Udinese test za Evropo

Redko se zgodi, da koprski stadion gosti mednarodne klubske tekme. Ena od teh bo danes ob 15.30, ko se bosta pomerila FC Luka Koper in Udinese.

Antonio Di Natale
Antonio Di Natale 

KOPER>Udinese Calcio trenutno zaseda deveto mesto v serie A in si bo letos s težavo izboril mesto v evropskih pokalih, potem ko je dvakrat zapored obstal na pragu skupinskega dela lige prvakov - predlani ga je na koncu izločil Arsenal, lani pa Braga. A to je pač cena politike kluba, ki je glavni proizvajalec mladih igralcev v Italiji.

Nogometaši Gorice so premor izkoristili predvsem za zdravljenje manjših poškodb in viroz. V sredo so se igralci, ki imajo manj minut v nogah, pomerili z Biljami in remizirali 2:2, danes ob 10. uri pa jih čaka še prijateljski dvoboj z mladinci. Trener Miran Srebrnič bo na sredini ligaški tekmi s Triglavom v Kranju spet ime težave z enajsterico. Vračata se Alen Jogan in Jean M'bida, ne pa tudi Welle N'diaye, ki bo odslužil še tretjo tekmo prepovedi igranja. Pravice nastopa nimata niti najboljši strelec Dejan Žigon niti Amedej Vetrih. ASO

Če ne bi prodajali svojih adutov, bi se rez težav potegovali za naslov državnega prvaka in vidno vlogo v ligi prvakov. A realnost kluba Giampaola Pozza je drugačna - poceni kupiti talente, jih obrusiti in drago prodati. Kdor si ne pribori mesta v prvi ekipi, gre v solastništvo z drugim klubom, tako kot recimo koprski vratar Jan Koprivec, ki je v lasti Udienseja in Peruggie. Videmčani so lani poleti prodali nekaj nosilcev igre, predvsem Asamoaha in Mauricia Islo v Juventus ter našega reprezentančnega vratarja Samirja Handanovića v Inter. Stalnici furlanskega kluba sta trener Francesco Guidolin in veteran, 35-letni napadalec Antonio Di Natale, ki je prvo ime tudi po letni plači, ki presega milijon evrov. Furlani so imeli v zadnjem obdobju precej težav s poškodbami, nekaj igralcev je rekonvalescentov, nekaj vpoklicanih v svoje reprezentančne selekcije - zvezna igralca Emmanuel Badu (Gana) in Piotr Zielinski (Poljska), napadalca Fernando Muriel (Kolumbija), Eric Ranegie (Švedska), vratarja Siniša Brkić (Srbija) in Wojciech Pawlovski (Poljska).

Še pred prihodom Rodolfa Vanolija, bivšega vodje mladinskega pogona v Vidmu, na čelo članske koprske ekipe, se je koprsko klubsko vodstvo dogovarjalo z Udinesejem, a je bila vselej težava s termini. Še lani poleti so Koprčane vabili v Forni di Sopra, kjer naj bi odigrali tekmo. Koprčani so se potem odločili, da raje sprejmejo vabilo milanskega Interja. “Naš cilj je, da po več kot desetletju pripeljemo Udinese v Koper. Tako smo tudi odgovorili Furlanom,” je julija lani pojasnil direktor kluba Valter Valenčič. In to se bo zgodilo danes.

Tudi koprska vrsta je brez mladih reprezentantov, Matejev Pučka in Palčiča, težave imata Andrea Migliorini in Denis Popović. Vstopnina na tekmo znaša 5 evrov, enaka cena je tudi za imetnike letnih abonmajev FC Koper. ROK MAVER


Najbolj brano