Tretja runda ali pravi nogomet

Po letih mlačnih tekem na primorskih nogometnih derbijih med Luko Koper in Gorico je lani zavel nov veter. Obe tekmi v tekoči sezoni sta bili ostri, celo grobi, in polemični. Nedvomno bo za gledalce na Bonifiki zanimiva tudi jutrišnja.

Dvoboj avgusta lani na Bonifiki je bil, kot kaže fotografija, precej oster  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dvoboj avgusta lani na Bonifiki je bil, kot kaže fotografija, precej oster  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Vse pogosteje je slišati, da derbiji niso več tisto, kar so nekoč bili. Ugotovitev naj bi veljala za primorske nogometne obračune, ki so v zadnjih desetih letih vse bolj izgubljali čustveni naboj in pomen ter se skoraj povsem zlili z ostalimi, običajnimi tekmami. S propadom Primorja sta ostala le še dva primorska prvoligaša. Zagotovo je bilo čutiti večji naboj v tekmah z Mariborom in Olimpijo, vsaj če gledamo iz koprskega zornega kota.

Tekmi v sezoni 2013/14: 17.8.2013 - Luka Koper : Gorica 2:1 (2:1; Palčič, Čovilo; Coda); 26.10.2013 - Gorica : Luka Koper 3:0 (Lapadula, Živec, Misuraca (z 11m).

Da bi bili spet priča bolj zagrizeni tekmovalnosti med najboljšima primorskima nogometnima kolektivoma, smo morali počakati na trenutek, ko sta trenerski mesti v Kopru in Gorici zasedla Italijana, Rodolfo Vanoli in Luigi Apolloni. V obeh taborih sicer pravijo, da so na dogajanja na obeh letošnjih tekmah - bolj kot italijansko obarvana trenerja oziroma goriška ekipa - vplivala naključja.

Številke so sicer precej zgovorne: na dveh tekmah sta sodnika pokazala 15 rumenih kartonov in tri rdeče, če štejemo odstranitev koprskih trenerjev, pa pridemo do kar petih izključitev.

Začelo se je avgusta z zelo nervozno tekmo v Kopru. Gostitelji so takrat močno zamerili Gorici, da je ob izteku sezone 2012/13 v Domžale šla z rezervno postavo in izgubila. Koprčani pa so se z Domžalčani takrat (na koncu neuspešno) potegovali za evropski pokal ... Zato je bilo na igrišču iz minute v minuto bolj vroče, trener Rodolfo Vanoli in njegov pomočnik Alen Ščulac sta bila ob Goranu Galešiću izključena, na drugi strani pa je “rdeče videl” Madžar Ihgrig Farkaš, ki je za nameček še nekaznovano z grobim prekrškom končal kariero Mateju Mavriču Rožiču.

Druga tekma v Novi Gorici je bila podobna, le da so takrat Koprčani naleteli na mino in potegnili krajši konec - tudi rezultatsko.

Zato ni odveč ugibanje, kaj se bo zgodilo jutri od 20.05 naprej v tretjem nadaljevanju dvoboja Luka Koper : Gorica, ki je vmes prerasel tudi v prestižni boj za vrh in mesta v evropskem pokalu.

Bo to tretja runda dvoboja ali zgolj nogometna predstava za sladokusce? Predvsem sta tekmeca na lestvici izenačena s 40 točkami (Koper ima sicer tekmo manj), gojita pa tudi zelo podoben slog igre.

V prid Koprčanov govori izjemna taktična disciplina, v prid Gorici pa, da praviloma boljše igra v gosteh. Z gostovanj je prinesla pet zaporednih zmag (vključno s sredino pokalno v Velenju). Obe moštvi imata veliko izbiro igralskega kadra, morda pa imajo Novogoričani rahlo prednost v tem, da so v stalnem pogon, medtem ko kanarčki dva tedna niso igrali uradne tekme.

Vsekakor si tekmo velja ogledati.

ROK MAVER


Najbolj brano