Točke so pomembnejše od lepote

Ob odsotnosti Valterja Birse in Josipa Iličića bo eden izmed ključnih mož zvezne vrste slovenske reprezentance na kvalifikacijskih dvobojih za nogometno SP z Norveško in Švico Jasmin Kurtić. Nekdanji član Gorice samozavestno pričakuje odločilna dvoboja.

Jasmin Kurtić je bil na pripravah na Brdu deležen precejšnje medijske pozornosti Foto: Simon Maljevac
Jasmin Kurtić je bil na pripravah na Brdu deležen precejšnje medijske pozornosti Foto: Simon Maljevac

BRDO > Med nogometnimi reprezentanti, ki se te dni na nadaljevanje kvalifikacij za SP pripravljajo na Brdu pri Kranju, je precejšnje medijske pozornosti deležen 24-letni član trenutno zadnjeuvrščenega italijanskega prvoligaša Sassuola Jasmin Kurtić, ki si ga nekoliko lastimo tudi Primorci. Pred odhodom v Italijo je namreč igral za Gorico. Na pripravah je spregovoril tudi za naš časopis:

”Rezultati v Sassuolu niso dobri, a sem zadovoljen s svojimi igrami. Najpomembneje je, da igram redno. V Palermu nisem bil nosilec igre, sedaj pa je pritisk večji.”

> Kako se spopadate s pritiskom navijačev in medijev, ki so v italijanski ligi lahko zelo nad-ležni?

“Navijači od nas zahtevajo pošten pristop na vsaki tekmi in če damo vse od sebe, nas kljub porazu z igrišča pospremijo z aplavzom. Skušam se čim bolj izolirati od medijev. Italijanskih medijev in internetnih strani ne prebiram. Nekateri nogometaši posvečajo medijem preveč pozornosti, kar lahko negativno deluje na kariero.”

> Ali bo v obračunih proti Norveški in Švici težko nadomestiti delež manjkajočih Birse in Iličića?

“Morali bomo pač igrati brez tistih, ki jih ni. Gre za odlična nogometaša, ki igrata v velikih klubih. V tem trenutku je najbolj pomembno njuno zdravje, saj je pred njima še dolga nogometna pot. Mi se bomo morali še bolj povezati med seboj in zadihati kot družina, tako na igrišču kot izven njega. V tem tednu se bomo povsem osredotočili na prihajajoči tekmi. Klubska zgodba je v tem trenutku pozabljena in v glavi je le reprezentanca.”

> Na kakšen način se boste zoperstavili neugodnim Skandinavcem?

“V ospredju bo boj za vsako žogo, ne pa lepota. Trenutno v vseh pogledih nogometne igre prevladuje fizična moč, zato se bo potrebno boriti in veliko teči. Norvežane moramo premagati z njihovim slogom igre. To pomeni, da moramo biti boljši v skoku in startati na številne odbite žoge, poleg tega pa moramo, ko dobimo žogo, uveljaviti našo prepoznavno igro po tleh.”

> Ali se morda že ukvarjate s preračunavanjem različnih scenarijev, ki lahko Slovenijo popeljejo v dodatne kvalifikacije?

“Odvisni smo od drugih rezultatov, a to ta čas ni pomembno. V naših mislih je le šest točk iz prihodnjih dveh tekem, o drugačnih scenarijih pa ne razmišljamo. Izgubili smo nekaj točk, ki bi nam prišle zelo prav. V nekaterih tekmah smo dobili prepoceni gole, a je sedaj o tem brezpredmetno razmišljati. Upam, da bomo uspešni in da se bodo nam v prid iztekli tudi rezultati drugih. Želim si, da bi se novembra zbrali na pripravah za dodatne kvalifikacije.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano