Vikingi pisanih barv

Če so možnosti slovenske nogometne reprezentance za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Braziliji majhne, pa so njeni petkovi tekmeci v še za spoznanje slabšem položaju.

Tima Matavža (levo) in soigralce bodo sodeč po vremenskih napovedih tudi na jutrišnji tekmi v Ljudskem vrtu  pričakale težke  razmere za igro Foto: Primož Lovrič
Tima Matavža (levo) in soigralce bodo sodeč po vremenskih napovedih tudi na jutrišnji tekmi v Ljudskem vrtu pričakale težke razmere za igro Foto: Primož Lovrič

NOVA GORICA > Norvežani imajo namreč na lestvici skupine E še točko manj od Slovenije, v preostalih dveh dvobojih pa se bodo pomerili z ekipama, ki prav tako lovita dodatne kvalifikacije. Norveško po gostovanju v Ljudskem vrtu namreč čaka še torkova domača tekma z Islandijo. Norveški izračun je sicer še najbolj preprost. Z zmagama bi si zagotovili drugo mesto. Vprašanje pa je, če bi končni izkupiček, od katerega bi morali odšteti šest točk za zmagi s Ciprom, zadostoval za dodatne kvalifikacije. Poleg boja za drugo mesto pa imata petkova tekmeca še eno stično točko. Tako Slovenija (prej) kot Norveška (potem) sta v tem kvalifikacijskem ciklusu zamenjali selektorja.

Selekcijo Srečka Katanca tudi na domačih treningih spremljajo (manjše) poškodbe. Načeti so Kevin Kampl, Bojan Jokić in Tim Matavž.

Vikinge bo na zadnjih dveh tekmah skupine E vodil Per-Mathias Høgmo, ki je zamenjal slovitega 70-letnega Egila Olsna. 17 let mlajši Høgmo je že deloval na reprezentančni ravni. Vodil je norveške mlajše selekcije in - kot zanimivost - tudi žensko izbrano vrsto. V tej sezoni sedi na klopi švedskega Djurgardna, prej pa je štiri leta vodil Tromsø, s katerim je v kvalifikacijah evropske lige na začetku pretekle sezone gostoval tudi v Ljubljani in nato Olimpijo tudi izločil. Prvi trening norveške reprezentance je vodil v ponedeljek. Zaradi zdravstvenih težav je s prvotnega seznama odpadla četverica. Høgmo bo pogrešal predvsem člana Borussie Mönchendgladbach Havarda Nordtveita, pa tudi izkušenega Christian Grindheim, ki je zbral 53 reprezentančnih nastopov.

Med izbranci ni več niti strelcev s prve medsebojne tekme, ki so jo v Oslu dobili Norvežani z 2:1, Johna Arneja Riiseja, Markusa Henriksna in Kjetila Waehlerja, ki je dosegel avtogol. Zato pa so na seznamu pisane norveške reprezentance napadalni aduti iz nemške in angleške lige Mohammed Abdellaoue (Stuttgart), Tarik Elyounoussi (Hoffenheim) in Joshua King (Anglija).

Tudi mlado reprezentanco, ki se je v preteklih dneh pripravljala v Ajdovščini, čaka tekmec s severa. Z Danci so se izbranci Tomaža Kavčiča pred mesecem dni pomerili prav v mestu burje, tekma pa se je končala z neodločenim izidom 2:2. To je bila po dveh porazih tudi prva točka slovenske reprezentance v skupini 2 kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Na jutrišnji tekmi v Aalborgu in na torkovem dvoboju v Novi Gorici, kjer bodo gostili Bolgarijo, pa si želijo odebeliti izkupiček. V odpravi, ki se je včeraj odpravila proti Danski, je bil tudi Luka Kranjc. Če bo uspešno prestal današnji trening, potem bo jutri igral.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano