Spet je bil dovolj en zadetek

Koprčani bi po porazu Zavrča v Stožicah z drugega mesta lahko izpodrinil le neposredni tekmec, velenjski Rudar. Toda uvod v trojček domačih tekem se je za Koprčane začel po načrtih, čeprav so imeli Velenjčani na koncu tekme izjemno priložnost za remi.

Brez zadetka v polno sta ostala Matej Pučko (levo) in Dražen Pilčić (v skoku), nad katerim je prekršek za enajstmetrovko storil  David Kašnik (z žogo) Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Brez zadetka v polno sta ostala Matej Pučko (levo) in Dražen Pilčić (v skoku), nad katerim je prekršek za enajstmetrovko storil David Kašnik (z žogo) Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Zgodilo se je, kar sem pričakoval: imeli smo pobudo in igro v svojih nogah, Koper pa je čakal na prekinitve. Potem pa nismo bili pravi, predvsem smo bili premalo konkretni,” je tekmo po tesnem porazu ocenil velenjski trener Jernej Javornik. In temu, kar je povedal, pravzaprav ne moremo oporekati.

Stadion Bonifika, gledalcev 450, sodnik Jug (Čiginj) 7,5. Strelec - Galešić (14, iz 11m).

Luka Koper: Nenezić 7, Gregorič 6, Šme 6, Blažič 6,5, Čovilo 7,5, Guberac 6, Črnigoj 6 (od 73. Lotrič -), Pučko 5,5, Ivetić 5,5, Galešić 6,5 (od 54. Žibert 6), Pilčić 6 (od 92. Halilović -). Trener: Rodolfo Vanoli. Rudar Velenje: Rozman 6,5, Krefl 6 (od 68. Jahić 6), Kašnik 5,5, Bubalović 6 (od 82. Dedić-), Klinar 6,5 (od 84. Podlogar-), Stjepanović 6, Radujko 6,5, Firer 7, Črnčič 6, Bratanović 6, Eterović 6,5. Trener: Jernej Javornik. Rumeni kartoni: Šme, Žibert, Nenezić; Kašnik, Krefl, Podlogar, Eterović.

Navijači so se sicer muzali, ko so na ekranu pri domači ekipi uzrli napadalno postavitev s kar tremi napadalci. Papir in napovedi prenesejo vse, v praksi pa ni bilo nič drugače kot na zadnjih tekmah, ko je v konici napada stal le en mož (3-5-1-1). Toda hkrati je potrebno zapisati, da si je Koper ustvaril več čistih priložnosti za zadetek, gol pa dosegel iz najstrožje kazni malo pred iztekom dinamičnega prvega polčasa, ki je gledalcev ponudil veliko več atraktivnega nogometa kot drugih 45 minut. Oboji so imeli po nekaj navdahnjenih potez, ena lepših je gotovo bila akcija v 24. minuti, ko je Ivica Guberac s peto podaljšal žogo do Dražena Pilčića, ta pa jo serviral Mateju Pučku, ki je ogromno pretekel, a brez pravega učinka - tudi v tem primeru, ko je zgrešil nemogoče.

Vse skupaj je na domači strani stopnjeval Goran Galešić, ki si je iz prostih strelov relativno blizu kazenskega prostora gostov, tudi s strelom v vratnico, dvigoval moralo, na drugi strani pa je bil dvakrat blizu veselja Ivan Firer, drugič malo pred odločilnim trenutkom tekme, ko je ukanil čuvaja, ugasnjenega Denisa Šmeja. Potem je David Kašnik nesmotrno povlekel za dres Pilčića, dovolj, da je tokrat zelo dober sodnik Matej Jug dosodil najstrožjo kazen. Uspešno jo je izvedel Galešić, ki pa je v prvih minutah drugega polčasa zapustil igrišče in hitro odšel v slačilnico. “Slabo se je počutil in ni mogel več nadaljevati. Še nekateri igralci so tožili nad počutjem, tudi Šme,” je pojasnil pomočnik prvega trenerja Alen Ščulac. Iz Bolgarije se je vrnil bolan tudi reprezentant Matej Palčič, ki seveda ni bil v ekipi.

Rudar je bil visoko postavljen in je prevladoval v posesti žoge, tudi s kratkimi podajami in dobrimi prehodi žoge po linijah, toda večinoma jim je - tudi po zaslugi koprske defenzivne igre - zmanjkala zadnja poteza. Dogajanje se je znova razživelo v zadnjih 20 minutah tekme.

Začeli so Koprčani, končali pa Velenjčani. Najprej je Mitja Lotrič lomil hrbte knapom in poskušal premagati Matjaža Rozmana, ko jo je tudi skupil v naletu z nogo zmagovalca zračnih dvobojev Miroslava Čovila, ki je po tekmi povedal: “Rudar je kakovostno moštvo, ki ve, kaj hoče. Za nami je kar težko priborjena zmaga, toda mi ne odstopamo od svoje igre, ko damo zadetek, potem znamo ubraniti prednost in to nas krasi.”

Tudi Domen Črnigoj je vmes iz oči v oči z Matjažem Rozmanom zgrešil cilj. Na igrišču je bilo vse več nervoze, nehote jo je skupil še Miha Gregorič, ki je zadnje minute odigral z obvezano glavo, potem ko je nanj v posredovanju naletel Matej Podlogar. V 88. minuti je Mate Eterović iz prostega strela meril v vrata, Igor Nenezić (oba sta pozneje zaradi petelinjenja porumenela) je žogo odbil do Elvisa Bratanovića, ki je z bližine zgrešil. Velenjčani so imeli zadnjo priložnost ob izteku sodnikovega dodatka, v 95. minuti, ko je Eterović pred praznim golom zgrešil nemogoče. “Saj igramo kar lepo, ampak saj ste videli, da nam šepa realizacija in to že tri tekme zapored. Ko se boriš za Evropo, je potrebno zmagovati,” je ugotavljal otrok Bonifike v dresu knapov, Dalibor Radujko. ROK MAVER


Najbolj brano