Španci po enajstmetrovkah v finale

Španija je prva finalistka nogometnega evropskega prvenstva na Poljskem in v Ukrajini. Španci so v polfinalu v Donjecku po streljanju enajstmetrovk premagali Portugalsko s 4:2 (0:0, 0:0, 0:0). V velikem finalu se bodo pomerili z zmagovalcem današnjega polfinala med Italijo in Nemčijo, ki bo ob 20.45 v Varšavi.

Španci so po streljanju enajstmetrovk premagali Portugalsko s 4:2 in se veselili uvrstitve v finale  Foto: Eddie Keogh
Španci so po streljanju enajstmetrovk premagali Portugalsko s 4:2 in se veselili uvrstitve v finale  Foto: Eddie Keogh

DONECK> Španci so se kot prvi na letošnjem Euru prebili v finale. Do njega so prišli šele po enajstmetrovkah, saj so bili Portugalci trd tekmec, ki je imel ob koncu drugega polčasa tudi lepo priložnost za zmago, a je ni izkoristil. Branilci naslova zdaj čakajo na tekmeca v finalu, nasproti jim bo stala ali Nemčija ali Italija.

Stadion Donbass Arena, gledalcev 48.000, sodniki: Cakir, Duran, Ongun, Göcek, Yildirim (vsi Turčija) in Skomina (Slovenija). Portugalska: Rui Patricio, Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao, Veloso (od 106. Custodio), Meireles (od 112. Varela), Moutinho, Nani, Cristiano Ronaldo, Almeida (od 81. Oliveira). Španija: Casillas, Arbeloa, Pique, Ramos, Alba, Busquets, Alonso, Xavi (od 87. Pedro), Iniesta, Silva (od 60. Navas), Negredo (od 54. Fabregas). Rumeni kartoni: Coentrao, Pepe, Pereira, Alves, Veloso; Ramos, Busquets, Arbeloa, Xabi Alonso.

Prvi polčas je bil dokaj previden z obeh strani. V deveti minuti je pri Špancih neoviran z roba kazenskega prostora sprožil Alvaro Arbeloa, a meril malce previsoko, 20 minut pozneje pa je njegov soigralec Andres Iniesta prav tako z roba 16-metrskega prostora žogo poslal čez gol. Edino resnejšo priložnost Portugalske pa je v 31. minuti zapravil Cristiano Ronaldo, ki je s 15 metrov malce z desne strani le za nekaj centimetrov zgrešil bližnjo vratnico.

Španski selektor Vicente Del Bosque je kljub živahnejšemu začetku drugega polčasa hitro spremenil svoj napad, iz igre je potegnil Alvara Negreda, ki očitno ni upravičil pričakovanj, v igro pa poslal Cesca Fabregasa, malce zatem pa je Davida Silvo menjal s Jesusom Navasom. Španija je v teh trenutkih pritiskala proti portugalskemu kazenskemu prostoru, a prave nevarnosti za Ruija Patricia ni bilo. Slednji je sicer moral posredovati v 68. minuti po strelu Xavija Hernandeza, a ni imel veliko dela.

Na drugi strani je v 73. minuti s prostega strela s 30 metrov sprožil Ronaldo, a žogo poslal čez gol, tako kot tudi v 84. minuti s 26 metrov. V 90. minuti so Portugalci izvedli hiter protinapad, žoga je na levi strani prišla do Ronalda, ki pa je slabo streljal. Sledili so podaljški in v 104. minuti so imeli Španci izjemno priložnost za vodstvo, toda Iniesti iz bližine ni uspelo ugnati Ruija Patricia, minuto pozneje pa je Sergio Ramos s prostega strela sprožil malo čez gol.

Proti koncu podaljškov so bili Španci vse nevarnejši, vendar jim ni uspelo zabiti zmagovitega gola. Tako so finalista odločile enajstmetrovke, pri katerih so bili uspešnejši Španci. Zgrešil je le Alonso, zadeli pa so Iniesta, Gerard Pique, Sergio Ramos in Cesc Fabregas. Pri Portugalcih sta zadela Pepe in Nani, Joau Moutinhu je Iker Casillas strel obranil, Bruno Alves pa je zadel prečko.

STA


Najbolj brano