Rudarski derbi

Novogoričani bodo drevi odigrali derbi 32. kroga prve slovenske nogometne lige v Velenju. Obeta se trd obračun ekip, ki prejemata malo zadetkov.

Strelska popotnica z zadnje tekme je za Gorico spodbudna, manj obisk na tribunah Foto: Leo Caharija
Strelska popotnica z zadnje tekme je za Gorico spodbudna, manj obisk na tribunah Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Rudar je najbolj vroča ekipa v 1. SNL ta hip. Nanizala je štiri zmage, med drugim je ugnala tudi Mariborčane. V zmagovitem obdobju je potrdila obrambno čvrstost, saj ni prejela zadetka. Tudi strelska suša Mateja Eterovića na zadnjih treh tekmah zato ni tako občutna kot sicer. Njegovo vlogo so prevzeli soigralci ali pa kot na zadnji tekmi s Triglavom celo nogometaši nasprotne ekipe. Kakorkoli, eden od mikov nocojšnjega dvoboja bo tudi obračun najboljših strelcev lige. Massimo Coda, ki se vrača po odsluženi kazni zaradi kartonov, in Eterović sta na vrhu poravnana s 15 zadetki, na njuno srečo pa tudi neposredni tekmeci za strelsko lovoriko spomladi niso bistveno bolj učinkoviti.

Novogoričane čakata v naslednjih dveh krogih tekmi, ki bosta dali odgovor, ali lahko dvoboj za podprvaka Rudarja in Luke Kopra v končnici prvenstva postane troboj. Osvojitev drugega mesta bi lahko bil eden od ciljev do konca sezone, a bo v senci pokalnega finala, ki se nezadržno približuje. Ker si bodo obračuni do 21. maja sledili v zgoščenem ritmu, gre pričakovati, da bo novogoriški trener Luigi Apolloni razporedil moči. Lovorika je vendarle lovorika. V ND Gorica jo pogrešajo že osem let, od sezone 2005/06, ko so osvojili svoj četrti naslov državnega prvaka. Pokalni post pa je še bistveno daljši. Traja že 12 let. Po sedmih letih so se spet prebili v finale. V letošnjem polfinalu so po dveh zahtevnih obračunih izločili prav Velenjčane, pri čemer so dobili obe tekmi.

Spomladanska bilanca Novogoričanov, ki drevi ne bodo mogli računati na kaznovanega Gianluco Lapadulo, z Rudarjem je zato pozitivna. V prvenstvenem dvoboju v športnem parku sta se tekmeca razšla brez zadetkov. Strelskega festivala od ekip, ki se ponašata s statistično najbolj čvrstima obrambama v ligi, pa tudi tokrat ne gre pričakovati.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano