Primorski dvojec z visokimi ambicijami

Nogometni prvoligaški ples se uradno nadaljuje z jutrišnjim prvim krogom spomladanskega dela prvenstva, čeprav se je dejansko začel že v nedeljo.

Med Koprom (v belem dresu) in Gorico se obeta ogorčen boj za mesta v Evropi Foto: Leo Caharija
Med Koprom (v belem dresu) in Gorico se obeta ogorčen boj za mesta v Evropi Foto: Leo Caharija

KOPER > Zaostala tekma med Olimpijo in Mariborom zagotovo ni bila ravno idealna reklama za start v pomlad, ki utegne biti precej razgibana. Vsaj kar se tiče boja za mesta v evropskih pokalih. Ne vidimo sicer junaka, ki bi lahko izpodrinil Maribor s prvega mesta lestvice, kjer se je trdneje zasidral po zmagi nad Olimpijo. Jesen je namreč končal le dve točki pred najbližjima zasledovalcema, Luko Koper in Zavrčem. Ambicije gojita vsaj še Gorica in Rudar, ki pa se bo najbrž moral soočati s težavami svojega pokrovitelja, Premogovnika Velenja. Za odpis pa niso niti Domžale.

Vrstni red - Maribor 41, Luka Koper in Zavrč po 36, Gorica 35, Rudar 32, Olimpija 26, Domžale 25, Celje 22, Krka 15, Triglav 13.

Velikih premikov v ekipah sicer ni bilo. Mariboru boj za naslov prvaka sicer napovedujeta oba primorska prvoligaša: Koper dokaj sramežljivo, glasneje pa je bilo o tem slišati iz goriškega tabora. A realno kaj takega ni moč pričakovati. Vijoličasti so arhivirali evropske nastope, v katerih v veliki meri preslikujejo podobo slovenskega prvenstva, medtem ko doma prikazujejo evropski nogomet, torej igranje z višjo prestavo. Jeseni sicer niso izstopali, toda v naslednjih tednih se obeta drugačna pesem. Posvetili se bodo le slovenski ligi, njihov bojni načrt pa je v preprostih besedah nedavno povedal Mitja Viler: “Zdaj je čas, da slovenskim tekmecem naženemo strah v kosti in pokažemo, da smo najboljši.”

Koprčani so se včeraj dogovarjali za prihod še enega nekdanjega kanarčka. V igri je bil bočni igralec Erik Salkić, ki je nazadnje igral za ruskega drugoligaša iz Tule, kjer pa je prekinil pogodbo. Sežanec je v Kopru igral že v mlajših selekcijah, za člane v sezoni 2005/06, potem pa vrsto let za Interblock in Olimpijo.

Kot je razvidno iz tabel, je koprsko vlogo številnih igralskih zamenjav prevzela Gorica, ki je pod poveljstvom ljudi iz FC Parma zbrana z vseh vetrov. Koprčani praktično niso resno kadrovali. Nujen je bil prihod vratarja Vasje Simčiča, drugače pa so opravili zgolj popravke, upajoč, da bodo spomladi nadaljevali z zbiranjem točk. Že jutrišnji derbi v Mariboru bo po vroče-hladnih rezultatih pripravljalnih tekem lahko izkristaliziral dejanske premike v koprski igri in obete za nadaljevanje sezone. Koprčani odhajajo na gostovanje že dan prej, predvsem zato, pravijo, da bi gradili moštveni duh. Pomembna tekma z Domžalami čaka tudi Gorico.

Prostora za večje spodrsljaje Kopra in Gorice namreč ne bo, saj so razlike zelo majhne. Predvsem je vprašanje, ali bo novinec Zavrč še naprej tako vztrajno zbiral točke ali pa bo jesenski zagon na krilih pristne podpore lokalnega okolja, ki jo je drugod po Sloveniji težko videti, nekoliko splahnel.

ROK MAVER


Najbolj brano