Tokrat napadalno?

Derbi tokratnega nogometnega prvoligaškega kroga bo v Stožicah med Olimpijo in Luko Koper. Koprčani v lovu na tretje mesto krvavo potrebujejo točke tudi na zahtevnih tekmah.

Koprčani bodo po dolgem času skušali zmagati tudi v Ljubljani Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprčani bodo po dolgem času skušali zmagati tudi v Ljubljani Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> 25 let nepremagljivosti Bonifike je lep jubilej, ki prehaja v 26. leto, izkupiček gostovanj pri “žabarjih” pa je bistveno slabši. Nazadnje so jih jeseni zeleni premagali kar s 4:1. Olimpija od časa imenovanja Andreja Razdrha za trenerja igra kot prenovljena in je zanesljivo prva spremljevalka vodilnega Maribora. Koprčani so po ne ravno prepričljivih igrah pozitivno presenetili v prijateljskem dvoboju z Udinesejem. Če bi bilo vedno podobno, ne bi znova trepetali za vstop v Evropo. A trener Rodolfo Vanoli tudi tokrat dviga moralo in optimizem: “Lani je Koper evropski pokal zapravil v zadnjem krogu, letos se lahko zgodi, da ga bo v zadnjem krogu ulovil. Odločali bodo živci.”

Šele dva kroga spomladanskega dela prvenstva v 3. SNL sta mimo, že je v boju za napredovanje postalo vroče. Po spodrsljaju jesenskega prvaka AH Mas Techa z Zarico in dveh zaporednih zmagah Izole je primat prevzel Tolmin z 28 točkami, Ankarančani jih imajo 27, Izola pa 25. V 16. krogu bodo kar trije primorski derbiji, vsi odločajo o vrhu. Ankarančani bodo danes ob 16. uri gostovali v Sežani, kjer jih čaka čvrsti Tabor, ob isti uri se bosta pomerila Bilje in Izola. Biljenci so pred dvema tednoma sploh prvič zmagali, Tolmin pa gre v ponedeljek ob 17. uri v Brda, ki so v sredo izgubile z Izolo v zadnji minuti. Kljub deževju, ki bo odgnalo navijače, se obeta zelo zanimiv nogomet.

Kot zapisano - Udinese je v tabor rumeno-modrih prinesel precej več optimizma, ki ga razpihujejo še sladke skrbi trenerja, kako sestaviti prvo enajsterico. Ob nekaterih, ki imajo mesto zabetonirano, so težave tudi z viškom igralcev brez državljanstva EU. Teh je pet. “Vsi si zaslužijo igro, žal pa je število mest omejeno. Je pa zanesljivo, da kdor bo igral, bo igral tudi s srcem,” pravi trener. A dejstvo je, da se je vrnil Davor Bagarić, ki ga Vanoli ocenjuje kot enega najboljših tujcev, da je prej kot ne nemogoče, da ne bi igrala Goran Galešić in Ivan Brečević, da je doslej bil Miroslav Čovilo prav tako zabetoniran v prvi postavi in da je že nekaj časa na stranskem tiru Brazilec Tom. Osrednje vprašanje je, koga lahko izrine Bagarić, ki pa tokrat naj ne bi še kandidiral za prvo postavo, prav tako zaradi poškodb naj ne bi bilo Andrea Migliorinija in Denisa Popovića, zaradi kazni pa ostaja doma tudi Bojan Đukić.

Vanoli je sicer nazadnje na domačem igrišču uspel povsem razorožiti Olimpijo. Ta ni pričakovala koprskega koncepta igre, ki je povsem nevtraliziral eno najmočnejših zveznih vrst v slovenski ligi. “Na kaj takega tokrat ne gre računati, saj se ekipi dobro poznata. Olimpija igra sistem 4-4-2 ali 4-3-3, ne gre pozabiti, da ima tudi odličen napad. Pripravljeni smo na vse, vse pa bo odvisno od igralcev, ki bodo na igrišču,” pravi Vanoli.

Ljubljančani imajo nekaj težav s poškodbami, zadnji na seznamu je nekdanji igralec Gorice William Vicente. Kljub težavam pa imajo odlično realizacijo (49 golov), po drugi strani pa imajo Koprčani od Vanolijevega prihoda zanesljivo obrambo. Če bodo akterji razpoloženi, se pred kamerami TV Slovenija obeta zanimiv nogomet.

ROK MAVER


Najbolj brano