V boj z ranjenimi zmaji

Nogometaši Gorice se bodo po preboju v polfinale pokala lahko do konca leta posvetili prvenstvu. Jeseni jih čaka še pet tekem, od tega štiri gostovanja.

Gianluca Lapadula (v modrem dressu) je na povratni pokalni tekmi z Aluminijem dosegel dva zadetka Foto: Leo Caharija
Gianluca Lapadula (v modrem dressu) je na povratni pokalni tekmi z Aluminijem dosegel dva zadetka Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Prvo bodo opravili danes, ko se bodo v Stožicah pomerili z Olimpijo. Ljubljančani so se iz najresnejšega izzivalca Maribora po 15. prvenstvenih krogih prelevili v največje razočaranje sezone. Trenutno zasedajo šele osmo mesto, Olimpiji gledata v hrbet le Krka in zadnjeuvrščeni Triglav, ki je Ljubljančane ugnal tudi na zadnji tekmi za točke.

Gorica in Rudar sta prva polfinalista pokala Slovenije. Velenjčani so tudi na povratni tekmi ugnali Celjane s 3:1. Z istim izidom pa so Novogoričani v kombinirani postavi doma še drugič premagali oslabljeni Aluminij. Vsi zadetki so padli v prvem polčasu. Novogoričane je popeljal v vodstvo Welle N'diaye (8), izenačil je Rade Jovanović (20). Vse dvome pa je z zadetkoma nato razblinil Gianluca Lapadula (28, 45). V četrtfinale, kjer se bo pomeril s Šenčurjem, je napredoval Maribor. Branilci lovorike so v gosteh s 4:1 premagali Radomlje. Domžale in Olimpija bosta povratno tekmo odigrala v sredo.

Olimpija je torej v krizi. Doživela je štiri zaporedne prvenstvene poraze, pri čemer so bili vsi tekmeci z izjemo Maribora z dna lestvice. Ljubljančani so padli tudi v Novem mestu pri Krki in na domači tekmi s Celjani, po kateri je tudi prišlo do trenerske spremembe.

Andreja Razdrha je zamenjal Milorad Kosanović, ki bo s klopi prvič vodil Olimpijo prav v Stožicah. Ob pokalni zmagi nad Domžalami je bil še na tribuni, njegova navodila pa je na klopi izvrševal pomočnik Darko Karapetrović. Prekaljeni srbski trener naj bi poskrbel, da bi se rezultatska krivulja do konca jeseni dvignila na spodobno raven. Zadnjo prvenstveno zmago so Ljubljančani namreč zabeležili 25. septembra, ko so ugnali Luko Koper z 1:0. Gostje so takrat imeli obilo pripomb na sojenje Kranjčana Dragoslava Perića. Dvoboj Ljubljančanov in Novogoričanov pa bo danes sodil Koprčan Damir Skomina.

Gorica je uspešno opravila pokalno nalogo z Aluminijem, v kateri je dobro formo potrdil Gianluca Lapadula, ki je svoj strelski prvenec na slovenskih zelenicah dosegel prav na zmagovitem dvoboju (4:1) z Olimpijo v športnem parku. Sicer pa bi Novogoričanom pred domačim obračunom z Mariborom, ki so ga zaradi evropskih obveznosti Štajercev preložili s sobote, 9. na nedeljo, 10. novembra, še kako prav prišle tri točke. Novogoričani čakajo na prvenstveno zmago v gosteh že od 2. avgusta, ko so ugnali Zavrč.

Trener Gorice Luigi Apolloni je bil po povratni pokalni tekmi precej bolj zadovoljen s pristopom svojih izbrancev, manj s taktično izvedbo in nekaterimi napakami v fazi obrambe. O dvoboju v Stožicah pa je povedal: ”Lestvica nas ne sme preslepiti. Olimpija ki ima zelo dobre posameznike, je v rezultatski krizi in ranjena, a takšne ekipe so običajno najnevarnejše. Zato tudi toliko poudarjam pristop. Če smo ležerni, nas lahko vsak tekmec spravi v težave.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano