Pred petkovo tekmo je še nekaj neznank

Slovenska nogometna reprezentanca se bo v petek ob 20.45 v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Braziliji (skupina E) v mariborskem Ljudskem vrtu pomerila z ekipo Cipra. Reprezentanti so z izjemo obeh igralcev Kölna Dominika Maroha in Miša Brečka, ki se bosta moštvu pridružila v torek, že zbrani v tradicionalni bazi na Ptuju.

Slovensko nogometno reprezentanco v petek čaka tekma s Ciprom Foto: Primož Lovrič
Slovensko nogometno reprezentanco v petek čaka tekma s Ciprom Foto: Primož Lovrič

PTUJ> Po uvodnih porazih proti Norveški in Švici si tako vodstvo reprezentance kot tudi igralci želijo vknjižiti prve točke v tem kvalifikacijskem ciklusu, po tekmi s Ciprom čaka varovance selektorja Slaviše Stojanovića še gostovanje v Albaniji štiri dni kasneje. Ekipa je nekoliko spremenjena, saj so v njej štirje novinci - vezista Goran Cvijanović in Kevin Kampl ter napadalca Džengis Čavušević in Robert Berić, ki sta “vskočila” namesto Valterja Birse in Zlatana Ljubijankića.

Pečnik in Struna še pod vprašajem

Stanje v moštvu je po besedah Stojanovića dobro, čeprav bo več vedel tekom dneva, saj Nejca Pečnika muči viroza, Andraž Struna pa je dobil udarec v stegensko mišico. “Več o stanju obeh igralcev mi bodo v roku dveh ur sporočili zdravniki, sicer pa nekih skrivnosti ni. Priprave ne bodo pretirano različne od ostalih. Specifika je jasna že dalj časa, igralski kader je sicer nekoliko spremenjen. Ti igralci se bodo morali čim prej spoznati z načinom dela in s taktiko za petkovo tekmo, kar bomo preizkušali že danes,” je uvodoma dejal selektor Stojanović, ki se je odločil “osvežiti” ekipo z nekaj novimi obrazi. “Poklical sem jih, ker resno konkurirajo za nastop, prav gotovo pa iz enega razloga, ker so zelo konkurenčni za nastop v petek,” je povedal Stojanović in dejal, da je vesel tudi vrnitve kapetana Samirja Handanovića, ki ga je minuli konec tedna navdušil v italijanskem prvenstvu: “Kapetan je dobro pripravljen, dobro je branil sinoči, upam da bo v takem slogu igral tudi pri nas. Včeraj je pripomogel k zmagi njegovega kluba, pričakujem in verjamem, da bo dal tudi na naši tekmi vse od sebe. V popolni postavi bomo sicer šele jutri popoldne, ko se po prvenstveni tekmi v Nemčiji pridružita še Brečko in Maroh. Ključni in edini pravi trening bo v sredo, v četrtek sledi priprava na tekmo. Res je, da bi rad imel več časa in priprave za tekmo, a žal to ni izvedljivo.”

Selektor se zaveda, da bo po dveh ničlah tokrat ekipa morala zmagati. “Ti dve tekmi sta odločilni, za nas ključnega pomena v razmišljanju, kako in kaj naprej. Kalkulacije se po navadi ne izidejo, zato gremo korak za korakom, tekmo za tekmo, čeprav to s Ciprom in naslednjo proti Albaniji jemljemo v 'kompletu'. Dodatnega pritiska zaradi tega, ker moramo zmagati, sicer ni, je pa dejstvo, da je potrebno zbirati točke in ne moremo biti zadovoljni z začetkom kvalifikacij. V isti sapi pa pri sebi vem, da je potrebno točke zbirati ne eno po eno, ampak kar po tri,” je povedal Stojanović.

Matavž: Gremo po šest točk

Proti Cipru bo treba po njegovih besedah paziti predvsem na krilne igralce. “Pogledal sem kar nekaj tekem ciprske reprezentance, imajo naturalizirane igralce, veliko menjajo kader in imajo kakovost. Na nekih pozicijah zunaj na krilih imajo zelo hitre igralce, na katere je treba biti pozoren, jih pokriti in jim ne dovoliti prostora. V konici napada imajo izkušenega napadalca, imajo kar nekaj dobrih karakteristik, a nam je popolnoma jasno, kaj moramo narediti. Tudi mi imamo dobre posameznike,” je še dejal Stojanović, ki bo po treningih v teh dneh vtise pred tekmo za javnost strnil še v sredo popoldan.

“Moja pričakovanja so, da gremo na zmago. Teh šest točk je izredno pomembnih, naredili bomo vse, da jih dobimo. Deset dni nazaj sem zbolel, a zadnji teden sem normalno treniral z ekipo, tako da je za zdaj vse v redu. Počutim se dobro, to je ekipni šport in ni pomembno, kdo da gol, pomembno je, da zmagamo. Da se igrati proti vsakemu, vsakomur lahko daš gol, tako da glede tega ne vidim težav. Verjamem, da bo na stadionu dobra atmosfera. Za Ciper vemo, da lahko doseže gol iz protinapadov, mislim pa, da imamo to kakovost, da jih bomo znali ustaviti,” pa je pred tekmo povedal napadalec slovenske izbrane vrste Tim Matavž.

STA


Najbolj brano