Prijateljsko in za točke

Slovenski nogometni reprezentanci čaka danes dvojni spored. Članska izbrana vrsta bo v prijateljski tekmi gostovala na Finskem, selekcija do 21 let pa se bo v prvi kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo pomerila z Estonijo.

TURKU, VELENJE > Avgustovski termin prijateljskih tekem pri reprezentantih ni posebej priljubljen. Večina je v polnem vadbenem ali tudi že tekmovalnem procesu v klubih, ki tako neradi prepuščajo svoje igralce izbranim vrstam v tem občutljivem terminu. Tudi nogometašem zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni posebej pri srcu. Morda ga bodo nekoliko pogrešali le selektorji, ki želijo izkoristiti sleherni zbor za uigravanje oziroma preizkušanje novih moči.

Srečka Katanca ob manjkajočih prvokategornikih (Milivoje Novaković, Kevin Kampl, Boštjan Cesar, Branko Ilić) in potencialnih adutih (Josip Iličić) čaka prav iskanje alternativ.

Preostale zanimivejše prijateljske tekme - Italija : Argentina, Švica : Brazilija, Anglija : Škotska, Portugalska : Nizozemska, BiH : ZDA.

Dvoboj na Finskem bo torej tako ali drugače prinesel osvežitve na igrišču. Katanec je vpoklical tri novince - Željka Filipovića, Martina Milca in Romana Bezjaka. Pričakovati je, da bo v takšnem razmerju moči ponudil priložnost kar največjemu številu reprezentantov. Če je bila Turčija svojevrstna generalka za junijski kvalifikacijski dvoboj z Islandijo, pa bo šlo tokrat s Finsko za precej drugačno tekmo. Do morda ključnega dvoboja v nadaljevanju kvalifikacij za svetovno prvenstvo, doma z Albanijo (6. september), so namreč še trije tedni, v katerih se lahko še marsikaj spremeni oziroma zasuče.

Če lahko Katanec drevi ob 18. uri še eksperimentira, pa si selektor mlade reprezentance Tomaž Kavčič dve uri kasneje ne sme privoščiti preračunljivosti. Na uvodu kvalifikacijskega ciklusa za evropsko prvenstvo mora v Velenju proti Estoniji zmagati. Skupina z Rusijo, Dansko in Bolgarijo ter avtsajderjem Andoro se zdi na papirju zahtevnejša kot tista v prejšnjem kvalifikacijskem ciklusu. Za povrh se je zgodila menjava generacij. Prejšnja je bila med bolj nadarjenimi v samostojni slovenski nogometni zgodovini, a žal zaradi poškodb in drugih okoliščin ni unovčila vsega potenciala.

Tudi zato so Kavčičeve besede še toliko bolj sporočilne: “Za ta kvalifikacijski ciklus si želimo čim manj poškodb in dvoboje, ko bomo zmage lahko napadali v polni zasedbi,” je pojasnil selektor. Med staroselci iz prejšnjega ciklusa izstopata Haris Vučkić in Enej Jelenič, pod drobnogledom pa bodo aduti iz domače lige Miha Zajc, Andraž Šporar, Elvis Bratanović ...

“Pogledali smo že nekaj posnetkov Estoncev. Nasprotnik igra podoben nogomet kot Finci. So agresivni in hitri. Pred dvema letoma smo z njimi že igrali. Informacije o njih imamo, a bolj kot z njimi se ukvarjamo s sabo in s svojo igro. Vsak uspešen start, če uspe, ti da zagon. Seveda si želimo, da uvodno preizkušnjo zmagamo. Hkrati moramo paziti, da v želji ne pregorimo. Pred nami je namreč deset dvobojev in prav vseh 900 minut šteje,” je povedal Kavčič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano