Primorci so vadili po italijanskih notah

V petek se z dvobojem prvakov in novincev - Maribora in Zavrča - začenja 23. sezona v prvi slovenski nogometni ligi. Primorski ekipi z italijanskima trenerjema jo bosta odprli v soboto (Luka Koper) in nedeljo (Gorica).

NOVA GORICA > Zadnja državna prvenstva so bila zavoljo prevlade Maribora milo rečeno predvidljiva, če ne kar dolgočasna. Sodeč po generalki, superpokalu, vijoličastega obdobja kljub rošadam še ne bo tako hitro konec. Če ne drugega, pa je bil vsaj uvod v novo sezono razburljiv kot že dolgo ne. Zasukov, tudi pri obeh primorskih moštvih, ni manjkalo, a začnimo na vrhu, torej pri Mariboru. Zdi se, da slovo trenerja Darka Milaniča in športnega direktorja Zlatka Zahovića, ki si je v ponedeljek sicer premislil, ni bilo naključno oziroma je posledica zasičenosti pri obeh glavnih akterjih.

Razvlečeno desetčlansko prvenstvo se bo odvijalo po preverjenem štirikrožnem sistemu. Jesenski del se bodo z 20. krogom zaključil 7. decembra. Prvenstvo se bo nadaljevalo 1. marca, zadnji, 36. krog, pa bo na sporedu 31. maja.

Za razvejan organizacijski ustroj in igralsko piramido naj bi začelo primanjkovati denarja. S prodajo Roberta Berića so sicer dobili nekaj svežega kapitala, za mirno prihodnost pa se bo v izložbi bržkone znašel še kdo. Ta hip je najbolj vroč Agim Ibraimi. Mariborska zgodba bo v marsičem odvisna od uspeha na evropskem pohodu. Izbira prekaljenega ter tako in drugače modrega hrvaškega trenerja Anteja Čačića se zdi kar pravšnja.

Maribor torej ostaja kandidat številka ena za osvojitev naslova. Olimpija ima na papirju status prvega izzivalca. Zdi pa se, da bo za Ljubljančane uspeh že, če bo boj za prvaka bolj negotov kot v preteklih sezonah. Težko je verjeti, da bi lahko kdo še pomešal štrene pri vrhu. Domžalčani in lansko odkritje Celjani utegnejo plačati davek na evropsko sezono, zato bi lahko priložnost za preboj pod vrh zagrabil kdo drug. Koprčani se v zadnjih dveh sezonah vrtijo v tem krogu, a so obakrat potegnili kratko v boju za evropsko vozovnico. Še pred nekaj tedni je bila vprašljiva celo prvoligaška usoda.

Novo prvenstvo naj bi prineslo korenit zasuk k mladim močem iz domačega pogona, a poznavajoč koprski nogometni kontekst in akterje, ki delujejo v njem, ne gre dvomiti, da bodo poskušali priložnosti za viden rezultat pod taktirko trenerja Rodolfa Vanolija zagrabiti z obema rokama. Nenazadnje so se v moštvo že vrnili nekateri igralci, ki so imeli nosilne vloge v pretekli sezoni. Drugi primorski klub Gorica bo imel še bolj izrazit italijanski pridih. Poleg trenerja Luigija Apollonija so zahodni sosedje prevzeli glavne vloge tudi na igrišču in v klubskih pisarnah. Tekmovalni načrti so ambiciozni in segajo vsaj do preboja v evropska tekmovanja, a neznank je še precej. V prvi vrsti je vprašljivo, kako bo slovensko-italijanska naveza delovala na igrišču in ob njem. Gotovo je le, da bodo tekmeci proti Novogoričanom vsaj na začetku prvenstva posebej nabrušeni.

Rudar in Triglav imata sloves čvrstih prvoligašev, zato čaka oba novinca, Zavrč in Krko, precej dela v prizadevanjih za ohranitev prvoligaškega statusa. Podpora domačih privržencev v dolgem prvenstvu bržkone ne bo zadostovala. Časa in denarja za ustrezne okrepitve v kratkem tekmovalnem premoru ni bilo veliko. ALEŠ SORTA


Najbolj brano