Španci v velikem slogu do novega naslova

Španska nogometna reprezentanca je ubranila naslov evropskega prvaka. V finalu evropskega prvenstva, ki sta ga od 8. junija gostili Ukrajina in Poljska, so Španci v Kijevu premagali Italijo s 4:0 (2:0).

Španci so v finalu evropskega prvenstva premagali Italijo s 4:0 in ubranili naslov Foto: Reuters
Španci so v finalu evropskega prvenstva premagali Italijo s 4:0 in ubranili naslov Foto: Reuters  

KIJEV > Selektorja z začetnima postavama nista presenetila. Pri Italijanih je le Ignazio Abate menjal Federica Balzarettija, pri Špancih pa so spet v napadu začeli David Silva, Andres Iniesta in Cesc Fabregas. Prav ti trije so v 14. minuti tudi zrežirali akcijo za vodilni zadetek svoje reprezentance. Iniesta je podal na desno stran kazenskega prostora do Fabregasa, ki je obšel Giorgia Chiellinija in podal pred gol, kjer je z glavo za povsem zasluženo vodstvo Španije zadel Silva.

Kijev, olimpijski stadion, gledalcev 64.000, sodniki: Proenca, Miranda, Santos, Sousa, Gomes (vsi Portugalska) in Cakir (Turčija). Strelci: 1:0 Silva (14.), 2:0 Jordi Alba (41.), 3:0 Torres (84.), 4:0 Mata (88.). Španija: Casillas, Arbeloa, Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba, Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta (od 86. Mata), Silva (od 59. Pedro), Fabregas (od 75. Torres). Italija: Buffon, Abate, Bonucci, Barzagli, Chiellini (od 21. Balzaretti), Pirlo, Marchisio, De Rossi, Montolivo (od 56. Thiago Motta), Balotelli, Cassano (od 46. Di Natale). Rumena kartona: Pique; Barzgali.

Že v 21. minuti so Italijani morali poškodovanega Chiellinija menjati z Balzarettijem. Italijani so se po prejetem zadetku malce odločneje zoperstavili Špancem, a vse do 28. minute niso imeli prave priložnosti. Takrat je Antonio Cassano močno z leve strani žogo poslal v naročje Ikerja Casillasa. Slednji se je izkazal tudi v 33. minuti po močnem strelu Cassana z razdalje.

V 41. minuti pa so Španci, ki so bili boljši tekmec in so praktično povsem onemogočili italijansko igro, podvojili prednost. Xavi Hernandez je lepo podal v globino do vtekajočega Jordija Albe, ki je prišel sam pred Gianluigija Buffona in ga premagal. V 44. minuti je do strela iz ugodnega položaja na drugi strani prišel Riccardo Montolivo, vendar je bil Casillas znova na mestu.

Prandelli je v želji po čim prejšnjem priključku Cassana na začetku drugega polčasa menjal z Antoniom Di Natalejem, ki je takoj poskusil z glavo, a žogo poslal čez prečko španskega gola, malce pozneje pa se je po njegovem strelu izkazal španski vratar. Zatem so pritisnili Španci in poskrbeli za kar nekaj vročih trenutkov, med drugim bi sodnik v 49. minuti prav lahko pokazal na belo točko po igranju z roko Leonarda Bonuccija v svojem kazenskem prostoru.

V 62. minuti pa je Italijane doletela nova smola. Poškodoval se je Thiago Motta, ki je le nekaj trenutkov pred tem vstopil v igro. Ker je Prandelli do takrat izkoristil že vse tri menjave, so “azzurri” morali nadaljevati le z deseterico. Tekma je bila tako praktično odločena, saj so Španci še lažje nadzirali potek tekme. To so tudi uspešno opravili in se veselili novega naslova prvaka, ki sta ga v 84. in 88. minuti potrdila še Fernando Torres po novi podaji Xavija Hernandeza za hrbet italijanskih branilcev in Juan Mata, ki je zadel iz bližine po Torresovi podaji.

STA


Najbolj brano