Vijolice so prerasle vrtnice

Branilec naslova je zmagovito začel sezono 2012/13, v prvoligaški premieri pa je na kolena spravil žilavo novogoriško zasedbo. Junak dvoboja je bil Dejan Mezga, ki je dosegel dva gola, izkazal pa se je tudi vratar Jasmin Handanović, ki je v prvem polčasu obranil 11-metrovko.

Mariborčani so sezono začeli z zmago Foto: Boštjan Bensa
Mariborčani so sezono začeli z zmago Foto: Boštjan Bensa

NOVA GORICA> Izbranci gostujočega stratega Darka Milaniča so dobro odprli tekmo, navkljub soparnemu vremenu so vseskozi narekovali ritem igre. Mezga je že v tretji minuti s prostega strela ogrel dlani domačega vratarja Vasje Simčiča, le pet minut zatem pa sta Marcos Tavares in Etien Velikonja izpeljala bliskovito akcijo, zaključek Zorana Lesjaka pa ni bil najboljši. Po kotu je bil v glavni vlogi znova Lesjak, njegov strel z glavo pa je domača obramba žogo izbila z golove črte.

Mariborčani so v 21. minuti izpeljali novo obetavno akcijo, po Lesjakovem strelu pa se je vnovič izkazal Simčič. Dve minuti kasneje je bil novogoriški vratar nemočen po natančnem prostem strelu, ki ga je z roba kazenskega prostora izvedel Mezga.

Novogoričani so se po zaostanku prebudili, strel Vita Pluta je zaustavil Handanović, poskus Sandija Arčona pa je zletel mimo vrat. V 38. minuti je glavni sodnik Dejan Balažič po Handanovićevem prekršku nad Dinom Martinovićem pokazal na 11-metrovko, kazenski strel Pluta pa je mariborski vratar zaustavil po odličnem posredovanju.

V peti minuti drugega polčasa bi neoviran Tavares lahko povišal vodstvo, a je slabo zadel žogo, le minuto zatem pa je Simčič dobro posredoval po strelu Dejana Trajkovskega. V 53. minuti je Mezga povišal na 2:0 po kombinirani akciji Lesjaka in Tavaresa. Državni prvaki so dvanajst minut kasneje povišali vodstvo, po kotu pa je nespretno posredoval Amadej Vetrih in presenetil tudi domačega vratarja Simčiča.

Gostitelji se navkljub visokem zaostanku niso predali, v 67. minuti je Dejan Žigon izkoristil globinsko podajo in po natančnem strelu znižal na 1:3. Slovenski prvaki so v nadaljevanju povsem umirili gostitelje, na svoj račun pa vpisali prvo zmago v tej sezoni.

STA

Hit Gorica - Maribor 1:3 (0:1)

Nova Gorica, 14. julija (STA) - Maribor je v prvem krogu 1. slovenske nogometne lige v gosteh premagal Hit Gorico s 3:1 (1:0).

* Športni park, gledalcev 700, sodniki: sodniki: Balažič (Ljubljana), Kokolj (Škofljica), Rojko (Logatec).

* Strelci: 0:1 Mezga (23.), 0:2 Mezga (54.), 0:3 Vetrih (65./avtogol), 1:3 Žigon (67.)

* Hit Gorica: Simčič, Širok, Gregorič, A. Jogan, Celcer, M. Mevlja (od 71. Kadrija), Vetrih, Martinović (od 75. Pavič), Bremec (od 56. Žigon), Arčon, Plut.

* Maribor: Handanović, Mejač, Rajčević, Potokar, Trajkovski, Mezga (od 85. Črnic), Lesjak, Filipović (od 69. Dodlek), Cvijanović, Tavares, Velikonja (od 63. Ploj).

* Rumena kartona: Handanović, Rajčević.

* Rdeč karton: /.


Najbolj brano