V znamenju Massima Code

Konec nogometne sezone s sabo prinaša tudi pogled nazaj in ocenjevanje doprinosa posameznikov k uspehu kolektiva.

Massimo Coda (v sredini) je bil najboljši igralec primorskih klubov Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Massimo Coda (v sredini) je bil najboljši igralec primorskih klubov Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Primorska nogometna prvoligaša sta v 23 sezoni slovenske prve lige igrala vidno vlogo na domačem nogometnem prizorišču. Koprčani z drugim mestom, Gorica pa s tem, da je Mariboru v finalu pokala suvereno preprečila ponovno dvojno nogometno krono in v klubske vitrine postavila novo lovoriko.

Med primorskimi igralci je največ kartonov - deset (devet rumenih in rdečega) dobil Goran Galešić, največ nastopov - 35 - ima Matej Pučko, največ minut na igrišču pa Alex Cordaz - 3150. 672 gledalcev je povprečen obisk Luke Koper. 407 gledalcev je povprečen obisk Gorice.

Naj igralec

Končni vrstni red: 59 - Coda, 51 - Čovilo, 49 - Galešić, 46 - Palčič, 37- Cordaz, 34 - Vetrih, 32 - Lapadula, Lotrič, 28 - Živec, 22 - Štromajer, Nenezić, 17- Misuraca, 16 - Finocchio, 13 - Pučko, Simčič, 12 - Jogan, 11 - Žibert, 10 - N'diaye, 9 - Črnigoj, Guberac, 8- Bazzoffia, Boniperti, 7 - Halilović, Gregorič, 6 - Ivetić, 5 - Gigli, Mastriani, 4 - T. Kavčič, Širok, 3 - Curk, Modolo, Vicente, 2 - Mavrič Rožič, Berardocco, 1 - Ivetić, Štulac.

Nekateri igralci so pred in med sezono iz Gorice prestopili v Koper. Vratar Vasja Simčič, ki je bil jeseni v goriškem dresu in je bil pozimi posojen v Koper, si je vse točke prislužil v koprskem golu.

Najboljši strelec

Končni vrstni red: 18 - Coda, 11 - Lapadula, 10 - Galešić, 9 - Štromajer, 8 - Misuraca, 7 - Palčič, Čovilo, 6 - Lotrič, 5 - Pučko, Bazzoffia, 4 - Boniperti, 3 - Nukić, 2 - Žibert, N'diaye, Finocchio, Vetrih, 1 - Mavrič Rožič, T. Kavčič, Črnigoj, Halilović, Gregorič, Guberac, Danilievičius, Pilčić, Mastriani.

Absolutni zmagovalec v obeh konkurencah je Massimo Coda, ki je sicer tudi drugi strelec slovenskega prvenstva, zadetek za napadalcem Rudarja Matejem Eterovićem. V točkovanju za najboljšega igralca sezone je 25-letni posojeni napadalec Parme Coda v končnici prvenstva premagal koprska izzivalca, predvsem po zaslugi njunih poškodb. Na vrhu je bil dolgo Goran Galešić, ki je spomladi prejemal manj točk. Sicer je pol zadetkov dosegel proti Triglavu ter iz enajstmetrovk, medtem ko je stabilno formo kazal Miroslav Čovilo, ki je svojega rojaka z vrha spodnesel v 28. krogu. Toda tudi visokega zadnjega zveznega igralca so na koncu pestile poškodbe, prav tako mladega koprskega upa Mateja Palčiča, ki se je vse bolj bližal prevzemu vodstva. Coda je tako brez pravega boja zasedel vrh tri kroge pred koncem, ko je bil tudi še v igri za slovenski strelski primat.

Ko smo že pri statistiki - letošnja sezona je precej podobna lanski. Odstopa po opaznem zmanjšanju števila remijev (lani 46, letos 39), več je bilo kartonov in kar 12 več dosojenih najstrožjih kaznih (letos 38, lani 26). Skoraj povsem enako je skupno število gledalcev na 36 tekmah. Letos jih je bilo malenkost več - 158.947, lani pa 158.530. Največ jih ima Maribor, skupno 55.600 ali 3088 na tekmo, kar je več kot lani. Luka Koper je letos zbrala 12.100 obiskovalcev oziroma povprečno 672 na tekmo, kar je 16 manj kot lani. Gorica je v tej sezoni zasedla zadnje mesto po obisku domačih tekem Ta je večji kot lani, pa kljub temu še vedno skromen. Prvenstvo si je v športnem parku ogledalo 20.180 ljudi ali 407 na tekmo.

ROK MAVER


Najbolj brano