Tudi po Mariboru Maribor

Za akterji v prvi slovenski nogometni ligi je dobra četrtina prvenstva. Razmerja moči na lestvici so bolj ali manj pričakovana. Maribor je še utrdil svoj primat, primorska kluba pa tudi držita položaje, ki smo jih napovedali pred začetkom sezone.

Uroša Celcerja (na fotografiji v belem dresu) in soigralce čaka po Mariboru jutri še tretje zaporedno gostovanje v prvenstvu  Foto: Igor Napast
Uroša Celcerja (na fotografiji v belem dresu) in soigralce čaka po Mariboru jutri še tretje zaporedno gostovanje v prvenstvu  Foto: Igor Napast

NOVA GORICA > Lahko kateri klub v bližnji prihodnosti sploh ogrozi vijoličasto prevlado, potem ko se zdi, da je po 10 odigranih krogih od 36 naslov državnega prvaka že oddan?

Donedavni član ND Gorica Nejc Mevlja je po napovedih včeraj podpisal pogodbo z Mariborom. Mladi slovenski reprezentant bo tako četrti Primorec v dresu državnih prvakov.

Prednost pred najbližjim zasledovalcem Luko Koprom je pred jutrišnjim medsebojnim obračunom na Bonifiki namreč narasla na osem točk. Koprska popotnica ni najboljša. Domač remi z Aluminijem pa vendarle ne sodi v kategorijo senzacij. Koprčani imajo težave s tekmeci, ki se zaprejo. Nenazadnje so doma izgubili dve točki tudi s Triglavom. Jutri jih čaka drugačna tekma, v kateri bodo imeli več manevrskega prostora, a tudi gostje bodo predvidoma aktivirali vse udarne adute.

Uvodni del koprske sezone so privrženci pospremili z različnimi ocenami. Po rezultatski plati bi lahko bilo boljše, a tudi slabše. Ekipa je doživela kar nekaj sprememb, po drugi strani pa ni imela evropskih obveznosti. Obeta se boj za drugo mesto z Olimpijo, ki je po menjavah na igrišču, klopi in v klubskih pisarnah dobila nov zagon. Ljubljančani imajo vendarle status favorita v dirki za naziv podprvaka. Celjane in Domžalčane odlikuje velika (mladostna) želja in hotenje, s katerima prikrijeta marsikatero slabost. Aluminij je novinec le po statusu, saj ima v svojih vrstah kopico igralcev s prvoligaškimi izkušnjami. Dokler bodo izplačila redna, za obstanek ni bojazni.

V 10. krogu so se med nogometaši primorskih moštev najbolj izkazali: 6 - Palčič, 4 - Popović, 3 - Simčič, 2 - Blažič, 1 - Hasić. Vrstni red - 15 - Mavrič Rožič, 14 - Bubalo, Žigon, 13 - M. Mevlja, Simčič, 11 - Guberac, 8 - K. Jogan, 7 - Palčič, Popović ... Strelci: 7 - Žigon, 2 - Brečević, Guberac, Arčon ...

Gorica je šla v novo sezono zaradi denarne stiske v novi preobleki. Nosilci igre so odšli, njihovo vlogo so prevzeli lanski rezervisti. Pomlajena ekipa je ugajala, a (pričakovano) tudi naivno izgubljala točke in tekme, ki bi jih lahko obrnila v svojo korist. Poleg izkušenj ekipi manjka še nekaj čvrstosti v dvobojih, na igrišču pa tudi vodja, ki bi predstavljal avtoriteto ne le pri soigralcih, ampak tudi pri tekmecih in sodnikih. Ta primanjkljaj je še najbolj opazen na gostovanjih. Goričani so za Mariborom in Olimpijo tretja najučinkovitejša ekipa lige, v svojih vrstah pa imajo tudi najboljšega strelca prvenstva Dejana Žigona. Po drugi strani pa so ob Muri prejeli največ zadetkov. Obstanek še zdaleč ni samoumeven.

Rudar je dolžnik, ki se bo prej ali slej dvignil, Triglav z gorenjsko trmo ne bo popuščal, dokler bo še kaj upanja, kar je pokazala pretekla sezona. V Murski Soboti, kjer bodo Novogoričani gostovali jutri, pa se stvari hitro obračajo. Današnja depresija se lahko spremeni v evforijo in obratno.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano