Skomina in Slovenija brez SP

Upi, da bo tudi Slovenija imela aktivno vlogo na svetovnem prvenstvu v nogometu, so včeraj dokončno padli v vodo. Svetovna nogometna zveza Fifa je sporočila seznam sodnikov, ki bodo sodili v Braziliji, na njem pa ni Koprčana Damirja Skomine.

Damir Skomina (desno) ne bo med potniki za Brazilijo, kjer pa bo sodnikom svetoval svetovno znani Pierluigi Collina  Foto: Reuters
Damir Skomina (desno) ne bo med potniki za Brazilijo, kjer pa bo sodnikom svetoval svetovno znani Pierluigi Collina  Foto: Reuters

KOPER > Najboljši slovenski sodnik že vrsto let sodi v sam vrh nogometnih sodnikov na svetu. Redno je delil pravico na tekmah lige prvakov, tudi nekaterih zelo pomembnih, bil je tudi udeleženec olimpijskih iger v Pekingu ter evropskega prvenstva na Poljskem in v Ukrajini. Damir Skomina je postal znan po svoji avtoriteti in nepristranskosti, zato ga je nedavno Uefa, evropska nogometna zveza, imenovala v elitno skupino sodnikov.

Izbrani glavni sodniki za sojenje na SP iz evropskih držav: Felix Brych (Nemčija, 39 let), Cüneyt Cakir (Turčija, 38), Jonas Eriksson (Švedska, 40), Bjorn Kuipers (Nizozemska, 41), Milorad Mažić (Srbija, 41), Pedro Proenca Oliveira (Portugalska, 44), Nicola Rizzoli (Italija, 43), Carlos Velasco Carballo (Španija, 43), Howard Melton Webb (Anglija, 43) in sodnik za podporo Svein Oddvar Moen (Norveška, 35).

V sodniški organizaciji je bil dobro zapisan, zato je kar precejšnje presenečenje, da se 38-letni Koprčan ni znašel na omenjenem seznamu. Včeraj za komentarje na to temo ni bil dosegljiv, pa tudi sicer mednarodne sodniške organizacije prepovedujejo komentiranje sodnikov o teh temah.

Fifa je bila ob posredovanju seznama izrazito skopa, kot je v navadi v teh primerih. Omenila je le, da so bili sodniki skrbno izbrani glede na njihovo vodenje tekem v zadnjem obdobju ter glede na osebnostni karakter in njihovo sposobnost razumevanja igre. Izbrani sodniki naj bi znali brati igro in razumeti taktične pristope moštev.

Spremljevalci nogometnega dogajanja so si skoraj enotni, da je Skomini pot v Brazilijo priprla povratna kvalifikacijska tekma med Francijo in Ukrajino, ko so njegove odločitve dvignile precej prahu. Ukrajina je prvo tekmo dobila z 2:0, drugo pa izgubila z 0:3, s tem, da so Francozi drugi zadetek dosegli iz očitnega prepovedanega položaja, pa tudi sicer so bili Ukrajinci nezadovoljni s sojenjem. Primorske novice so tedaj preroško zapisale: “Vprašanje, ki se zastavlja po tem dvoboju, pa je, ali lahko sodniške napake vplivajo na izbor Skomine in kolegov za svetovno prvenstvo v Braziliji.”

Nesporno je tudi, da je bilo sito zelo gosto, saj Evropa pošilja na SP le devet sodniških ekip. Pogled nanje kaže, da so si ta privilegij zase zadržale najmočnejše, najbogatejše in v lobiranju najbolj spretne nogometne federacije. Tako imajo svoje predstavnike vse najmočnejše evropske lige, izjema je le Francija, ki pa je bila v zadnjih kvalifikacijskih ciklusih že dovolj “nagrajena” s sodniško pomočjo. Zraven so še pregovorno nepristranski skandinavski sodniki, edino izjemo predstavlja Srb Mažić, ki je tudi edini, ki prihaja iz držav nekdanje vzhodne Evrope.

Poleg devetih sodnikov iz Evrope jih je še pet iz Južne Amerike, štirje iz Azije, po trije iz Afrike in Severne Amerike ter eden iz Oceanije.

DENIS SABADIN


Najbolj brano