Še drugič češka učna ura

Nogometašem Maribora po pričakovanjih ni uspelo. Liga prvakov bo letos neuresničeni sen. Še tretjič zapored bodo Štajerci igrali v evropski ligi. Imena svojih tekmecev pa bodo izvedeli danes.

Franck Ribery (levo) se je včeraj veselil posamične lovorike, se bo drevi še ekipne? Foto: Michael Dalder
Franck Ribery (levo) se je včeraj veselil posamične lovorike, se bo drevi še ekipne? Foto: Michael Dalder

MARIBOR > Viktorija Plzen se je z zmago (1:0) v Ljudskem vrtu in skupnim izidom 4:1 zasluženo uvrstila v najelitnejše klubsko tekmovanje, ki prinaša najmanj 8,6 milijona evrov, Včerajšnji žreb je Čehom namenil težko, a privlačno skupino D z branilci naslova Bayernom, moskovskim CSKA-jem in Manchester Cityjem.

Primorec v dresu Maribora Mitja Viler je po tekmi z Viktorijo za PN povedal: “Glede na potek prve tekme skupni rezultat morda ni realen. Že v Plznu smo zapravili veliko priložnost za boljši rezultat, na povratnem obračunu pa smo bili premalo nevarni za vrata gostov. Ponovno smo prehitro prejeli zadetek in nato v lovu na preobrat izgubili veliko moči. Gostje nam niso pustili veliko prostora. Dokazali so, da so pravo tekmovalno moštvo, za nas pa je bila to nova pomembna šola.” SM

Mariboru ostaja tolažilna nagrada v podobi evropske lige (in najmanj 2,5 milijona evrov), ki pa je - upoštevajoč razmere v slovenskem nogometu - skoraj enaka glavni. V tekmovalnem pogledu je drugo po moči evropsko tekmovanje gotovo ustreznejše. V ligi prvakov z evropskimi velikani Mariborčani ne bi imeli kaj iskati. To je pokazal dvoboj z Viktorijo iz Plzna, ki sodi v četrti kakovostni boben.

Češki prvaki so bili v Ljudskem vrtu spet bolj učinkoviti, zbrani in konkretni, skratka boljši. Dvoboj pa je postregel z na las podobnim scenarijem kot na prvi tekmi. Čehi so vnovič zabili hiter gol, ki je Mariborčane postavil v domala brezizhoden položaj. Učinek Štajercev je glede na število doseženih zadetkov v kvalifikacijah lige prvakov celo nad pričakovanji. Na šestih tekmah so le štirikrat zadeli v polno, kar je vendarle premalo za preboj v najelitnejše klubsko tekmovanje.

V ligo prvakov se ni uspelo prebiti niti PSV Eindhovnu. Tudi Nizozemci so na San Siru prejeli hiter gol. Milan, ki je že na prvi tekmi v Eindhovnu iztržil ugoden izid (1:1), pa je uvrstitev v ligo prvakov potrdil še z dvema zadetkoma in zmago 3:0. Tim Matavž je za goste igral vseh 90 minut.

Liga prvakov, skupine, A - Manchester Utd, Šahtar, Bayer L., Real Sociedad; B - Real Madrid, Juventus, Galatasaray, København; C - Benfica, PSG, Olympiakos, Anderlecht; D - Bayern, CSKA, Man. City, Plzen; E - Chelsea, Schalke, Basel, Steaua; F - Arsenal, Marseille, Borussia D., Napoli; G - Porto, Atletico, Zenit, Austria D.; H - Barcelona, Milan, Ajax, Celtic.

Tekmeci Milana v prav tako zanimivi skupini H bodo Barcelona, Ajax in Celtic. PSV pa se bo tako kot Mariborčani in zagrebški Dinamo moral zadovoljiti z igranjem v evropski ligi.

Po žrebu lige prvakov so včeraj v Monaku podelili še nagrado za najboljšega nogometaša v Evropi za preteklo sezono. V končni izbor so se prebili Lionel Messi, Cristiano Ronaldo in Franck Ribery. Francoz je tudi dvignil poseben pokal, drevi pa bo poskušal s soigralci osvojiti tudi prvo evropsko lovoriko nove sezone. V Pragi se bosta za evropski superpokal pomerila zmagovalca zadnje lige prvakov oziroma evropske lige, Bayern in Chelsea, ki se mu je pridružil kamerunski napadalec Samuel Eto'o. Za trenerski dvoboj v dvoboju pa bosta poskrbela “prijatelja” iz španskih trenerskih dni Jose Mourinho in Pep Guardiola.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano