Pristanek na trdnih tleh

Primorski ekipi, ki sta si po dveh krogih delili drugo mesto v prvi slovenski nogometni ligi, sta v tretjem pristali na trdnih tleh. Poraza Gorice in Luke Koper sta bila boleča.

NOVA GORICA > V nogometu se lahko stvari spremenijo čez dan ali čez noč, zato nad dinamiko ne smemo biti presenečeni. So pa novogoriški in koprski privrženci vendarle pričakovali drugačen razplet, kljub nekaterim opozorilnim signalom. Koper je proti Mariboru v rezultatskem smislu pretrpel najtežji poraz. Razlogi so večplastni, ko pa se povežejo v celoto, potem se zgodi tisto, kar se je primerilo Koprčanom. Sosledje dogodkov v klubu pred prvenstvom je pustilo posledice (klubska negotovost, odhodi, vrnitve), ki se bodo verjetno vlekle še kar nekaj časa. Mednje pa gotovo ne gre šteti mladost ekipe, če jo primerjamo z mariborsko.

Dvoboj v Ljudskem vrtu je v dobršni meri spominjal na pripravljalno tekmo, kar je za Mariborčane, ki bodo jutri na Cipru odigrali prvi obračun tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, tudi bila. Zgodnji zadetek je v dobršni meri usmeril potek dvoboja. Koprčani so se morali odpreti, spremenjena obrambna vrsta pa je bila proti igrivim gostiteljem na hudi preizkušnji. Mariborčani, ki stopnjujejo formo, so proti tekmecu po meri izkoristili ponujeno, Koprčani se lahko tolažijo s tem, da bodo v soboto na Bonifiki gostili Celjane, ki so še edina ekipa brez točke. V drugem krogu so doma izgubili proti Zavrču.

Novinci v ligi bodo naslednji tekmec Novogoričanov, ki so upali, da bodo pred tretjim prvenstvenim gostovanjem odebelili svoj točkovni izkupiček in obdržali stik z vrhom. A to je bil očitno račun brez krčmarja. Dvoboj z Domžalčani je vendarle potrdil, da tradicija nekaj velja. Gostje so premeteno prežali na svoje priložnosti in jih tudi izkoristili. Novogoričani nimajo (še) ekipne moči, da bi dobili tovrstne dvoboje. Izgovori, povezani z neučinkovitostjo, držijo le deloma. Vidi se, da je bila ekipa sestavljena na silo in tako tudi igra. Če ji tekmec to omogoča, kot se je zgodilo v prvem krogu v Kranju, še nekako gre, ko pa zgosti prostor nastanejo težave.

Ustvarjanje igre je v nogometu najtežji proces in prav to čaka Novogoričane. V nasprotnem se utegnejo takšni razpleti, kot smo jih spremljali v soboto doma z Domžalčani, še ponoviti.

Pred petkovim gostovanjem pri Zavrču pa se bo pozornost preusmerila na jutrišnjo skupščino ND Gorica, ki utegne biti kljub vrhuncu dopustov bolj razgibana kot zadnje. In to ne le zaradi volitev novega vodstva. Da utegne biti dogajanje kar pestro, sta napovedala odstopa glavnih operativcev in arhitektov Hitove mladinske šole, kot jo poznamo: podpredsednika društva Mladi nogometaš, zadolženega za stroko, Branka Polanca in vodje mladinske šole Branka Klanjščka.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano