Septembra bo morda bolje ...

Avgustovski termin ni bil srečen za slovenski reprezentančni nogomet, saj se je končal s porazoma članske in mlade vrste. Finska : Slovenija 2:0 (1:0), Slovenija : Estonija 0:1 (0:1).

Slovenski nogometaši so se na Finskem spotaknili Foto: STA
Slovenski nogometaši so se na Finskem spotaknili Foto: STA

TURKU, VELENJE > Poraza s tekmecema, ki ne sodita v prvi nogometni razred, prej v tretjega, nista razveselila nikogar, a vendarle porazi se od porazov razlikujejo. Oslabljena izbrana vrsta Srečka Katanca je izgubila na Finskem. Ne povsem nepričakovano. Gostitelji so izkoristili prednost domačega igrišča in tudi dejstvo, da je kar nekaj finskih reprezentantov v polnem tekmovalnem pogonu. Za razliko od slovenskih zdomcev, ki imajo različno raven pripravljenosti.

Finska : Slovenija 2:0 (1:0). Strelca - 1:0 Moisander (35), 2:0 Hämäläinen (82). Slovenija: S. Handanović, Brečko (od 75. Milec), Jokić (od 52. Struna), Kelhar, Maroh (od 67. Anđelković), Birsa (od 46. Bezjak), Kirm, Krhin, Kurtić, Dedić (od 57. Filipović), Matavž. Selektor: Srečko Katanec.

V slovenski igri ni bilo vse slabo, kot se morda zdi na prvi pogled, a je jasno, da če dva, trije ali morda celo več členov, ne igra na ustrezni ravni, potem se težko zoperstavijo tudi Finski. Gostitelji so pokazali nekaj več uigranosti in avtomatizma v igri, pri čemer pa velja povedati, da je tudi slovenska reprezentanca imela svoje priložnosti in dvakrat zadela okvir vrat.

Pred ključno tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo z Albanijo se zdi še najpomembnejše, da se v reprezentanco vrnejo rekonvalescenti, in da posamezniki že ujamejo tekmovalni ritem. “Zmaga Fincev je zaslužena, prevladovali so v dvobojih in so bolje fizično pripravljeni. Mi nismo bili niti približno na takšni ravni kot na zadnjih dveh tekmah. Zdaj imam informacije o igralcih, ki sem jih preizkusil,” je pojasnil selektor Srečko Katanec.

Zlatko Dedić se je navezal na oceno selektorja: “Ko nisi popolnoma pripravljen, te niti sreča ne spremlja. Telesno nismo še najbolje pripravljeni. Ne iščemo alibijev. Imamo še tri tedne časa do Albanije.”

Slovenija : Estonija 0:1 (0:1). Strelec - 0:1 Rättel (22). Slovenija: Jug, Kous, Dobrovoljc (od 83. Ploj), Mitrović, Trajkovski, Dervišević, Blažič (od 46. Črnic), Bratanović (od 71. Pučko), Vučkić, Jelenič, Šporar. Selektor: Tomaž Kavčič.

Mlada reprezentanca je presenetljivo izgubila uvodno tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo z Estonijo. Za spremenjeno selekcijo Tomaža Kavčiča je morda edina olajševalna okoliščina ta, da so tekmeci odigrali že tretjo kvalifikacijsko tekmo. Na prvih dveh pa še zdaleč niso blesteli. Doma jih je premagala Danska, iztržili so le neodločen izid z Andoro. Gostitelji so bili prvi polčas neprepoznavni, v nadaljevanju pa kljub bistveno boljši predstavi žoga ni hotela v gol. “V tekmo smo šli premehko. Drugega smo odigrali, kot je treba. Iz dveh, treh priložnosti je v Evropi treba zadeti, a to je šele prva tekma" je po tekmi povedal Kavčič. ALEŠ SORTA


Najbolj brano