Skomina bo sodil Francozom

Po prvih dvobojih evropskega dela dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo v nogometu so bili bolj zadovoljni z razpleti gostitelji. Končna odločitev o preostalih štirih reprezentancah s stare celine, ki bodo igrale prihodnje leto v Braziliji, pa bo padla jutri.

Olivier Giroud (v belem dresu) je bil med manj slabimi v francoski reprezentanci na prvem dvoboju z Ukrajinci Foto: Alessandro Bianchi
Olivier Giroud (v belem dresu) je bil med manj slabimi v francoski reprezentanci na prvem dvoboju z Ukrajinci Foto: Alessandro Bianchi

EVROPA > Največji šok so doživeli Francozi, ki so le še nominalno velesila, kar so potrdili tudi v Ukrajini. Po uvrstitvi v finale svetovnega prvenstva (SP) leta 2006 v Nemčiji igrajo bolj ali manj epizodne vloge na velikih tekmovanjih. V zadnjih dveh ciklusih so imeli veliko težav že v kvalifikacijah, tokrat pa jim grozi, da se prvič po letu 1994 ne bodo prebili na veliko tekmovanje.

Nigerija, Slonokoščena obala in Kamerun so prve afriške reprezentance z vozovnico za svetovno prvenstvo. Na povratnih kvalifikacijskih tekmah so Nigerijci še drugič, tokrat z 2:0, premagali Etiopijo. Senegal in Slonokoščena obala - zaradi navijaških izgredov je tekmo gostil Maroko - pa sta igrala 1:1. S skupnim izidom 4:2 je v Brazilijo napredovala Slonokoščena obala. Potem ko se je prva tekma končala brez zadetkov, je Kamerun na povratni tekmi doma s 4:1 premagal Tunizijo. Preostali povratni tekmi med Egiptom in Gano ter Alžirijo in Burkino Faso bosta jutri.

Galski petelini imajo namreč najslabše izhodišče pred povratno tekmo. Poraz 0:2 v Ukrajini ne obeta nič dobrega, tudi zavoljo tradicije. Zadnja reprezentanca, ki je v izločilnih dvobojih za kakšno veliko tekmovanje uspela nadomestiti takšen zaostanek, je bila v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo (EP) takratna Sovjetska zveza, ki je zasukala izid proti Madžarom. Ukrajincem pa se po štirih spodrsljajih v dodatnih kvalifikacijah - njihov krvnik je bila v boju za EP 2000 tudi Slovenija - obeta, da bodo vendarle preskočili doslej previsoko oviro.

Najbolj sloviti športni dnevnik na svetu L'Equipe je bil pri ocenah (1-10) francoskega učinka neusmiljen. Med najmanj slabimi je bil z oceno 5 vratar Lloris, trojko pa so prejeli Abidal, Nasri in Koscielny, ki je bil tragični junak tekme: zakrivil je enajstmetrovko, v končnici tekme pa je prejel tudi rdeč karton. Na povratni tekmi, ki jo bo sodil Koprčan Damir Skomina, pa bo oslabljena tudi Ukrajina. Gostje ne bodo mogli računati na obrambna stebra Kučerja in Fedeckega. Vprašanje pa je, če bo to kaj pomagalo dolžniku s prve tekme in enemu od glavnih favoritov za osvojitev zlate žoge Francku Riberyju in soigralcem.

Za uvrstitev na svetovno prvenstvo bolje kaže protikandidatu v boju za prestižno nagrado Cristianu Ronaldu, ki je z zadetkom odločil prvi obračun Portugalske in Švedske. Dobil pa je tudi nestrpno pričakovani medsebojni dvoboj z Zlatanom Ibrahimovićem, pri čemer je imel na igrišču tudi večjo podporo soigralcev. Portugalci so bili boljši, a si niso priigrali občutnejše prednosti. Švedi še upajo, ali kot se je slikovito izrazil po tekmi Ibrahimović: “Je mogoče reči kaj spodbudnega po tem porazu? Gotovo. Dobra novica je, da smo izgubili le z 0:1,” je povedal igralec, čigar bilanca po koncu tekme je bila bolj ali manj prazna.

Grčija je po šestih tekmah proti Romuniji sicer prejela gol, kar se redko dogaja, a je tudi zabila tri, kar se primeri še redkeje. V skupinskem delu kvalifikacij so Grki v desetih tekmah prejeli štiri gole, dosegli pa so jih 12, pri čemer so imeli v svoji skupini tudi avtsajderja Liechtenstein. Dva je v petek prispeval 25-letni napadalec Olympiakosa Kostas Mitroglou, ki v letošnji sezoni zabija gole kot za stavo. Na zadnjih 21 tekmah - bodisi klubskih bodisi reprezentančnih - je dosegel kar 22 golov.

Izidi prvih tekem dodatnih kvalifikacij v Evropi - Islandija : Hrvaška 0:0, Portugalska : Švedska 1:0, Ukrajina : Francija 2:0, Grčija : Romunija 3:1

Posebno poglavje je Hrvaška, ki se je v domovino vrnila kot edina neporažena iz štirih evropskih dvobojev dodatnih kvalifikacij. Pretežni del javnosti pa je remi brez zadetkov na Islandiji sprejel kot še eno klofuto. Ognjeni, ki jih je prvič vodil Niko Kovač, so imeli namreč skoraj ves drugi polčas igralca več, a številčne premoči niso znali unovčiti. Bili so podobno jalovi kot na zadnjih tekmah v skupini pod taktirko Igorja Štimca. Za popolne avtsajderje Islandce rezultat 0:0 vzbuja upanje, kajti vse se bo odločalo jutri v Zagrebu. Na eni tekmi pa je v nogometu mogoče prav vse!

Jutri bo na sporedu tudi kopica prijateljskih tekem. Slovenija bo ob 18. uri v Celju gostila Kanado. Osrednji obračun večera pa bosta na Wembleyju odigrali tradicionalni tekmici Anglija in Nemčija.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano