Real po dramatičnem preobratu do evropskega naslova

V finalu lige prvakov v Lizboni so nogometaši Reala v mestnem derbiju, prvem takšnem obračunu v zgodovini evropskih tekmovanj, premagali Atletico po podaljšku s 4:1 (1:1, 0:1).

Ronaldo Foto: Sergio Carmona
Ronaldo Foto: Sergio Carmona

LIZBONA > Sklepni evropski nogometni večer se je razpletel po madridskih željah. To je bilo seveda jasno že, odkar sta se obe madridski ekipi prvič v zgodovini uvrstili v veliki finale, po zadnjem žvižgu sodnika Björna Kuipersa pa je jasno še eno: zadovoljni so tisti v mestu, ki stavijo na bele, tisti v belem in rdečem pa so razočarani. Real je prišel do desetega naslova v zgodovini, Atletico je ostal brez prvega.

Na odgovor na prvo vprašanje, ki bi lahko pomembno vplivalo na potek finala, je bilo potrebno čakati le devet minut. Toliko je na igrišču zdržal prvi adut Atletica Diego Costa, ki ga je trener Diego Simeone kljub poškodbi postavil v prvo ekipo. Tveganje se ni izplačalo, saj je Adrian Lopez moral v igro že po manj kot desetih minutah.

Prvi nevarnejši napad so izvedli igralci v belem, toda Gareth Bale ni znal natančno usmeriti žoge proti golu Thibauta Courtoisa, ki tudi ni imel večjih težav pri prostem strelu tekmecev, Atletico pa je vratarja Ikerja Casillasa prvič preizkusil po strelu Raula Garcie, ki pa ni bil nevaren.

Isti igralec je imel v 26. minuti tudi nekaj sreče, saj bi mu lahko sodnik po prekršku nad Angelom di Mario pokazal tudi več kot rumeni karton. Prosti strel po tem prekršku je slabo izvedel zvezdnik Reala Cristiano Ronaldo. Bolj nevaren je bil Bale v 32. minuti, vendar je po prodoru in strelu s kakšnih 11 metrov žoga končala ob vratnici.

V 36. minuti je sledil trenutek, za katerega se je dolgo zdelo, da bo odločil tekmo. Atletico je izvajal kot, Juanfran je podal z glavo, Diego Godin pa je bil v zračnem dvoboju boljši od Samija Khedire. Za Real je bila usodna neodločnost Casillasa, ki je sprva nameraval loviti žogo, si premislil, po lobu pa ni mogel več ujeti žoge oziroma jo je ujel šele, ko je že prečkala golovo črto.

Nadaljevanje je bilo vse bolj v znamenju Reala. Atletico se je pomaknil v obrambo, Real pa je zoževal obroč okrog vrat tekmecev. Ronaldo je imel tri priložnosti, pa so vse ostale neizkoriščene, pa tudi Bale je bil dvakrat zelo blizu. V 85. minuti je prvo napako na tekmi naredil tudi vratar Atletica Curtois, ki je zgrešil žogo po podaji z leve strani, a je na njegovo srečo ni ujel niti nihče od tekmecev pred vrati. In ko je kljub pritiskom belih kazalo, da bodo rdeče-beli z izrazito obrambno taktiko v drugem delu uspešni, je sledil Realov udarec v sodnikovem dodatku. Atletico je zdržal do tretje minute dodatka, ko je udaril Realov adut zadnjega meseca Sergio Ramos. Mož, ki je z dvema goloma potopil že lanske prvake iz Münchna, je tudi tokrat po kotu natančno meril z glavo in poslal žogo v gol.

V podaljšku so Atleticovi nogometaši vidno upočasnili ritem. Ker menjav ni bilo več, so nekateri še vztrajali kljub temu, da so se komajda še premikali po igrišču, pri Atleticu je imel največ težav Juanfran. Terensko prednost je imel Real, toda priložnost Bala in nekoliko pozneje prosti strel Ronalda sta ostali neizkoriščeni.

Vse pa se je spremenilo v 110. minuti. Do takrat neopazni di Maria je prodrl pred gol, žogo je po njegovem strelu Curtois z nogo še odbil, toda le do Bala, ki je čakal ob drugi vratnici in žogo z glavo preusmeril v gol.

Povsem dotolčeni Atletico je nazadnje le nemo opazoval dogajanje na igrišču. Marcelo je s strelom z roba kazenskega prostora premagal belgijskega vratarja rdeče-belih, za piko na i pa je v živčni končnici, v kateri je trener Atletica Simeone dobil rdeči karton, Ronaldo v 120. minuti zadel še z bele točke za končnih 4:1.

Stadion Luz, gledalcev 61.000, sodniki: Kuipers, van Roekel, Zeinstra, van Boekel, Liesveld (vsi Nizozemska).

Strelci: 0:1 Godin (36.), 1:1 Ramos (90.), 2:1 Bale (110.), 3.1 Marcelo (118.), 4:1 Ronaldo (120., 11-m).

Real Madrid: Casillas, Carvajal, Ramos, Varane, Coentrao (od 59. Marcelo), Khedira (od 59. Isco), Modrić, di Maria, Bale, Benzema (od 79. Morata), Ronaldo.

Atletico: Thibaut, Juanfran, Godin, Miranda, Luis (od 83. Alderweireld), Koke, Gabi, Tiago, Raul Garcia (od 66. Sosa), Villa, Costa (od 9. Lopez).

Rumeni kartoni: Varane, Ramos, Khedira, Ronaldo, Marcelo; Godin, Juanfarn, Miranda, Koke, Raul Garcia, Villa, Gabi.

Rdeč karton: /

STA


Najbolj brano