezentanc moža, okrog katerih se suče igra Portugalske in Nemčije.

Dvoboj Španije in Italije sodi med nogometne klasike. Ekipi sta se pomerili tudi v četrtfinalu EP pred štirimi leti. Takrat so slavili Španci, a šele po enajstmetrovkah. Na Italijane velja v turnirskem sistemu tekmovanja računati, ne glede na okoliščine, kakovost igralskega kadra ali afere, ki jih pretresajo. Italijanska reprezentanca je vselej trd oreh. Njihovi trenerji ostajajo mojstri taktičnih postavitev, ki jim tekmeci ne morejo do živega. Cesare Prandelli je sicer znanilec novega vala, ki je naklonjen igrivim predstavam, a taktična disciplina jim ostaja v genskem zapisu. O Špancih vsi vedo vse, a zato ni tekmecem nič lažje in so še vedno korak pred ostalo konkurenco.

Hrvaška popotnica za EP je prej slaba kot dobra. Prepričljiva zmaga v dodatnih kvalifikacijah s Turčijo je hitro zbledela ob težavah s poškodbami. Na srečo selektorja Slavena Bilića bo vsaj Vedran Čorluka pripravljen, odsotnost napadalca Ivice Olića pa se bržčas še ne bo tako občutila na dvoboju z Irsko. Naši južni sosedje jutri čakajo na strelski izbruh Nikice Jelavića, ki blesti na Otoku, Luka Modrić pa bo dokazoval, da je vreden zanimanja največjih klubov. Irska? Upoštevajoč navijaško podporo, bodo na tribunah zabeležili zmago, na igrišču pa naj bi zanjo poskrbel najstarejši selektor na EP, 73-letni Giovanni Trapattoni. ASO


Najbolj brano