Tri točke, skok na vrh

Slovenska nogometna reprezentanca U-21 je v šesti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo vknjižila četrto zmago. Še drugič je ugnala Litvo in v drugi skupini zasedla vrh lestvice.

Robert Berić (19) je Litovcem povzročal hude težave, zabil je prvi gol za Slovenijo Foto: Bostjan Bensa
Robert Berić (19) je Litovcem povzročal hude težave, zabil je prvi gol za Slovenijo Foto: Bostjan Bensa

NOVA GORICA> Izhodiščna želja slovenskega selektorja Tomaža Kavčiča se je uresničila: novogoriški športni park je bil poln kot že dolgo ne. In na prvo razburjenje ni bilo treba dolgo čakati.

Takoj po začetnem udarcu je Rajko Rep neoviran stekel proti nasprotnim vratom, a je bil njegov strel preveč mlačen za vratarja gostov. A niti tekmec ni bil pasiven. Nasprotno. Litva se je izkazala kot ambiciozna ekipa. Njen trener je obrambno vrsto pomaknil proti sredini igrišča in s kompaktno postavitvijo povzročal kar precej preglavic gostiteljem, ki so bili najbolj nevarni v hitrih protinapadih. V 11. minuti sta se tako zvrstili dve akciji. Za Litovce je zapretil Fedor Cernych, za Slovenijo pa Dejan Lazarević. Oba sta bila za las nenatančna. V 14. minuti se je ob strelu Harisa Vučkića odlikoval vratar Litve, a gostje niso ostali dolžni. Domača obramba, z Aljažem Struno v vlogi osrednjega branilca, je morala biti sila pozorna. Gostje so napadali tudi s štirimi, petimi igralci, kar je gostiteljem - razumljivo - omogočilo precej manevrskega prostora. Učinek odprtega pristopa Litve je bil blagodejen, gledalci so prišli na svoj račun. Manjkala je le pika na i, zadetek domačih. Prišel je v 23. minuti. Večino dela je po desni strani opravil Kevin Kampl, Robertu Beriću pa ni bilo težko zatresti mreže. Gol je padel v pravem trenutku: Litva je bila v šoku, Slovenija pa se je sprostila. Drugi gol je visel v zraku, a so bili gostitelji v napadalnih zaključkih preveč igrivi in premalo učinkoviti. Vse do 37. minute, ko se je Lazarević odkupil za predhodni strelski spodrsljaj in razrešil dvome o zmagovalcu.

Drugi polčas je bil bolj ali manj prijetna formalnost. Slovenija je nadzorovala razvoj dogodkov na igrišču in z navdahnjenimi vložki, v katerih sta prednjačila Lazarević in Vučkić, neredko sprožala vzklike odobravanja s tribun. Za še kakšen zadetek več v mreži gostov je manjkal ščepec konkretnosti, pa tudi zbranosti, ki ju bo Slovenija potrebovala v nadaljevanju kvalifikacij prihodnje leto. Za gladko zmago nad Litvo v športni tekmi pa sta kvaliteta in razpoloženost posameznikov zadostovali.

Selektor Tomaž Kavčič je povedal: “Tekma ni bila lahka; ne toliko zaradi nasprotnika kot zaradi dejstva, da so nam vsi že vnaprej pripisali tri točke. Takšne tekme pa so najtežje. Odigrali smo s pravim pristopom.”

- Nova Gorica: Športni park, 2000 gledalcev, sodnik Szekely (Madžarska). Strelca - 1:0 Berić (23), 2:0 Lazarević (37).

- Slovenija: Oblak 6,5, Jović 6,5, Mitrović 6,5, Struna 6,5, Trajkovski 6,5 (od 85. Fink -), Krhin 7, Kampl 7,5, Vučkić 7,5 (od 89. Mevlja -), Rep 7 (od 73. Jelenič -), Lazarević 7,5, Berić 7. Selektor: Tomaž Kavčič.

- Litva: Zubas, Jarmalavicius, Piliypas, Juozaitis, Brokas, Žulpa (od 86. Eliosus), Cernych (od 75. Pektus), Urbaitis, Vaskela (od 70. Veliulis), Novikovas, Nakrosius. Selektor: Vitalius Stankevicius.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano