Primorski trojček Maribora na pragu lige prvakov

Že tretjo jesen zapored se bo evropski nogomet v štajerski prestolnici igral tudi jeseni. Maribor si je po izločitvi ciprskega Apoela priigral najmanj nastope v evropski ligi, njegovi privrženci pa upajo tudi na ligo prvakov.

MARIBOR > “Liga prvakov, liga prvakov!!!,” je odmevalo po koncu torkove 97-minutne bitke med Mariborom in Apoelom iz Nikozije (0:0) v vročem Ljudskem vrtu. Domači nogometaši so si po zaslugi zadetka v gosteh (1:1 v Nikoziji) zagotovili evropsko jesen, v primeru zmage v naslednjem krogu pa bi lahko celo zaigrali v veličastni ligi prvakov. Ime naslednjega nasprotnika bodo izvedeli jutri, ko bodo v žrebu postavljeni v boben nenosilcev. Morebitni nasprotniki bodo švicarski Basel, Steaua, Viktoria Plzen ter najbrž Celtic Glasgow in zagrebški Dinamo, ki sta včeraj na Švedskem in v Moldaviji branila prednost 1:0 s prve tekme. Ob njunem spodrsljaju bo morebiten tekmec vijoličastih še dunajska Austria, če je sinoči ubranila prednost na Islandiji. Vsi so spoštovanja vredni tekmeci, ki bodo v vlogi favoritov, a ne prihajajo z drugega planeta.

Povratni obračun tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov pričakovano ni prinesel spektakularne predstave, a gledalcev še zdaleč ni pustil ravnodušnih. “Nasprotnik je moral doseči zadetek, mi pač ne. Malce sem se bal, da bomo v drugem polčasu popustili, a smo z zbrano igro v obrambi dosegli cilj,” je po tekmi razmišljal mariborski trener Ante Čačić, ki je v zadnjem delu tekme svojim varovancem zaukazal pravi bunker. Na mariborsko obrambno vrsto so gostje izvajali silovit pritisk. Koprčan Aleksander Rajčević (vso tekmo je odigral tudi Mitja Viler) je bil zadovoljen z opravljenim delom: “Odigrali smo dokaj zbrano, imeli pa smo tudi malce sreče.” V domačih vrstah je bil zadetku še najbližje Novogoričan Goran Cvijanović: “Uf, težko je bilo. Bili smo dovolj pametni in dobro postavljeni na igrišču. Odigrali smo na rezultat, garali skozi celotno srečanje in z remijem uresničili naše sanje. Napadali bomo uvrstitev med evropsko elito, zato moramo to tekmo čim prej pozabiti.”

Povratni obračun pa bo še dolgo ostal v spominu Ciprčanom, ki se po koncu tekme niso mogli sprijazniti z nedosojenimi enajstmetrovkami na obeh srečanjih. SIMON MALJEVAC


Najbolj brano