Prvaki niso več nedotakljivi

Lahko Mariborčani v prvi slovenski nogometni ligi pokleknejo še tretjič zapored? Odgovor na to bomo dobili v nedeljo v športnem parku, kjer bodo Novogoričani lovili zmago in tekmeca, ki jim na lestvici beži za tri točke.

Marcos Tavares (desno v rumenem dresu) je k zmagi Mariborčanov 6:1 na zadnjem gostovanju v športnem parku prispeval tri zadetke  Foto: Boĺˇtjan Bensa
Marcos Tavares (desno v rumenem dresu) je k zmagi Mariborčanov 6:1 na zadnjem gostovanju v športnem parku prispeval tri zadetke  Foto: Boĺˇtjan Bensa

NOVA GORICA > Tako slabega niza privrženci serijskih državnih prvakov v novejši zgodovini ne pomnijo.

Novogoričani so nazadnje ugnali Mariborčane 5. marca 2011, ko sta za zmago v Ljudskem vrtu z 2:1 zadela Danjel Rakušček in Vicente. Še dlje pa čakajo novogoriški privrženci na uspeh nad Mariborom v športnem parku. Zadnja zmaga sega v sezono 2008/09. V predzadnjem krogu, 20. maja, sta za tri točke in zmago s 3:0 nad Mariborčani, ki so pod taktirko Darka Milaniča osvojili svoj prvi od štirih naslovov prvaka, poskrbela Etien Velikonja (2 gola) in Enes Demirović. Na zadnji medsebojni tekmi v športnem parku pred skoraj letom dni (17. novembra) so Novogoričani doživeli najtežji domači poraz (1:6). Prvi dvoboj med Gorico in Mariborom v letošnji sezoni pa se je razpletel brez zmagovalca (1:1; Tavares; Lapadula).

Mariborčani so doživeli tri poraze na zadnjih štirih uradnih tekmah. Četrtkov je bil bržkone najbolj boleč, čeravno se je zgodil proti najmočnejšemu tekmecu. Domača ničla proti Waregemu je občutno zmanjšala vijoličaste možnosti za preboj v izločilne boje evropske lige. Hkrati pa je tudi razkrila, da Štajercem, ki so tempirali zgodnji vrhunec forme, počasi pojenja sapa. (Ne)pričakovane težave so se jim zato primerile na domači sceni. Zgoščen razpored, ki so mu v pretekli sezoni uspešno kljubovali, očitno pušča posledice. Zdi se, da se je tudi rast kluba in moštva ustavila.

Razlogi so večplastni. Nekaj so k temu pripomogli pretresi na igrišču in ob njem: odhod trenerja Darka Milaniča, kasneje preklican umik športnega direktorja Zlatka Zahovića, trenerska rošada Ante Čačić-Ante Šimundža, načeta igralska zasedba ... Tudi po verjetnostnem računu pa se je štajerska prevlada prej ali slej morala končati, čeprav imajo v napovedih pred sezono glavni papirnati tekmeci (Olimpija, Domžale) še več težav. Tudi zato je gneča pri vrhu lestvice po skoraj polovici prvenstva nepredstavljiva in nepričakovana. Da v takšnem razmerju moči primata ne držijo Mariborčani, ki imajo sicer tekmo manj, pa je še bolj presenetljivo. Za vijolični tabor sta v prvenstvenem kontekstu še bolj zaskrbljujoča zaporedna poraza s Celjem in Triglavom. Prvaki niso več nedotakljivi, tekmeci pa so zavohali kri.

In kaj pred nedeljskim medsebojnim obračunom prinašajo tovrstna izhodišča nepredvidljivim Novogoričanom, ki so zadnja domača dvoboja proti neposrednima tekmecema (Zavrč, Luka Koper) dobili s skupnim izidom 7:0? Kar precej razlogov za optimizem. Gostitelji so se ta teden lahko temeljito pripravili na tekmeca, novogoriška udarna postava pa je vse bolj standardizirana. Zadnja prvenstvena predstava z Olimpijo v Stožicah je sicer spet postregla z nihanji, ki potrjujejo, da Novogoričani (še) niso iz šampionskega testa, a priložnost za vijoličasti skalp se zdi enkratna.

“Maribor je zavoljo sosledja dogodkov ranljiv, a na to se ne smemo zanašati. To bo derbi, v derbijih pa odločajo malenkosti. Tega se zavedamo in tako smo se tudi pripravljali na jutrišnji obračun,” je pojasnil zvezni igralec Gorice Amedej Vetrih. Nasploh potrebujejo varovanci Luigija Apollonija dobro popotnico pred končnico jesenskega dela prvenstva, v katerem jih po reprezentančnem premoru čakajo tri gostovanja.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano