Transakcije Trst-Izola-žep?

Stefano Fantinel, furlanski poslovnež, je ob seriji ponesrečenih lastnikov, bleferjev in prevarantov veljal za resnega in brezmadežnega predsednika največjega tržaškega nogometnega kluba. Toda šele lanski stečaj Triestine je na dan prinesel drugo plat.

 Foto: Fotomontaža Miha Koron
Foto: Fotomontaža Miha Koron

TRST, KOPER > Povzetek zgodbe, ki jo preiskuje italijanska policija v zvezi z MNK Izola, je ta: Triestina je leta 2007 preko Izole kupila Thierrya Audela, Nicolasa Desenclosa in Michela Ornecka za skupno vrednost 900.000 evrov. Nogometaši so prišli iz uveljavljenih francoskih nogometnih klubov, kot so Montpellier, Monaco in Auxerre. Triestina bi morala dejansko njim plačati transfer za prestop, vendar so s trikom izvedli najprej prestop v tedaj amaterski nogometni klub. Predsednik upravnega odbora izolskega tretjeligaša je bil tedaj brat nekdanjega reprezentanta in trenerja Maribora, Aleš Milanič. Desenclosa je odkupila Triestina skupaj z Interjem iz Milana, tako da je bil igralec v solastništvu obeh klubov, kasneje je igral v Belgiji in francoskih nižjeligaših. Audel je imel malce boljšo kariero v Pisi in San Marinu.

Triestina je leta 2007 preko Izole kupila Thierrya Audela, Nicolasa Desenclosa in Michela Ornecka za skupno vrednost 900.000 evrov. Nogometaši so prišli iz uveljavljenih francoskih nogometnih klubov, kot so Montpellier, Monaco in Auxerre. Triestina bi morala dejansko njim plačati transfer za prestop, vendar so s trikom izvedli najprej prestop v tedaj amaterski nogometni klub.

Prav o primeru Desenclos in o drugih sumljivih prestopih, ki niso pod drobnogledom mož v uniformah, in o tistih, ki so zdaj tarča preiskave (italijanske) policije, smo v Primorskih novicah ekskluzivno poročali avgusta leta 2007. Odmeven članek je zelo razburil tedanje izolsko vodstvo in nekatere povezane menedžerje. In nikogar drugega - ne Nogometne zveze Slovenije, še manj pa davčne in represivne organe.

Kam in na osnovi česa je bilo z računa Triestine v času vladavine Stefana Fantinela nakazano za štiri milijone evrov, od decembra lani podrobneje raziskujejo italijanski policisti. Poslovanje med Triestino in izolskim nogometnim klubom je le del sumljivih poslov, ki so segali od Portugalske do Madžarske. 900.000 evrov bi torej moralo biti na računu MNK Izola oziroma so bili nanj nakazani. Če bi bilo s tem denarjem vse po pravilih, bi gledali velike derbije med Izolo in Koprom v prvi slovenski nogometni ligi. V resnici pa je klub še naprej životaril. Po pisanju Il Piccola je italijanska policija prepričana, da gre za fiktivna nakazila, ki so končala v žepih posameznikov. Kam je bil denar nakazan ali kdo ga je dvignil z izolskega računa, pa se najbrž še da odkriti, če bodo svoje opravili tudi slovenski organi.

Kako je bilo leta 2007?

Pozornejše spremljevalce nogometnega dogajanja je v začetku avgusta (PN so o tem pisale 16. 8.) presenetila novica, da je na tradicionalnem pripravljalnem turnirju Birra Moretti, na katerem so nastopila zvezdniška moštva iz italijanske serie A (Inter, Juventus in Napoli), za milansko ekipo zaigral tudi 18-letni Francoz Nicolas Desenclos, ki je k modro-črnim prestopil iz slovenskega tretjeligaša MNK Izola(!?). In to še preden je bil pri nas sploh registriran.

Kako je Desenclos 7. avgusta lahko na turnirju Birra Moretti že igral za Inter, če je bil šele pred kratkim registriran za Izolo, v Izolo pa ga nikoli ni bilo?

“Pred dnevi smo Desenclosa registrirali za izolski nogometni klub. Prejeli smo igralčev certifikat od francoske nogometne zveze, ki ji ga je posredoval klub iz Montpelliera,” nam je nekaj dni po odigranem turnirju Birra Moretti sporočila Vesna Vasilič, ki je tedaj pri NZS skrbela za mednarodne odnose. Ker smo želeli izvedeti več podrobnosti o nenavadnem prestopu, so nas na NZS prevezali h generalnemu sekretarju Danetu Joštu. Ta je bil po našem pojasnjevanju ozadja prestopa o tem takoj obveščen in nam je povedal, da je že dobil vso dokumentacijo. Prosil nas je, naj ga pokličemo naslednji dan, ko naj bi nam lahko o primeru povedal kaj več. Toda kasneje je bil Jošt z besedami skop: “Prestop lahko potrdim. Pregledali bomo še ostale prestope mladih igralcev, ki so povezani z izolskim klubom, ker želimo preveriti, če gre za več podobnih primerov.”

Po tem se je zavil v molk, ostala pa so vprašanja. Kako je Desenclos 7. avgusta lahko na turnirju že igral za Inter, če je bili šele nekaj dni pred tem registriran za Izolo, v Izolo pa ga nikoli ni bilo?

Podobni navidezni prestopi v povezavi z Izolo so se v preteklosti že zgodili. Leta 2002 je iz Maribora v Izolo prestopil mladinski reprezentant Sebastjan Berko, ki pa je kmalu zatem odšel k Triestini v drugo italijansko ligo. Nekaj let kasneje je veliko zanimanja požela tudi selitev Štajerca Rokija Štravsa (mariborska nogometna šola), ki je prestopil k Interju.

ROK MAVER, BLAŽ PETKOVIČ, STA


Najbolj brano