Vijolice bodo cvetele spomladi

Nogometaši Maribora bodo v ponedeljkovem žrebu izločilnih bojev evropske lige. Danes so ugnali Wigan z 2:1 in ob zmagi ruskega Rubina v Belgiji osvojil drugo mesto v skupini D.

Mitja Viler (v skoku levo), Primorec v dresu Maribora, je proti Wiganu odigral vseh 90 minut  Foto: Leo Caharija
Mitja Viler (v skoku levo), Primorec v dresu Maribora, je proti Wiganu odigral vseh 90 minut  Foto: Leo Caharija

MARIBOR > Slovenski državni prvaki so si za 53. rojstni dan priigrali najlepše darilo. Zmaga nad angleškim drugoligašem Wiganom 2:1 jim je prinesla napredovanje med 32 ekip, ki bodo spomladi nadaljevale tekmovanje v izločilnih bojih evropske lige. Belgijski Waregem je namreč doma klonil pred zmagovalcem skupine, Rubinom iz Kazana, in Mariborčani so se lahko veselili enkratnega uspeha: kot prvi slovenski klub bodo prezimili v evropskih tekmovanjih.

Nosilci ponedeljkovega žreba osmine finala lige prvakov: Borussia Dortmund, Atletico Madrid, Barcelona, Manchester United, Real Madrid, PSG, Bayern, Chelsea; nenosilci: Bayer Leverkusen, Manchester City, Galatasaray, Olympiakos, Schalke, Arsenal, Zenit, Milan.

Današnji večer v Ljudskem vrtu je postregel z razburljivim razvojem dogodkov. Bilo je vsega po malem: enajstmetrovki, rdeča kartona in (rezultatski) zasuki so z novicami iz Belgije obeležili mariborski dvoboj, ki se je razvnel v končnici prvega polčasa. Gostje so povedli iz najstrožje kazni, a njihovo veselje je trajalo le slabo minuto. Dejan Mezga je izenačil, Angleži pa so ostali tudi z igralcem manj. Zadetek Željka Filipovića na začetku drugega polčasa je prinesel Mariborčanom prednost, ki so jo kljub izključitvi Aleša Mertlja ob nekaj ključnih posredovanjih Jasmina Handanovića obdržali do konca. Medtem so prišle tudi spodbudne novice iz Belgije in slavje v Mariboru, za katerega sta vso tekmo odigrala Primorca Aleksander Rajčević in Mitja Viler, Goran Cvijanović pa zadnjih 15 minut, se je lahko začelo. Evropska jesen je Mariboru že navrgla lep denarni iztržek. Skupno so vijoličasti na račun letošnjih evropskih uspehov zaslužili že več kot 4,5 milijona evrov.

Evropska liga, skupina D, izida 6. kroga - Maribor : Wigan 2:1, Waregem : Rubin 0:2; končni vrstni red - Rubin 14, Maribor, Waregem 7, Wigan 5.

Po štirje angleški in nemški klubi, trije španski ter po eno moštvo iz Italije, Francije, Rusije, Grčije in Turčije bodo v ponedeljkovem žrebu lige prvakov, ki bo prav tako v Nyonu. Število udeležencev v izločilnih bojih kar dobro zrcali razmerja moči na evropskem klubskem zemljevidu. Trend je jasen. Nemška bundesliga je vse močnejša. Zadnji finale lige prvakov med Bayernom in Borussio Dortmund ni bil naključen. Oba sta se prebila tudi v letošnjo osmino finala, kjer sta se jima pridružila Bayer Leverkusen in Schalke. Stoodstoten izkupiček so pričakovano zabeležili tudi Angleži. Učinek Špancev, ki so po skupinskih bojih izgubili enega predstavnika (Real Sociedad), prav tako ni presenetljiv.

Nemčija, Anglija in Španija so potrdile status klubskih velesil. V ta rang pa ne sodi več Italija, ki so jo med veliko trojko zamenjali prav Nemci. Naši zahodni sosedje so zabeležili doslej najslabši izkupiček v sedanjem formatu lige prvakov. Napoli je bil resda največji osmoljenec med tretjeuvrščenimi moštvi, saj se je vpisal v zgodovino kot prva ekipa, ki se je poslovila od skupinskih bojev z 12 osvojenimi točkami. Zato pa je razočaral Juventus. Italijanski prvaki so se lani še izvlekli po nizu remijev v skupinskem delu. Letos ni šlo. Svojevrsten paradoks je, da je edini italijanski predstavnik v osmini finala Milan, ki preživlja eno najslabših sezon v zgodovini. Po drugi strani pa rdeče črni potrjujejo sloves najuspešnejše italijanske ekipe zadnjega desetletja v ligi prvakov.

Delno razočaranje skupinskega dela predstavljajo tudi Portugalci. Tako Porto kot Benfica bosta spomladi tekmovanje nadaljevala v evropski ligi. Zato pa bodo pomlad v ligi prvakov, dočakali najučinkovitejši posamezniki v različnih kategorijah.

Na vrhu strelske razpredelnice po skupinskem delu je z 9 goli Cristiano Ronaldo (Real), ki je postal najboljši strelec v skupinske delu tekmovanja sploh. Največ asistenc, šest, je zbral Wayne Rooney (Manchester U.).

ALEŠ SORTA


Najbolj brano