Proti Norveški brez Birse in Iličića

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je v Ljubljani obelodanil seznam igralcev, na katere bo računal na zadnjih kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo 2014 proti Norveški in Švici.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je v Ljubljani objavil  seznam igralcev, na katere bo računal na zadnjih kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo 2014 proti Norveški in Švici Foto: STA
Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je v Ljubljani objavil seznam igralcev, na katere bo računal na zadnjih kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo 2014 proti Norveški in Švici Foto: STA

LJUBLJANA > Na seznamu večjih presenečenj ni, sta pa zaradi poškodb tokrat odsotna Valter Birsa in Josip Iličić.

V skupini E po osmih tekmah vodi Švica z 18 točkami, sledijo Islandija s 13, Slovenija z 12, Norveška z 11, Albanija z desetimi in Ciper s štirimi točkami.

Seznam igralcev za Norveško in Švico Vratarji: Samir Handanović (Inter), Jan Oblak (Benfica), Jasmin Handanović (Maribor); branilci: Siniša Anđelković (Palermo), Mišo Brečko (Köln), Boštjan Cesar (Chievo), Branko Ilić (Hapoel Tel Aviv), Bojan Jokić (Villarreal), Dejan Kelhar (Qabala), Andraž Struna (Giannina), Martin Milec (Maribor); vezisti: Kevin Kampl (Red Bull Salzburg), Andraž Kirm (Groningen), Rene Krhin (Bologna), Jasmin Kurtić (Sassuolo), Dejan Lazarević (Chievo), Aleš Mertelj (Maribor), Nejc Pečnik (Crvena zvezda); napadalci: Roman Bezjak (Ludogorec), Zlatan Ljubijankić (Omiya Ardija), Tim Matavž (PSV Eindhoven), Milivoje Novaković (Omiya Ardija).

“Da se ne ponavljam preveč, ker je dolgočasno, cilj je osvojiti šest točk. Ve se, kaj moramo narediti in v kakšnem položaju smo. Ena točka nam ne prinese ničesar. Remija se ne moremo veseliti. Moramo zmagati. Upam pa, da bodo vsaj ti, ki so na seznamu, na zbor prišli zdravi,” si je v uvodu novinarske konference zaželel Srečko Katanec, ki bo moral malce krpati vrzeli ob odsotnosti omenjenih vezistov.

”Ni jih lepo gledati, je pa težko igrati proti njim”

Kljub temu pa meni, da bo šlo za precej izenačen obračun: “Norvežani igralsko niso močnejši. Imajo pa delavnost, ampak v tem jim moramo biti enakovredni. Če bomo enakovredni še v fiziki, pristopu in vsemu skupaj, potem bo v redu, saj tehnično niso boljši. Tudi oni imajo težave, v obrambi so počasni, nimajo ekstremno dobrih 'tehničarjev', hitri tudi niso posebej.”

Norvežani so sicer pred dnevi dobili novega selektorja, Egila Olsna je zamenjal Per-Mathias Hoegmo.“Gotovo lahko prinese dodatne, nove ideje. Za igralce pa je to nova motivacija. Če so pravi, se bodo dokazovali novemu trenerju. Verjetno bo vnesel nove poglede, novo vizijo, videli pa bomo, kaj to pomeni. Vemo sicer, kako igrajo. Ni jih lepo gledati, je pa težko igrati proti njim. Sam vem, kaj in kako postopati, fantje pa bodo to izvedeli še skozi treninge,” o vplivu menjave norveškega selektorja in sami igri te skandinavske vrste pravi Katanec.

Slovenija na papirju favorit

Slovenija, 29. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, in Norveška (39.) sta se doslej srečali šestkrat, kar petkrat so zmagali Skandinavci, enkrat pa sta se tekmeca razšla brez zadetkov. “Kar se tega tiče, so Norvežani absolutno favoriti. Rezultatsko gledano. Preteklost obstaja, poglejmo izide. Je reprezentanca, ki nam objektivno ne leži. To je resnica. Poskusili pa bomo to statistiko vsaj malce popraviti v našo korist,” pravi Katanec.

Slovenska reprezentanca se bo zbrala v ponedeljek na Brdu pri Kranju, tekmo z Norveško bo igrala prihodnji petek v Ljudskem vrtu ob 20.45, zadnji kvalifikacijski obračun pa bo 15. oktobra v Bernu proti Švici (20.00).

STA


Najbolj brano