V deželo orlov po nov vzlet

Slovenska nogometna reprezentanca je proti Cipru uresničila prvo polovico zastavljenega načrta v oktobrskem ciklusu kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Drevi jo čaka drugi, težji del naloge proti Albaniji.

Koliko se bo v Albaniji poznala odsotnost kaznovanega Boštjana Cesarja (na fotografiji v belem dresu)? Foto: Reuters
Koliko se bo v Albaniji poznala odsotnost kaznovanega Boštjana Cesarja (na fotografiji v belem dresu)? Foto: Reuters

TIRANA> Bitka za Tirano! To bi lahko bil delovni naslov drevišnjega obračuna v albanski prestolnici. Tako zaradi deževja v zadnjih dneh kot tudi zavoljo ranjenega tekmeca, ki je v petek presenetljivo izgubil doma z Islandijo.

Verjetna enajsterica Slovenije: Handanović, Brečko, Šuler, Maroh, Jokić, Radosavljević, Kurtić, Kirm, Iličić, Dedić (Kampl), Matavž.

Za gostitelje bo to tekma za biti ali ne biti, Drugega zaporednega spodrsljaja pred domačimi gledalci in skupno tretjega v teh kvalifikacijah si ne bi smeli privoščiti, a tudi Slovenija nima veliko manevrskega prostora. Poraz bi bržkone pomenil slovo od brazilskih sanj. Pogojno bi bil sprejemljiv remi, ki bi ohranil pat položaj, zato utegne iti tekma v smer nadzorovanega tveganja. Slovenski selektor Slaviša Stojanović je še iz domžalskega obdobja zagovornik previdnejšega pristopa v igri, v kateri naj bi se število napak zmanjšalo na minimum, napadalni učinek pa bi bil odvisen od kakovosti in iznajdljivosti posameznikov v ofenzivnem delu ekipe.

Nižanje tveganj kot vodilo je doslej prineslo manjši izkupiček od pričakovanj. Še za zmago proti Cipru smo plačali visoko ceno. Brezkompromisnega borca Boštjana Cesarja, ki bi na razmočenem igrišču prišel še kako prav, bo v obrambi težko nadomestiti. Selektor je vpoklical nekdanjega nogometaša Gorice Gregorja Balažica, v udarno enajsterico pa utegne uvrstiti “Nemca” Dominica Maroha, ki je soigralec Miša Brečka pri Kölnu. V dvobojih z Albanijo ima Slovenija sicer pozitivne izkušnje iz kvalifikacij, uspešna pa je bila tudi na prijateljski tekmi pred poldrugim letom, ko sta za zmago z 2:1 v Tirani zadela Zlatko Dedić in Milivoje Novaković.

Preostale zanimivejše tekme kvalifikacij za SP - Španija : Francija, Italija : Danska, Nemčija : Švedska, Romunija : Nizozemska, Poljska : Anglija, Makedonija : Srbija.

Drevišnji tekmeci gredo sicer v sleherni kvalifikacijski ciklus z veliko željo in ambicijami. Uvod je običajno obetaven, nadaljevanje bistveno manj. Zato so tudi menjave na selektorskem stolčku pogoste. Vodenje izbrane vrste običajno zaupajo tujcem. Pred kvalifikacijami za svetovno prvenstvo je reprezentanco tako prevzel Gianni De Biasi, ki je v italijanski serie A vodil Torino in Udinese. Italijanski pridih ima tudi igralska vrsta. Primorskim ljubiteljem nogometa je še najbolj znano ime veteranaErjona Bogdanija. Napadalec Siene je v petek zaigral sicer šele v končnici tekme. Standardna člana udarne enajsterice sta defenzivni nogometaš Lorik Cana (Lazio) in vratar Samir Ujkani (Palermo).

Albanija je proti Cipru kvalifikacije sicer začela zmagovito, a potem klonila v Švici in proti Islandiji. Zlasti petkov domač poraz pred 4000 gledalci je bil boleč. Albanci so igrali, Islandci pa zadevali, tudi po zaslugi napak gostiteljev, ki zasedajo 84. mesto (Slovenijja je 35.) na FIFA lestvici. V preostalih tekmah skupine E bo Islandija gostila Švico, Ciper pa Norveško.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano