V slačilnici je čutiti pritisk

Dan po nogometni sredi, ko sta edina tekmeca za državni naslov presenetljivo izgubila, poraz najbrž precej bolj objokujejo v koprskem taboru, ki bi lahko jutrišnji neposredni dvoboj pričakal le z dvema točkama zaostanka za Mariborom.

Jutri bo v zračnih dvobojih ponovno pomemben koprski adut Miroslav Čovilo (št. 33) Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Jutri bo v zračnih dvobojih ponovno pomemben koprski adut Miroslav Čovilo (št. 33) Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Čudno je bilo vzdušje po tekmi v Stožicah, kjer se za razliko od Ljudskega vrta zdi, da je šlo za nekakšno žalno procesijo, ne pa nogometno tekmo. Olimpijin tabor ima toliko težav, da se tesne in spretne zmage proti Kopru ni pretirano veselil. Ob tem nima niti minimalne podpore s tribun. Kdor še pride na tekmo, s skandiranjem in transparenti (te so sicer redarji hitro odstranjevali) izkazuje nezaupnico vodstvu kluba in trenerju.

11 točk je Olimpija odvzela Kopru v tej sezoni. Koper bi z 11 dodatnimi točkami vodil s šestimi točkami prednosti.

“No, če tokrat ne zmagate proti temu razsulu, ne vemo, kdaj boste,” so nam pred tekmo dejali ljubljanski kolegi, ko je napovedovalec prebral daljšo listo odsotnih kot prisotnih nogometašev Olimpije. A se je zgodilo tisto, kar se Kopru na takih tekmah vse prevečkrat dogaja. Stožice so zapustili sklonjenih glav, saj so se zavedali, kaj so izpustili iz rok, potem ko je Maribor doma presenetljivo gladko klonil pred velenjskimi knapi. “Med tekmo nismo vedeli za rezultat v Mariboru. Da, sem presenečen, po drugi strani pa to ni tako nepričakovano, saj je Rudar zelo kakovostna ekipa. Sicer pa, če bi mi zmagali, bi tudi Maribor, tak občutek imam. V tej sezoni nam je pač usojeno, da ne izkoristimo spodrsljajev drugih. Držati se moramo vodila, da razmišljamo zgolj o naslednji tekmi in ne popuščati pritisku. Čeprav je to težje, ker se tudi v slačilnici čuti pritisk medijev, ki nas uvrščajo v boj za prvaka,” je po tekmi zelo diplomatsko povedal koprski kapetan Ivica Guberac, ki ga je med tekmo devetega rumenega kartona in s tem počitka v soboto rešil Matej Palčič, ko je nase prevzel odgovornost za prekršek, ko sodniki niso bili ravno prepričani, kdo ga je storil.

Olimpija je sicer Koprčane premagala po njihovem sistemu: zgodnjemu zadetku je sledilo aktivno branjenje rezultata. Da domači niso imeli velikih težav, so vsaj v prvem polčasu v veliki meri pomagali tudi Koprčani s počasno igro. Preden so začeli akcijo, so bili Ljubljančani že postavljeni v obrambi. V drugem polčasu pa žoga preprosto ni šla v mrežo. “Če bi že kdo moral zmagati, potem bi to morali biti mi,” se je pridušal Rodolfo Vanoli, ki se je sicer tik pred koncem tekme zapletel v verbalni obračun z domačim trenerjem Miloradom Kosanovićem, ki je imel med tekmo nekaj prebliskov (neupravičenih) na račun sodnikov. “Bili smo veliko boljši od Olimpije, si ustvarili priložnosti, potem pa grešili iz neposredne bližine vrat,” je na to temo dodal koprski kapetan.

Med primorskimi prvoligaši so se v 29. krogu najbolj izkazali: 6 - Cordaz, 4 - Vetrih, 3 - Guberac, 2 - Boniperti, 1 - Ivetić. Vrstni red: 51 - Čovilo, 49 - Galešić, Coda, 29 - Lapadula, Cordaz, 28 - Palčič, Živec, Vetrih, 22 - Nenezić, 16 - Lotrič, Misuraca ...; vrstni red strelcev: 15 - Coda, 10 - Galešić, Lapadula, 7 - Čovilo, Misuraca, 5 - Palčič, 4 - Pučko, Bazzoffia, Živec...

Če je del koprske ekspedicije kar dolgo premleval zamujeno priložnost, da bi se Mariboru približali na vsega dve točki zaostanka in do konca dvignili napetost pred jutrišnjim obračunom na Bonifiki, pa je bil predsednik Ante Guberac nenavadno miren. “Če premagamo Maribor, bomo popravili ta spodrsljaj,” je dejal.

Za ljubitelje iger številk in statistike je nedvomno zanimiv podatek, da je Olimpija v drugem delu sezone premagala le Koper in Maribor. Kanarčkom je odvzela kar enajst od 12 možnih točk! Kot da bi v zadnjem obdobju plačevali ceno za 26-letno nepremagljivost na Bonifiki. Koprčani so decembra s porazom v zadnji minuti z Olimpijo ostali brez naslova jesenskih prvakov, marca v Mariboru v zadnji minuti zapravili zmago in v sredo - znova z Olimpijo - zapravili priložnost, da bi se približali Mariboru.

ROK MAVER


Najbolj brano