Standardna le obramba, ostalo v izdelavi

Igra in remi Slovenije in Škotske s po enim zadetkom v vsaki mreži na polni Bonifiki ni bila navdušujoča, pa tudi tako slaba ne, da ne bi mogla zvabiti kaj bolj živahnega odziva domačega občinstva.

Škotski branilec Cristophe Berra se je tako veselil zadetka, na tleh leži Andraž Kirm, strelec slovenskega zadetka, od  katerega se je žoga nesrečno odbila pri škotskem golu Foto: Reuters
Škotski branilec Cristophe Berra se je tako veselil zadetka, na tleh leži Andraž Kirm, strelec slovenskega zadetka, od katerega se je žoga nesrečno odbila pri škotskem golu Foto: Reuters

KOPER > Vse kaj drugega so bili po celodnevnem spoznavanju koprskih lokalov in zabave na prostem že nekoliko utrujeni Škoti. O njihovem množičnem izletu, simpatiji in veseljaštvu bo še dolgo govora.

Slovenija : Škotska 1:1 (1:1). Stadion Bonifika, gledalcev 4100, sodnik Stavrev (Makedonija) 6. Strelca - 1:0 Kirm (33), 1:1 Berra (40). Slovenija: S. Handanović 7, Brečko 6,5, Šuler 6, Cesar 6, Jokić 6, Krhin 6,5 (od 85. Matić-), Radosavljević 6, Kirm 6,5 (od 89. Pečnik-), Birsa 5,5 (od 61. Vučkić 6), Iličić 6 (od 68. Vršič 5,5), Dedić 6 (od 82. Ljubijankić-). Selektor: Slaviša Stojanović. Škotska: McGregor, Martin, Mulgrew, Berra, Caldwell, Adam (od 46. Bannan), McArthur, Morrison (od 72. Dorrans), Mackail-Smith (od 61. Snodgrass), Mackie (od 80. Miller), Forrest (od 87. Robson). Selektor: Craig Levein.

Zagotovo pa preizkušnja s Škotsko ni minila povsem po željah selektorja Slaviše Stojanovića, saj sta mu načrte prekrižala najbolj vroči igralec Tim Matavž s poškodbo mišice in zatem še Zlatan Ljubijankić, ki je ob prihodu v Portorož staknil trebušni virus. Tako je odpadel koncept z dvema napadalcema, zatekel se je k postavitvi 4-2-3-1. Obrambna vrsta Bojan Jokić, Mišo Brečko, Marko Šuler, Boštjan Cesar je bila še najbolj stabilen del ekipe, zadnja zvezna igralca Aleksander Radosavljević in Rene Krhin sta gostom puščala preveč prostora, Josip Iličić je imel premalo prostora za fantazijske prebliske, Valter Birsa je bil soliden v napadalnem elementu - kmalu po začetku je imel priložnost -, a hkrati je bilo opazno, da mu zadnje čase manjka kilometrine na igrišču. Presenetil je Andraž Kirm. Ker so tehnično bolj podkovani igralci igrali pod pričakovanji, je v tem elementu igre in s svežino celo nekoliko izstopal. Edinega napadalca Zlatka Dedića so disciplinirani Škoti odrezali iz igre, edino pravo priložnost si je Koprčan priigral pol minute pred menjavo. Pomlajeni Škoti sicer niso prikazali tipičnega otoškega nogometa, na trenutke so se ga bolj posluževali Slovenci.

Tekma je ponudila nekaj lepih priložnosti, ki so se pojavljale v valovih. Prvo zrelo obdobje je bilo med 26. in 28. minuto - poskus Morrisona je Samir Handanović izbil s pomočjo prečnika, sledil je strel Birse, ki ga je vratar McGregor izbil v kot. Vsa zgodba se je odvila med 32. in 39. minuto. Brečko je kot brzi vlak pobegnil po desni in filigransko natančno našel Kirma, ki je z glavo matiral škotskega vratarja. Izenačenje je padlo iz prekinitve, ki so eden glavnih adutov gostov - po prvem kotu se je žoga nesrečno odbila od Kirma in Berra je izenačil.

Ozvočenje na Bonifiki je med tekmo delovalo samo na polovici stadiona, zato je bilo včasih napovedovalca komaj kaj razumeti. Slovenski navijači večinoma niso bili v elementu. Močnih aplavzov je bilo zelo malo. Ko so simpatični Škoti razvili veliko slovensko zastavo, se domačim navijačem ni zdelo vredno prijateljske geste niti pozdraviti z aplavzom.

Drugi polčas je minil v slovenski terenski premoči, pa tudi v številnih menjavah, ki niso bistveno razbistrile položaja, nove moči niso pokazale bistveno več kot predhodniki. Najprej je na igrišču obsedel Birsa in zahteval menjavo. “Aduktor (bederna mišica, op. a) me je zabolel že v prvem polčasu, pa sem potegnil, potem se je bolečina povečala. To se mi je pojavilo danes,” je za PN povedal Birsa. Dedić bi v 81. minuti verjetno podpisal zmago Slovenije v svoji prvi pravi priložnosti, a ni šlo. “Če bi se odločil za strel na prvo vratnico, bi morda žoga šla noter. Mislim, da je bilo skupaj gledano vse kar pozitivno, naredili smo korak naprej, lahko bi tudi zmagali. Nismo še pravi, to je očitno. Trenutno se nam pozna slabša telesna pripravljenost, ker vsi ne igrajo v svojih klubih.” je povedal Koprčan. Zadnja tretjina tekme je minila v igri med kazenskim prostoroma. Še najbolj razočaran je bil najbrž domačin Dalibor Volaš, edini od rezervistov, predvidenih za vstop v igro, ki je ostal brez minute igranja in debija pred domačimi gledalci.

Povedali so na Bonifiki

> Mišo Brečko: “Drugi polčas smo bili boljši tekmec, praktično se je igralo na en gol, manjkala je le pika na i. Imamo še dve preizkušnji, dobre stvari je potrebno obdržati, slabe popraviti.”

> Samir Handanović, kapetan Slovenije: “V zadnjih akcijah pred golom nasprotnika nismo izbirali pravih odločitev, bili smo prepočasni in premalo zbrani. Toda vso tekmo smo imeli nadzor na igro. Dve tekmi smo preizkušali več igralcev na raznih pozicijah in verjetno tega še ni konec.”

> Slaviša Stojanović, selektor Slovenije: “Glede na težave s sestavo ekipe, sem zadovoljen. Prvi polčas je bil poln tempa na visoki ravni. Imeli smo še nekaj polpriložnosti, ki pa jih nismo znali končati. Z malce zbranosti ob odbitih žogah bi lahko tudi zmagali. Preveril bom še nekaj igralcev.”

> Craig Levein, selektor Škotske: “Zadovoljen sem s tekmo, opravili smo veliko menjav, videl sem veliko dobrega. Veseli me, da so se izkazali nekateri mladi igralci.”

>Kenny Miller, najboljši strelec Škotske: “Slovenija ima podobno nogometno šolo kot naši tekmeci v kvalifikacijah Hrvaška in Srbija, zato nam je ta tekma precej pomagala. Remi je realen.”

ROK MAVER


Najbolj brano