V stari sezoni vse po starem

V 22. državnem nogometnem prvenstvu v samostojni Sloveniji se na prvi pogled ni zgodilo nič kaj pretresljivo novega v primerjavi s tistim z leta prej.

Mariborski napadalec Marcos Tavares (desno v rumenem dresu) je bil s 17 zadetki najboljši strelec prvenstva Foto: Boĺˇtjan Bensa
Mariborski napadalec Marcos Tavares (desno v rumenem dresu) je bil s 17 zadetki najboljši strelec prvenstva Foto: Boĺˇtjan Bensa

NOVA GORICA > Na prvi pogled se zdi, da je letošnja sezona le preslikava pretekle. In ne le prvenstvena. Jutri se bosta namreč na Bonifiki v ponovitvi lanskega pokalnega finala pomerila Maribor in Celje, s čimer bo padel zastor nad klubsko sezono. Poletni premor bo tako kot lani kratek, prav tako čas za analize oziroma konkretne korake. Prvo mesto je spet predčasno osvojil Maribor, tako kot lani je naslov podprvaka pripadel Olimpiji. Tako kot lani bo razplet na igrišču morala potrditi ali zavreči licenčna komisija. Tako kot lani je sporen položaj Mure.

Sobočanom so v zadnjem trenutku pretekle sezone prižgali zeleno luč za nastopanje v evropskih pokalih. Letos močno visi že slovenska licenca. Odločitev naj bi padla do konca maja. Trud Sobočanov, ki so si na igrišču priborili dodatne kvalifikacije (1. in 5. junija) z Dobom, bi utegnil biti tudi zaman, a so pod taktirko Anteja Šimundže pokazali tekmovalni značaj in pri tem posredno pomešali štrene Koprčanom, ki so še drugič zapored ostali brez uvrstitve v evropska tekmovanja. Tako kot - pričakovano - Novogoričani. Tudi v primeru primorskih ekip se je torej ponovil lanski scenarij.

Koprčani so tudi letos do zadnjega upali na tretje mesto, a so spet ostali brez evropske vozovnice. Novogoričani so se tako kot lani soočali s stresno pomladjo. Izplačila so po novem letu presahnila, obeta se večji odliv igralcev. Novost je, da tokrat lahko upajo tudi na prilive - igralcev in denarja. Sodelovanje z investitorji iz Parme sicer še ni uradno potrjeno, a prisotnost novega trenerja Gigija Apollonija na zadnji prvenstveni tekmi v Športnem parku je dovolj pomenljiva. Zato je bolj kot prihodnost v ospredju preteklost, ki pa jo bo treba razčistiti, sicer ne bo zdravih temeljev.

In po čem si bomo zapomnili preteklo sezono? Po tekmovalni plati je gotovo sodila med manj razburljive. Maribor se je na krilih evropskih uspehov in ob kadrovski, organizacijski, finančni in drugih krizah potencialnih zasledovalcev hitro odlepil. Olimpija je hitro in po slabi otvoritvi sezone zamenjala trenerja, prav tako Rudar, Koper jima je sledil kmalu potem, Domžale so korenito pomladile zasedbo in tu se krog profesionalnih ekip praktično konča. Ostali so igrali svojo ligo, v kateri je bilo važno preživeti in šele nato obstati.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano