Španci rade volje sprejeli darilo

Nogometaši Maribora so uspešno evropsko sezono sklenili v Sevilli. Gostitelji so na povratni tekmi šestnajstine finala evropske lige ugnali slovenske državne prvake z 2:1.

Jean Philippe Mendy (v vijoličastem dresu levo) sinoči v napadu proti Sevilli ni mogel računati na pomoč poškodovanega kapetana Maribora Marcosa Tavaresa (desno)  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Jean Philippe Mendy (v vijoličastem dresu levo) sinoči v napadu proti Sevilli ni mogel računati na pomoč poškodovanega kapetana Maribora Marcosa Tavaresa (desno)  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SEVILLA > Mariborska popotnica za povratno tekmo ni bila najboljša.

Potem ko so pred tednom dni po prvi tekmi v Mariboru bili napadeni navijači Seville, so se včeraj pred povratnim dvobojem španski nasilneži maščevali oziroma znesli nad novinarji. Napadli so ekipo RTV Slovenija, novinarja Leona Andrejko pa so zavoljo razbite arkade morali pripeljati v bolnišnico v Sevilli. Snemalec Gregor Maček in novinar Aleš Potočnik sta uspela zbežati, ekipo pa naj bi z železnimi palicami napadlo pet ali šest huliganov. Nasilneži so na slovenske televizijce, ki so se s kosila vračali v hotel, le okoli 300 metrov oddaljen od stadiona, prežali v grmovju. Društvo športnih novinarjev Slovenije je napad ostro obsodilo.

Zadnji trening pred dvobojem je razkril, da kapetan in tudi strelec prvega mariborskega zadetka v Ljudskem vrtu Marcos Tavares zaradi poškodbe mečne mišice ne bo mogel pomagati soigralcem. Trener Maribora Ante Šimundža se je tako znašel v precepu: ali v ekipo od prve minute uvrstiti strelca izenačujočega zadetka Dareta Vršiča ali se zanesti na Aleša Mertlja, ki je odslužil kazen zaradi kartonov. Dvom je bil bržkone le trenuten. Šimundža je sprejel previdnejšo in razumnejšo odločitev: Mertlja je poslal na igrišče od prve minute, Vršiču pa je namenil vlogo džokerja. Drznejše poteze je pustil za nadaljevanje. Razvoj dogodkov je bil pričakovan, tako kot tudi pritisk gostiteljev, ki so v uvodnih desetih minutah upravičili naziv favorita. Nevarna poskusa je nevtraliziral Jasmin Handanović, ki je bil na pravem mestu ob poskusih Gamueira in Reyesa. Nekaj zmede v mariborskih vrstah so sprožile tudi prekinitve, ki jih je izvajal Ivan Rakitić, a večje škode niso povzročile.

Mariborčani so kmalu umirili vročekrvne domače privržence, ki so po pričakovanju pustili kar precej nezasedenih mest na stadionu Sanchez Pizjuan. Sčasoma je lahko prišlo do izraza tudi kakih 500 mariborskih navijačev, ki so spremljali vse bolj samozavestno in zbrano predstavo gostov. Vijoličasti so dosegli svoj osnovni namen. Umirili so gostitelje in jim odvzeli najmočnejše orožje. Zaprli so prostor in prisilili Rakitića, da se je vračal po žogo globoko na svojo polovico.

Gostitelji z uigrano akcijo praktično niso več zapretili, Mariborčani pa so v določenih obdobjih imeli tudi posest žoge. Manjkala je le kakšna učinkovitejša akcija v napadu, kjer pa je bil Jean Philippe Mendy vse preveč osamljen oziroma ni prišel do izraza. Posebnih razlogov za skrb v mariborskih vrstah vendarle ni bilo.

Gostitelji so sicer imeli pobudo, a prave grožnje za mariborska vrata ni bilo. Vse do usodne 42. minute, ko so si Mariborčani zadetek zabili oziroma zakuhali praktično sami. Padec zbranosti, na katero so opozarjali v vijoličastem taboru pred tekmo, oziroma nespametna poteza glavnega krivca, vratarja Handanovića ob asistenci Aleksandra Rajčevića je prinesla Sevilli darilo v obliki zadetka Reyesa pred odmorom.

Še nekaj zanimivejših izidov evropske lige - Ludogorec (Bezjak je dosegel gol) : Lazio 3:3 (skupno 4:3), Salzburg : Ajax 3:1 (6:1), Napoli : Swansea 3:1 (3:1).

Drugi polčas se je začel z vstopom Gorana Cvijanovića in bolj ofenzivno postavitvijo gostov, žal pa tudi z vnovičnim spodrsljajem mariborske obrambe. Tokrat je bil v glavni vlogi Arghus, darilo pa je, še preden je na zelenico stopil Vršič, izkoristil Gamueiro. Prav Vršič je v sodnikovem podaljšku postavil končni izid tekme, a sta bili mariborski darili vendarle preveč za uspeh proti močnejšemu tekmecu. “Nismo igrali tako, kot smo sposobni. Prvi zadetek tekmeca nam je podrl strategijo,” je pojasnil Ante Šimundža. Sevilla se je s skupnim izidom 4:3 prebila v osmino finala evropske lige, kjer jo čaka mestni derbi z Betisom. ALEŠ SORTA


Najbolj brano