Pregnani mojster Zlatko Zahovič na velikem platnu

V mariborskem Koloseju bo drevi ob 19. uri v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK) premierno predstavljen dokumentarni film o nekdanjem slovenskem nogometnem zvezdniku in sedanjem športnem direktorju Nogometnega kluba Maribor Zlatku Zahoviču. Avtorja filma z naslovom Pregnani mojster sta Jurij Hudolin in Jaka Lucu.

V mariborskem Koloseju bodo drevi  premierno predstavili dokumentarni film o nekdanjem slovenskem nogometnem zvezdniku in sedanjem športnem direktorju Nogometnega kluba Maribor Zlatku Zahoviču Foto: Tamino Petelinsek
V mariborskem Koloseju bodo drevi premierno predstavili dokumentarni film o nekdanjem slovenskem nogometnem zvezdniku in sedanjem športnem direktorju Nogometnega kluba Maribor Zlatku Zahoviču Foto: Tamino Petelinsek

MARIBOR>Zlatko Zahovič je legenda evropskega nogometa in prvi nogometaš, ki je v času samostojne Slovenije nastopal za evropske velikane. V letošnjem letu, ko je Maribor središče kulturnega dogajanja, je prevzel tudi vlogo ambasadorja Evropske prestolnice kulture. Svojo zmagovito evropsko nogometno kariero je namreč začel prav pri portugalskem prvoligašu Vitoria iz Guimaraesa, mesta, ki si letos z Mariborom deli naziv kulturne prestolnice stare celine.

Dokumentarni film o slovenskem nogometašu je več kot le zgodba o nastajanju slovenske nogometne pravljice, je tudi zgodba o oblikovanju novih družbenih idolov in nove oblike zabave ter o prevzemanju različnih vlog in pozicij. Čeprav je bilo o Zahoviču že dosti napisanega, pa njegovo življenje doslej še ni bilo avdiovizualno zabeleženo. Pregnani mojster avtorjev Jurija Hudolina in Jake Lucuja je sestavljanka arhivskega gradiva in intervjujev, ki bodo gledalcu pomagali dopolniti sliko o tem velikem športniku.

Sicer pa bo v znamenju nogometnih dogodkov tudi nedelja, ko se bo dogajanje iz kinodvorane preselilo na igrišče v Športnem centru Marinka Galiča. V malem nogometu se bodo pomerile tri ekipe, zlata generacija nogometašev, ki so skupaj z Zahovičem zaigrali na evropskem (2000) in svetovnem (2002) nogometnem prvenstvu, ekipa Maribora, ki je v evropski sezoni 1999/2000 dosegla največji uspeh slovenskega klubskega nogometa z uvrstitvijo v ligo prvakov, ter ekipa veteranov Maribora.

STA


Najbolj brano