Škoti brez pravega zvezdnika

Prvi nasprotnik članske reprezentance v pripravah na kvalifikacije za svetovno prvenstvo (SP) 2014 je Škotska. Pred sedmimi leti so v Celju slavili s 3:0, na SP pa so zadnjič igrali leta 1998.

Tim Matavž Foto: Mc Nzs.Si/Taka
Tim Matavž Foto: Mc Nzs.Si/Taka

KOPER> Škotska je nekdanja velesila, ki že več kot desetletje išče pota stare slave. Nogometaši z Andrejevim križem na prsih so zadnjič na svetovnem prvenstvu nastopili leta 1998 v Franciji, od njihove zadnje udeležbe na evropskih prvenstvih pa je minilo že 16 let. V kvalifikacijah za letošnje EP so v skupini petih ekip končali na tretjem mestu. Boljši sta bili Španija in Češka. V Sloveniji gostujejo drugič. Prvič v kvalifikacijah za preboj na SP 2006 v Nemčiji, ko so jeseni 2004 na prvem dvoboju v Glasgowu Slovenci pod selektorjem Brankom Oblakom iztržili remi brez golov. Jeseni 2005 so bili v Celju s kar 3:0 boljši Škoti. Tedaj so dvoboj odigrali tudi sedanji reprezentanti, vratar Samir Handanović ter branilca Boštjan Cesar in Matej Rožič Mavrič.

Vstopnice za jutrišnjo tekmo Slovenija : Škotska še niso pošle. Na voljo so na standardnih prodajnih mestih, tudi prek spleta. Enotna cena vstopnice je 20 evrov.

Selektor Craig Levein je na vročem stolčku že od decembra 2009. Za obračun v Kopru je izbral 24 kandidatov, med katerimi jih kar 18 nastopa v Angliji. Štirje prihajajo iz domačega prvenstva (trije iz Celtica, zgolj eden iz bankrotiranega Rangersa), dva branita barve valižanskega Cardiff Cityja.

Pravega zvezdnika, kot je bil legendarni Kenny Dalglish, aktualna škotska zasedba ne premore. Še najbližje temu je zvezni igralec Liverpoola Charlie Adam. V ekipi zaradi bolezni ni prepoznavnega člana Manchester Uniteda Darrena Fletcherja. Najbolj izkušen je 32-letni napadalec Kenny Miller (Cardiff), ki je v 58 tekmah dosegel 16 zadetkov. Po številu nastopov izstopajo še vratar Craig Gordon (Sunderland), ki se vrača po 11 mesecih premora, branilca Gary Caldwell (Wigan) in Alan Hutton (Aston Villa) ter zvezna igralca Scott Brown (Celtic) in James Morisson (WBA). Prav kapetan Celtica Brown je staknil poškodbo dimelj, zaradi česar je selektor vpoklical tudi Jamesa Mc Arthurja iz angleškega Wigana.

Debitanta bi morala biti branilec Celtica Charlie Mulgrew ter Matt Phillips. A slednji, čigar nastop je bil pod drobnogledom medijev, se je tik pred zdajci poškodoval. Phillips je do 20. leta igral za Anglijo, pred kratkim pa se je odločil, da bo v članski konkurenci branil škotske barve. Njegovi stari starši so bili namreč Škoti.

V deželi viskija je še vedno svež spomin na avgustovski obračun Maribora in Rangersa za preboj v evropsko ligo. Presenetljivo so slavili slovenski prvaki.

Sinoči prvi trening Slovencev

Slovenska reprezentanca se je v celoti zbrala v Portorožu šele včeraj okrog poldne, saj so imeli nekateri reprezentanti v nedeljo zvečer še tekme državnih prvenstev. Trening so na pomožnem igrišču Bonifike opravili včeraj zvečer, za danes pa sta napovedana dva - dopoldanski ob 10. uri (ta je sicer nekoliko vprašljiv), ob 19. uri pa bodo preizkusili glavno igrišče na zaprtem treningu. Razpoloženje je nekoliko skalila bolečina v mišici najbolj vročega igralca ta hip Tima Matavža na tekmi nizozemskega prvenstva. Njeno resnost je sinoči pokazal zdravniški pregled. K sreči gre za prijateljsko tekmo, kar pomeni, da bo selektor Slaviša Stojanović imel več priložnosti za vpogled v potencial nekaterih kandidatov. Tako vse kaže, da bo na domačih tleh v napadu od prve minuti zaigral Zlatko Dedić.

PETER MARAŽ, ROK MAVER


Najbolj brano