Slovenija le ne bo videla Brazilije

Slovenskim nogometašem ni uspel podvig. Kljub pogumni predstavi so izgubili v Švici in ostali brez dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Švica : Slovenija 1:0 (0:0).

BERN > Začetni postavi, ki sta stopili na razmočeno igrišče v Bernu, sta bili pričakovani. Slovenske barve je zastopala enajsterica, ki je v petek v Ljudskem vrtu ugnala Norvežane, gostitelji pa so se jim zoperstavili s premešano zasedbo, v kateri ni bilo nekaterih prvokategornikov.

Stade de Suisse, gledalcev 22.000 Sodnik: Kuijpers (Nizozemska) 6. Strelec - 1:0 Xhaka (74). Švica: Sommer, Lang, Ziegler, Djourou, Senderos, Barnetta, Inler, Mehmedi, Xhaka, Džemaili, Seferović. Selektor Ottmar Hitzfeld. Slovenija: Handanović 7,5, Brečko 6,5, Ilić 6,5, Cesar 6,5, Struna 6,5, Mertelj 6 (od 79. Ljubijankić -), Kurtić 6,5, Pečnik 6,5 (od 42. Matavž 6,5), Kampl 6,5 (od 86. Lazarević -), Kirm 6, Novaković 6. Selektor: Srečko Katanec. Rumeni kartoni - Xhaka; Ilić, Cesar, Struna, Mertelj, Pečnik.

Slovenska izbrana vrsta je, ob podpori glasnih navijačev, začela pogumno, a več od strela z razdalje Aleša Mertlja in spornega, a nedosojenega posredovanja z roko v domačem kazenskem prostoru, ni iztržila. Na drugi strani so Švicarji težili k značilni kombinatorni igri, ki pa ni povzročila veliko preglavic kompaktni četi Srečka Katanca.

Sloveniji se je v 28. minuti prek Nejca Pečnika ponudila celo ena lepših priložnosti v prvem polčasu. Končnica pa je vendarle pripadla gostiteljem, ki so se nekajkrat prebili skozi razredčene slovenske vrste, a do spremembe izida ni prišlo. Slovenija je, tudi po menjavi Pečnik-Matavž, zdržala, plačala davek z nekaj rumenimi kartoni, a bila še vedno v igri za drugo mesto. Na Norveškem je bilo namreč prav tako izenačeno.

Uvodne minute nadaljevanja so, pričakovano, prinesle živahnejšo predstavo. Slovenska izbrana vrsta je v lovu na zmago morala nekoliko več tvegati, Švicarji pa so dali v višjo prestavo. Zasuki, napake in, posledično, priložnosti na obeh straneh so se kar vrstili. Med 60. in 70. minuto se je zgodilo marsikaj. Kljub nenehnemu dežju je bilo vroče v obeh kazenskih prostorih. Kevin Kampl in Jasmin Kurtić sta imela na nogah celo žogo za slovensko vodstvo, po gneči v domačem kazenskem prostoru pa se je izvrstna priložnost ponudila tudi gostiteljem. Skoraj zanesljiv zadetek je preprečil Andraž Struna. Še eno, zlata vredno posredovanje, je v švicarskem protinapadu uspelo Kurtiću. Razredčene slovenske vrste so bile vse bolj izpostavljene domačim jurišnikom. V 72. minuti je Samir Handanović dokazal, zakaj sodi med najboljše vratarje na svetu.

10. krog v skupini E - Švica : Slovenija 1:0, Norveška : Islandija 1:1, Albanija : Ciper 0:0. Končni vrstni red - Švica 24, Islandija 17, Slovenija 15, Norveška 12, Albanija 11, Ciper 5.

Gol Švicarjev je visel v zraku. Dosegli pa so ga v navidez najmanj nevarni akciji. V glavni vlogi je bil Granit Xhaka, ki je načel slovensko mrežo že v prvem krogu teh kvalifikacij. Tokrat pa je znova zablestel z imenitnim strelom z razdalje. Že utrujene slovenske bojevnike je čakala skoraj misija nemogoče. Slovenska klop je za ta namen v 78. minuti aktivirala še tretjega napadalca Zlatana Ljubijankića in napovedala zadnjo ofenzivo. Ta bi se kaj kmalu obnesla. Najprej je Matavž, kot zna le on, spravil v škripce Sommerja, iz kota, ki je sledil, pa je Ljubijankić zatresel celo okvir vrat. Na drugi strani je Handanović z bravuroznimi obrambami ohranjal tekmovalno napetost. Ko pa je Novaković v 89. minuti iz izjemne priložnosti meril prav v švicarskega vratarja, je bilo jasno, da je slovenskih upov konec.

“Tekma bi se lahko prelomila na eno ali drugo stran. Švicarji so zadeli, mi pač ne. Fantom nimam česa očitati, dali so vse. Ostaja pa nekaj grenkega priokusa, saj smo imeli priložnosti,” je po tekmi povedal slovenski selektor Srečko Katanec. ASO


Najbolj brano