Troboj za Evropo

Praznični 32. krog prvoligaškega nogometnega prvenstva bo končal primorski obračun med Hitom Gorico in Luko Koper. Med njima se za evropski nastop poteguje še Mura.

Koprčani so spomladi grizli in pred zadnjim primorskim derbijem v sezoni 2011/12 ujeli Gorico Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Koprčani so spomladi grizli in pred zadnjim primorskim derbijem v sezoni 2011/12 ujeli Gorico Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER> Maribor, Celje (finalist pokala) in Olimpija so že v nogometni Evropi, za zadnjo vozovnico pa poteka troboj. Koprskim nogometašem je tik pred primorskim derbijem po desetih spomladanskih prvoligaških krogih uspelo doseči prvi cilj: ujeti Hit Gorico na lestvici.

Konec lanskega leta je imela Gorica 34, Koper pa 27 točk. Zdaj je izid poravnan na 48. V boju za Evropo pa ne gre prezreti še Mure, ki klub finančnim težavam, ki jo spremljajo praktično od začetka sezone, trenutno zaseda tretje mesto, ki še vodi v Evropo. Od primorskih tekmecev je na boljšem za dve točki. Vprašanje pa je, koliko je realnih možnosti za to, da bi Mura dobila evropsko licenco.

Preostale tekme: 3. Mura, 50 točk - tekme: Maribor, Domžale, Olimpija, Celje. 4. Hit Gorica, 48 točk - tekme: Domžale, Nafta, Rudar, Triglav. 5. Luka Koper, 48 točk - tekme: Nafta, Rudar, Triglav, Maribor. (poudarjene so tekme v gosteh)

Glede na letošnje tri medsebojne tekme Hita in Luke ni odveč opozoriti na nepredvidljivost derbijev. V prvi tekmi je Hit s 4:0 na Bonifiki ponižal Koper. Tedaj je prej kot ne šlo za upor dela slačilnice zoper takratnega trenerja Vlada Badžima. Toda tudi na povratni tekmi v Novi Gorici ni bilo bistveno drugače. Koper je prek Davorja Bagarića povedel, po rošadah v ekipi pa se je koprska igra sesula, vrtnice so jim v 20 minutah nasule štiri gole (Sandi Arčon, Aris Zarifović, Goran Galešić in Danjel Rakušček). Tretja tekma na Bonifiki se je po neambiciozni igri obeh ekip končala brez zadetkov.

Statistika spomladanskega dela lige je v prid gostom. Koper je z izjemo poraza z Domžalami iztržil tri remije in šest zmag, Hit pa dva poraza, pet remijev in tri zmage. Nedeljska zmaga bi eno od ekip s tremi točkami prednosti postavila v najboljši startni položaj za tretje mesto. Hit bo, ne glede na nedeljski razplet, v medsebojnih dvobojih s Koprom malenkost na boljšem. Ob morebitnem enakem številu točk na koncu lige bi bil Hit pred Koprom.

V primeru remija bi seveda bilo marsikaj odvisno tudi od razpleta tekme Olimpija : Mura. Če bi Mura izgubila ali igrala neodločeno, bi glede na tekmovalni spored (v okvirju) malenkost več možnosti v zadnjih štirih tekmah za Evropo pripisovali Gorici, ki v zadnjem krogu odhaja k Triglavu, Koper pa na noge Mariboru v Ljudski vrt, na proslavo državnega naslova. Toda v ostalih pogledih (forma, redna plačila igralcem, finance) je favorit Koper. Napovedovanje nadaljevanje v 1. SNL je torej izjemno nehvaležno opravilo.

ROK MAVER


Najbolj brano