Reven, a ne betežen stoletnik

Na slavnostni akademiji ob stoletnici idrijskega nogometa se je vodstvo Nogometnega društva zahvalilo vsem še živečim predsednikom kluba. Številne in kakovostne otroške selekcije dajejo upanje, da bo mladim čim prej vrnjen pomemben motiv - članska vrsta.

Idrijske mlajše selekcije, okrog sto mladih s petimi trenerji, najbolj pogrešajo člansko vrsto Foto: Saša Dragoš
Idrijske mlajše selekcije, okrog sto mladih s petimi trenerji, najbolj pogrešajo člansko vrsto Foto: Saša Dragoš

IDRIJA >Idrijski nogomet z dijaki realke sega v leto 1906 in njihovi tekmi leta 1912 je nogometni poznavalec Anton Velikajne v monografiji o nogometu pripisal uradni začetek tega športa v mestu. Minuli teden so na gradu Gewerkenegg ob zvokih pihalnega orkestra rudarjev stoti jubilej proslavili z zamudo, a v enem najboljših obdobij nogometnega društva po osamosvojitvi.

Ocena velja za celovit pogled na društvo s prenovljenim stadionom, klubskimi prostori, z novim malonogometnim igriščem in kakovostnimi ter številnimi mlajšimi selekcijami. Član uprave Vojko Mlakar je povedal, da so se pri delo z mladimi povezali s klubom v Tolminu. Združena ekipa U-15 celo prvič v zgodovini kluba nastopa v prvi slovenski ligi, kadeti pa v drugi. “Združevanje moči je prava pot za prebroditev krize. Strokovnjake imamo, a da bi obdržali mlade, potrebujemo boljšo infrastrukturo, dodatno igrišče z umetno travo in člansko vrsto kot motivacijo za vztrajanje pri trdih treningih. Širšo skupnost prosim, da prisluhne težavam, jih skupaj z nami reši čim prej za naslednje stoletje nogometa,” je pred zbranimi poudaril Mlakar.

“Država ne more pomagati. Delati v športu danes ni lahko, a vi ste preživeli sto let. Ker imate strokovnjake, zanesenjake in mlade, boste uspešni tudi v bodoče,” je brez olepševanja dodal predstavnik ministrstva za šolstvo Darko Repenšek.

“Številne generacije Idrijčanov so dokazale, da so sposobne obdržati nogomet živ. Pomemben je za mlade. Ne zato, ker je najbolj popularen šport na svetu, pač pa zato, ker jim zapolnjuje prosti čas in privzgaja delovne navade,” je pritegnil župan Bojan Sever. Primorski podpredsednik NZS Franc Kopatin je dejal, da se je za zadovoljstvo mladih nogometašev vredno potruditi, tudi z oblikovanjem članske vrste. “Brez nje ni pravega motiva. Postavite vrsto in naj tekmuje v najnižji ligi. To ne stane veliko,” je bil prepričan.

Člani so tisti, ki na noge dvignejo gledalce, kot je povedal Miran Jurjavčič, eden od enajstih še živečih predsednikov kluba, ki so jim podelili priznanja za delo. Klub je vodil v letih, ko je članska ekipa s tekmovanjem v tretji ligi segla najviše, a je zaradi dolgov iz tekmovanja izstopila.

Denar je bil boter večine vzponov in padcev nogometa v stotih letih. Odkar je Radovan Ilić v devetdesetih letih osnoval Malo nogometno šolo, je delo z mladimi vzorno. Kljub je zato vzgojil več uspešnih nogometašev, tudi reprezentantov in sodnikov v domačem in mednarodnem merilu. S člani je žal vedno občepel. “Klub danes potrebuje isto kot pred stotimi leti. Opremimo, oblecimo člane in jih pošljimo na igrišče in tekmovanja,” je Ilič povzel željo večine ta večer zbranih mož. Podobne so želje deklet. Idrija je namreč pred leti imela tudi ženskega ligaša.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano