Selektor mlade reprezentance želi tudi spodbudo s tribun

“Nismo prepotentni, zgolj samozavestni,” sporoča selektor mlade nogometne reprezentance Tomaž Kavčič pred drevišnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo z Litvo v Novi Gorici.

Rene Krhin (na fotografiji s št. 4) bo eden od adutov mlade slovenske reprezentance Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Rene Krhin (na fotografiji s št. 4) bo eden od adutov mlade slovenske reprezentance Foto: Zdravko Primožič/Fpa

NOVA GORICA> Izkupiček 10 točk s štirih tekem je dovolj velik razlog za optimizem. Tomaž Kavčič se nadeja, da bo rezultatsko uspešna generacija, v kateri je kar nekaj izstopajočih posameznikov, dovolj velik magnet tudi za gledalce. Tribune v novogoriškem športnem parku bo kljub prostemu vstopu skoraj nemogoče napolniti, se pa v slovenski reprezentanci nadejajo vsaj spodobnega obiska in glasne podpore. Izbrana vrsta premore dokaj širok izbor konkurenčnih igralcev, a Kavčič v domačem okolju vendarle ni povsem brezskrben.

Članska izbrana vrsta, ki se na Ptuju pripravlja na torkovo prijateljsko tekmo z ZDA, bo še danes v senci mladih upov. Za dvigovanje medijske temperature je poskrbel le (nekdanji) kapetan Robert Koren, ki je zanikal, da ga med izbranci novega selektorja Slaviše Stojanoviča ni zaradi težav v družini.

Vrzeli v obrambi bo zapolnil tudi z rošadami igralcev, v zvezni vrsti pa ima kljub težavam Kevina Kampla strokovni štab precej več manevrskega prostora. Rene Krhin, Dejan Lazarevič, Haris Vučkič in Rajko Rep zagotavljajo ustvarjalnost, ki bo bržčas potrebna na obračunu z Litvo. “Žogo bomo morali spustiti na tla in uveljaviti naše primerjalne prednosti. Upam, da bomo razpoloženi in da bo zelenica v kar se le da dobrem stanju, kar nam bo omogočilo razvijanje igre. Potrpežljivost bo ključna. Tako na igrišču kot na tribunah,” je pred tekmo strnil pričakovanja Kavčič, ki si tako kot svoji izbranci želi čimprejšnjega zadetka - v mreži tekmeca seveda. Litvo so dodobra spoznali že na prvi tekmi. Ob čvrstem obrambnem bloku bodo gostje bržčas stavili na hitrost napadalcev.

Pričakovanja so upravičeno visoka. Če odštejemo poškodbe in kazni, so domala vsi razpoložljivi igralci slovenske izbrane vrste v polnem pogonu. Izjemi sta le vratar portugalske Leirie Jan Oblak, ki se je na Švedskem izkazal z ubranjeno enajstmetrovko, in Enej Jelenič, ki dobiva malo ali nič priložnosti v Padovi. Tri točke so nujne za miren zimski premor in pripravo na ključne bitke z neposrednimi tekmeci, ki bodo na sporedu prihodnje leto. Slovenija ima lepo izhodišče za naskok na prvo mesto, ki neposredno vodi v izločilni del kvalifikacij. Tam se bo za sedem prostih mest na evropskem prvenstvu, ki ga bo leta 2013 gostil Izrael, pomerilo deset zmagovalk skupin in štiri najuspešnejše drugovrščene reprezentance.

“To je ligaški sistem tekmovanja. Razmere se spreminjajo iz tekme v tekmo oziroma od enega reprezentančnega zbora do drugega. Nogomet je igra, sestavljena iz vzponov in padcev, zato so rezultatske napovedi nehvaležne. Smo pa v položaju, ko lahko optimistično zremo v prihodnost,” je reprezentančne obete orisal Kavčič.

Vrstni red v skupini 2 - Švedska (4 tekme) in Slovenija (5) 10 točk, Finska (4) 7, Malta (6) 5, Litva (5) 3, Ukrajina (2) 1.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano