Sodišče EU: Mundial in Euro ostajata na javnih TV

Nogometni svetovno in evropsko prvenstvo morata ostati na voljo na brezplačnih TV-postajah, če države članice EU menijo, da gre za dogodka velikega družbenega pomena, je danes odločilo sodišče EU. S tem je v celoti zavrnilo pritožbe Mednarodne (Fifa) in Evropske nogometne zveze (Uefa), ki sta se zavzemali za ekskluzivno prodajo TV-pravic.

LUXEMBOURG > Gre za primer v Veliki Britaniji in Belgiji, potem ko sta se Fifa in Uefa pritožili na odločitev teh dveh držav, da so nekatere tekme mundiala in eura preprosto preveč pomembne, da bi jih omejevali zgolj na določene televizijske postaje, nosilke pravic.

Belgija je glede na pomembnost za splošno javnost pripravila seznam dogodkov, ki jih bo prenašala tudi javna televizija oziroma brezplačni televizijski kanali, na katerem je tudi svetovno prvenstvo v nogometu. Podobno je storila tudi Velika Britanija, le da je na seznam poleg mundiala uvrstila še evropsko prvenstvo.

Fifa in Uefa, katerih pomemben del prihodkov je prav prodaja televizijskih pravic za oba športna spektakla, sta se na odločitev pritožili, saj menita, “da vse tekme sklepne faze mundiala in eura že ne morejo biti velikega družbenega pomena za prebivalce omenjenih držav”.

Sodišče EU je danes zavrnilo pritožbo obeh krovnih nogometnih zvez in tako dovolilo, da bodo sklepni boji mundiala in eura na voljo brezplačno. Direktiva o opravljanju dejavnosti razširjanja televizijskih programov državam članicam dovoljuje, da prepovejo izključni prenos dogodkov, za katere presodijo, da so velikega družbenega pomena, če bi takšen prenos večji delež javnosti prikrajšal za možnost spremljanja teh dogodkov prek prosto dostopnih televizijskih programov.

Sodišče je v sodbah z današnjega dne najprej opozorilo, da to, da države članice nekatere dogodke opredelijo za dogodke velikega družbenega pomena in prepovejo njihovo ekskluzivno predvajanje, omejuje svobodo opravljanja storitev, svobodo ustanavljanja, svobodno konkurenco in lastninsko pravico. Vendar so takšne omejitve upravičene s ciljem, da se zaščiti pravica do obveščenosti in širši javnosti zagotovi dostop do televizijskega spremljanja teh dogodkov.

STA


Najbolj brano