Stop za albanske jurišnike!

Ustaviti albanske jurišnike. To je vodilo slovenske nogometne reprezentance pred drevišnjim obračunom, ki lahko podaljša ali pokoplje upanje na uvrstitev na SP v Braziliji. V Rusiji se bo za EP borila mlada reprezentanca

Bodo   tudi po drevišnji tekmi proti Albaniji slovenski reprezentanti imeli razlog za veselje? Foto: Primož Lovrič
Bodo tudi po drevišnji tekmi proti Albaniji slovenski reprezentanti imeli razlog za veselje? Foto: Primož Lovrič

LJUBLJANA > Pot do svetovnega nogometnega prvenstva je zapletena ali pa tudi preprosta. Kot se vzame. Slovenska reprezentanca mora dobiti preostale štiri tekme v kvalifikacijski skupini E, pa bo. S tem bi si ekipa Srečka Katanca bržkone priigrala drugo mesto, dodatne kvalifikacije in dosežek za slovensko nogometno zgodovino.

Nekaj zanimivejših kvalifikacijskih parov iz preostalih skupin - Srbija : Hrvaška, Italija : Bolgarija, Nemčija : Avstrija, Romunija : Madžarska, BiH : Slovaška, Poljska : Črna gora.

Doslej se namreč še ni zgodilo, da bi izbrana vrsta dobila pet zaporednih dvobojev, če mednje seveda prištejemo še junijski dvoboj z Islandijo. Upoštevajoč zgolj statistiko oziroma verjetnostni račun so torej možnosti slovenske reprezentance le teoretične. Še dobro, da se nogometaši in selektorji na igrišču ne obremenjujejo s tovrstnimi izračuni, ki ne peljejo nikamor. Naprej - z nekaj sreče - vodi le pogumna in zrela igra.

Kako in s kom torej do pozitivnega rezultata? “Potruditi se moramo, da nas tokrat sreča nagradi. Vemo, kaj moramo narediti in kako pomembne so te točke. Biti moramo zbrani in tekmo začeti pametno. Upam, da bomo hitro zadeli in da ne bo treba v zadnjih 20 minutah iti z glavo skozi zid. Pogledali smo posnetke in videli, od kod preti nevarnost. Albanci imajo nekaj prednosti, a tudi slabosti. Njihova glavna nevarnost je ta, da jurišajo v napad s šestimi, sedmimi igralci, a zato puščajo luknje v obrambi,” je pojasnil Branko Ilić, ki bo na stadionu v ljubljanskih Stožicah drevi eden od dveh centralnih štoperjev.

Kdo se mu bo pridružil v osrčju obrambe, ostaja (za javnost) še odprto vprašanje. Kandidati na papirju so trije: Siniša Anđelković, Dominic Maroh in Dejan Kelhar, ki bi utegnil zaigrati od prve minute, tako kot tudi Bojan Jokić. Srečko Katanec je po poškodbi gležnja Josipa Iličića medtem vpoklical tudi Nejca Pečnika.

Danes bo na delu tudi mlada reprezentanca. Pred njo je šele druga tekma kvalifikacij za evropsko prvenstvo, vendar pa tudi moštvo Tomaža Kavčiča čakata zaporedni odločilni tekmi. Po domačem spodrsljaju z Estonijo sta namreč pred Slovenijo dvoboja s favoritoma skupine. Danes bodo Slovenci v predmestju Moskve gostovali pri Rusiji, v torek pa se bodo v Ajdovščini pomerili z Dansko. “Igramo proti prvemu favoritu skupine in motiv je zato toliko večji. Fantje niso pod pritiskom rezultata, jasno pa je, da lahko s tekmo v Rusiji ogromno pridobimo. Naša naloga je, da se ne ustrašimo in da damo vse od sebe,” je pojasnil selektor Tomaž Kavčič, ki je zaradi poškodb ostal brez Nemanje Mitrovića in Matica Črnica.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano