Uvod, kot bi si ga lahko le želeli

Kdo pravi, da slovensko nogometno prvenstvo ni pestro? V dveh tednih je bilo veliko zanimivih dogodkov, že prvi spomladanski krog pa je prinesel odstavitev prvega trenerja.

Tako je v 89. minuti tekme v Mariboru vsa koprska klop stekla v objem strelcu Mateju Pučku Foto: Marko Vanovšek
Tako je v 89. minuti tekme v Mariboru vsa koprska klop stekla v objem strelcu Mateju Pučku Foto: Marko Vanovšek

KOPER > Če začnemo pri vrhu: o derbiju uvodnega spomladanskega kroga prve lige smo že veliko pisali v včerajšnji številki. Veliko odmevov je pozitivnih, ne glede na pričakovan potek s koprskim organiziranim branjenjem in prepuščeno pobudo Mariboru. Koprsko branjenje pač ni bilo panično nabijanje žoge v prazno, temveč taktično zrela in premišljena igra, ki je kanarčkom dvakrat prinesla vodstvo.

V prvem spomladanskem krogu so se med nogometaši primorskih prvoligašev najbolj izkazali: 6 - Simčič, 4 - Čovilo, 3 - Misuraca, 2 - Pučko, 1 - Lapadula; vrstni red: 39 - Čovilo, 38 - Galešić, Coda, 29 - Lapadula, 28 -Živec, 22 Cordaz, Nenezić, 16 - Lotrič, 12 - Palčič ...; vrstni red strelcev: 11 - Coda, 8 - Lapadula, 7 - Galešić, 6 - Misuraca, 4 - Čovilo, Bazzofia, Živec ...

To, da Maribor v svoji utrdbi v Ljudskem vrtu vso tekmo lovi rezultatski zaostanek in si izbori točko šele v sodnikovem dodatku, je relevanten podatek, ki veliko pove o tekmi. Ob neodločenem izidu 2:2 je bil, kajpak, hitro pozabljen pekoč poraz Kopra iz začetka sezone, ko je bilo teniških 6:1 za domače. Po dnevu ali dveh so tudi v koprskem taboru že bolj zadovoljni z razpletom. Po tekmi je bila večina koprske ekspedicije razočarana, kot da bi tekmo izgubili, ne pa odnesli točke. Da je bil derbi kot se šika, pa velja pohvala tudi sodnikom, ki so, kljub napakam, obdržali enak in pošten kriterij skozi vso tekmo. Predvsem pa: mnogi so pričakovali zmago Maribora, kar bi praktično pomenilo konec boja za prvo mesto, saj bi vijoličasti Kopru in Zavrču pobegnili na osem točk prednosti.

In prav novinec v ligi, simpatična ekipa, ki naj bi predstavljala usmeritev slovenskega nogometa v polamaterskih časih, je bila včeraj v središču pozornosti. Pol ure po porazu s Triglavom je bil odstavljen Viktor Trenevski, tvorec jesenskega uspeha, čeprav je ekipo vodil neformalno, brez licence. Na prvi pogled se zdi poteza nerazumljiva. Ekipa, ki naj bi se borila za obstanek in je zdaj v boju za Evropo, po enem porazu zamenja trenerja?! Sta se brata Vuk, ki finančno hranita klub, navzela sloga vodenja iz nam bližnjih nogometnih okolij, ko je en sam nedolžen poraz odnesel trenerja? Po besedah direktorja Marjana Preloga, so bili s trenerjem nezadovoljni igralci, ta pa je direktorju vrnil žogico, da so treningi minili brez direktorja in da igralci nimajo nič proti njemu. Prihodnji dnevi bodo razsvetlili sliko, tudi zato, ker sta se brata Vuk v zadnjih tednih znašla pod drobnogledom kriminalistov in davčne uprave.

Druga žalostna zgodba je Olimpija, ki je v praznih Stožicah uspela izgubiti s Krko. A zdi se, da so v Ljubljani povsem izgubili kompas tudi z imenovanjem Milorada Kosanovića za trenerja. In vprašanje je, koliko časa bo kralj posla z bananami Izet Rastoder še zraven, saj je očitno, da o nogometu ne ve veliko, ima pa zato toliko več svetovalcev, ki jih bolj kot Olimpija zanima lastni interes.

Ob Kopru je nase konec tedna opozorila Gorica, ki je kljub temu, da je bila 85 minut z igralcem manj, celo izenačila in obdržala neodločen izid z Domžalami. S tem je prikazala, da besede o lovu na sam slovenski vrh niso samo besede, ampak da bo resen tekmec za mesta, ki peljejo v Evropo. Nagrada za drugo mesto v prvenstvu prinaša neposredno uvrstitev v drugi predkrog evropskega pokala. Nekatere spremembe poti v Evropo (predvsem, da poraženec v finalu pokala, če je zmagovalec hkrati državni prvak, ne napreduje v evropski pokal, kot je veljalo doslej) pa se obetajo v prihodnji sezoni.

ROK MAVER


Najbolj brano