Štajerci sanjajo napredovanje

Kako in s kom lahko nogometaši Maribora nadomestijo zaostanek 1:3 s prve tekme z Viktorijo v Plznu in se prebijejo v želeno Ligo prvakov? To je osrednje vprašanje pred drevišnjo povratno tekmo četrtega kroga kvalifikacij v Ljudskem vrtu.

 Foto: Boĺˇtjan Bensa
Foto: Boĺˇtjan Bensa

MARIBOR > Češki prvak Viktorija iz Plzna je na prvem dvoboju dajal vtis premagljivega tekmeca, a so odločili zadetki. Vsaka tekma je sicer poglavje zase, še posebej v dvobojih na izpadanje. Zato po prvem polčasu češko-slovenskega obračuna ne gre delati prenagljenih sklepov o (ne)moči obeh tekmecev.

Že jutri bo v Monacu žreb skupinskega dela lige prvakov. V petek, ko bo v kneževini še obračun evropskega superpokala med Bayernom in Chelseajem, pa bodo izžrebali še skupine evropske lige.

In kaj ponuja izhodišče s prve tekme? Mariborske ofenzive od prve minute, kot nekateri menijo in si je morda želijo, v vijoličastem taboru vendarle ne bo. Za zmago 2:0 bo treba biti tudi potrpežljiv in moder, kar je na prvi tekmi pokazal češki prvak. Trener Mariborčanov Ante Čačić, ki mu očitajo pragmatizem, je lani do Lige prvakov prehodil trnovo pot z zagrebškim Dinamom in se zaveda, da lahko v navijaškem ozračju in pritisku odrešilna zadetka v mreži Čehov padeta tudi v končnici tekme. Zato obstaja velika verjetnost, da bo katerega od potencialnih adutov aktiviral v sklepnih minutah. Nenazadnje je zagrebški trener znan po tem, da preigrava različne taktične različice, kombinira in rotira igralce, igralne položaje in sisteme. Sicer pa je že s tem, da se je prebilo v Evropsko ligo, mariborsko moštvo, ki ima tudi občuten primorski pridih, izpolnilo glavni cilj oziroma pokrilo sezono. Liga prvakov pa bi pomenila dobrodošlo nagrado.

Povsem drugačna pričakovanja gojijo pri novem klubu Valterja Birse, Milanu. Izpad v kvalifikacijah lige prvakov bi pomenil katastrofo za klub in predčasno slovo trenerja Massimiliana Allegrija, ki ga večinski lastnik kluba Silvio Berlusconi že nekaj časa nima posebej v čislih. Iz Eindhovna so rdeče črni sicer prinesli ugoden izid (1:1), ki pa je hitro zbledel ob uvodnem prvenstvenem porazu na gostovanju pri novincu Veroni. Pojem kriza se je hitro znašel v besednjaku privržencev Milana in medijev, ki še pomnijo klavrno otvoritev lanske sezone. S prebojem v skupinski del Lige prvakov bi Milan lahko povlekel še nekaj potez na tržišču in pripeljal napadalca. Želja je nekdanji Allegrijev varovanec pri Cagliariju in sedanji član Juventusa Alessandro Matri.

Najprej pa bo treba preskočiti PSV Eindhoven. Nizozemci so objektivno slabši, a so zavohali priložnost. Po zaslugi Tima Matavža bo imel obračun na San Siru tudi primorski oziroma slovenski pridih. Ta bo prisoten še jutri v Stuttgartu. V Nemčiji bo Rijeka z Matjažem Kekom na trenerski klopi in s Šempascem Matijo Škarabotom na igrišču v zadnjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo branila prednost 2:1. Nemci so medtem že zamenjali trenerja. Bruno Labbadia je plačal davek na slabe rezultate v uvodnem delu sezone.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano