Veselje zmagovalcev in jeza poražencev

Nogometaši Gorice so se oddolžili Luki Koper za poraz v prvi četrtini prvenstva. Zmaga gostiteljev s 3:0 je po prikazanem zaslužena, a gostje menijo, da bi lahko bil razvoj dogodkov ob drugačnem sodniškem kriteriju zanje bistveno ugodnejši. Gorica : Luka Koper 3:0 (1:0).

NOVA GORICA > Po drugi medsebojni tekmi v letošnji sezoni se očitno odpira novo poglavje v primorskih derbijih, ki vsaj na igrišču postajajo derbiji v pravem pomenu besede.

Športni park, gledalcev 600, sodnik Mertik (Odranci) 5,5. Strelci - 1:0 Lapadula (14), 2:0 Živec (60), 3:0 Misuraca (92, iz 11m). Gorica: Cordaz 6,5, Favalli 7, Gigli 7, Modolo 7, Vanin 7, Misuraca 6,5, Vicente 6,5, N'diaye 6,5 (od 72. Vetrih 6,5), Živec 7,5, Lapadula 7,5 (od 70. Bazzoffia 6,5), Coda 6,5. Trener: Luigi Apolloni. Luka Koper: Nenezić 5,5, Šme 5,5, Blažič 5, Halilović 5,5, Palčič 5,5, Ivetić 5,5, Čovilo 5,5, Žibert 5,5, Črnigoj 5,5 (od 42. Pučko 5,5), Galešić 6 (od 69. Pilčić 5), Lotrič 5 (od 72. Arčon 5). Trener: Rodolfo Vanoli. Rumeni kartoni - Modolo, Vicente, Gigli; Palčič, Čovilo, Šme, Galešić, Žibert. Rdeč karton - Blažič (37 - čista priložnost za zadetek).

Glavno vlogo ima pri tem povišana tekmovalna napetost, za katero (ne)hote poskrbijo akterji sami.

V Novi Gorici je bilo v soboto umazanih prijemov, igralskih vložkov, besedičenja in prekinitev sicer manj kot na Bonifiki, a še vedno dovolj, da so nogomet večkrat potisnili v drugi plan. Tudi sodniška ekipa, ki sicer ni imela lahkega dela, se ni proslavila. Za Koprčane je sporna predvsem 9. minuta, ko je v zračnem dvoboju Marca Modola in Gorana Galešića krajšo potegnil slednji, ki je moral začasno zapustiti igrišče z okrvavljenim nosom, novogoriški branilec pa je dobil rumeni karton. Po mnenju gostov bi si zaslužil strožjo kazen.

Sicer pa so že od začetka več od igre imeli Novogoričani, ki so imeli en sam cilj pred sabo - tri točke. Koprčanom je na drugi strani ustrezal tudi remi, in tako so se tudi postavili, z zgoščeno sredino oziroma čvrstim obrambnim blokom. V napadu pa je bolj ali manj vse slonelo na navdihu Gorana Galešića, ki je imel v igri neomejena pooblastila. Novogoričani so hitro uvideli, kje je žarišče nevarnosti in so temu primerno tudi ukrepali. Galešić je imel vselej ob sebi igralca, ki mu je dihal za ovratnik. Tako imenovanih malih prekrškov, za katere so branilci italijanske šole specialisti, je bilo precej.

Plus: na tribunah športnega parka se je upoštevaje sočasnost športnih dogodkov zbralo solidno število gledalcev; po videnem se spet obeta primorsko rivalstvo. Minus: povišana napetost na igrišču odvzema privlačnost nogometu; sodniki so (spet) imeli vidno vlogo.

Galešić pa je hitro podlegel živčnosti in na manj prefinjen način začel vračati udarce. S tem pa je dosegel le nasprotni učinek. Proti sebi je obrnil tudi del novogoriške publike, ki mu je s posameznimi vzkliki še dvignila utrip.

Ko so Novogoričani nevtralizirali najnevarnejšega nasprotnega igralca, je bilo pol dela opravljenega. Za preostalo je poskrbela navdahnjena dvojica Saša Aleksander Živec-Gianluca Lapadula, ki je zrežirala vodilni zadetek gostiteljev. Tudi pri drugem ključnem trenutku tekme, ki se je zgodil še pred zaključkom prvega polčasa, je imel prste vmes Lapadula, ki je z dolgo podajo poslal v ogenj Massima Codo. Najboljšega novogoriškega strelca pa je s prekrškom v čisti situaciji za gol zaustavil Miha Blažič, ki si je prislužil predčasno pot v slačilnico.

Statistika derbija - Streli - Gorica 16, Koper 5; streli v okvir gola - Gorica 9, Koper 4; koti - Gorica 5, Koper 0; prekrški - Gorica 12, Koper 13; prepovedani položaji - Gorica 1, Koper 0; rumeni kartoni - Gorica 3, Koper 5; rdeči kartoni - Gorica 0, Koper 1.

Koprčane je ob igralcu manj in rezultatskem zaostanku v drugem polčasu čakala misija nemogoče, kar se je kmalu potrdilo. Coda je sicer v protinapadu zapravil prvo novogoriško zaključno žogo, zato pa je toliko bolje reagiral Živec, ki je zapečatil usodo gostov. V zadnje pol ure bi lahko gostitelji še odebelili strelski izkupiček, a so bili v zaključkih akcij do ranljivih gostov prizanesljivi. Precej manj pa je bil glavni sodnik Bojan Mertik, ki je v izdihljajih tekme dosodil enajstmetrovko, iz katere je Gianvito Misuraca postavil končni izid.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano