Pred Barcelono v karanteno

Milan je v zadnjem tednu spet zašel v slepo ulico. Ena točka iz treh prvenstvenih dvobojev. To je izkupiček rdeče črnih, ki so v soboto izgubili domačo prvenstveno tekmo s Fiorentino.

Massimiliano Allegri (v zraku): dnevi proslavljanja so le še lep spomin Foto: Max Rossi
Massimiliano Allegri (v zraku): dnevi proslavljanja so le še lep spomin Foto: Max Rossi

MILANO > Zadnjo zmago so rdeče črni po zaslugi zadetka Valterja Birse vknjižili v 8. krogu, ko je padel Udinese. Privrženci Milana so na robu obupa. Po novem domačem spodrsljaju so na San Siru uprizorili koncert žvižgov. Slišali so ga nogometaši in strokovni štab, a sporočilo je nedvoumno namenjeno vodstveni garnituri na čelu z lastnikom Silviom Berlusconijem in njegovo desno roko Adrianom Gallianijem, ki sta po mnenju navijačev rdeče črnih slabo opravila svojo nalogo na poletni nogometni tržnici.

Ekipa potrebuje okrepitve v obrambi in zvezni vrsti opozarjajo že dober mesec najzvestejši privrženci Milana. Nekaj pozitivnih rezultatov je ublažilo kritike, ki pa so se v preteklem tednu spet razplamtele. Glavni tarči, Berlusconi in Galliani, sta spet sestankovala in vnovič podaljšala zaupanje trenerju Massimilianu Allegriju. Česa drugega jim v tem trenutku niti ne preostane.

Izidi 11. kroga - Milan (Birsa do 57. minute): Fiorentina (Iličić ni bil v kadru) 0:2, Napoli : Catania 2:1, Parma : Juventus 0:1, Verona : Cagliari 2:1, Udinese : Inter (Handanović vso tekmo) 0:3, Lazio : Genoa 0:2, Livorno : Atalanta 1:0, Sampdoria : Sassuolo (Kurtić na klopi) 3:4, Verona : Cagliari 2:1, Torino : Roma sinoči, Bologna : Chievo drevi; vrstni red - Roma (-1) 30, Napoli, Juventus 28, Inter, Verona 22, Fiorentina 21, Lazio 15, Genoa 14, Atalanta, Udinese 13, Milan, Parma, Livorno 12, Torino (-1) 11, Cagliari 10, Bologna (-1), Sampdoria, Sassuolo 9, Catania 6, Chievo (-1) 4.

Allegri še v sedlu

Do zimskega premora in januarskega prestopnega roka sta skoraj še dva meseca. Allegri, ki je bil že po koncu lanskega prvenstva blizu slovesa, bo slej ko prej zapustil tabor Milana. Najpozneje ob zaključku sezone. Le redki v taboru rdeče črnih si želijo, da bi se to zgodilo že v tem tednu, ko Milan čakata dve pomembni tekmi. V sredinem sporedu lige prvakov bo gostoval pri Barceloni, v nedeljo pa se bo v Veroni v 12. prvenstvenem krogu pomeril z zadnjeuvrščenim Chievom.

Razpleta obeh tekem naj bi skrojila usodo Milana, čeprav se zdi malo verjetno, da bo Milan posegel po menjavi trenerja. To ni praksa Berlusconija, ki sicer ne goji simpatij do Allegrija, a iz rokava ne more stresti dolgoročnejših rešitev.

Ni skrivnost, da je prvi na seznamu želja aktualni selektor italijanske reprezentance Cesare Prandelli, ki pa je zaseden do svetovnega prvenstva v Braziliji prihodnje leto. Če bi se vendarle zgodil za Milan črn scenarij, pa bi bržkone posegli po začasni, a najbolj priročni opciji, večnem pomočniku Mauru Tassottiju, ki dobro pozna miselnost in Milanov ustroj.

Slabše ne gre

Kakorkoli, domača sezona se zdi za Milan bolj ali manj izgubljena. Potem ko je lansko po ravno tako klavrnem uvodu rešil s končnim tretjim mestom in uvrstitvijo v kvalifikacije lige prvakov, je takšen scenarij letos nemogoč. Tako zaradi izkazane nemoči Milana kot tudi zavoljo zmagovitega ritma vodilnega trojčka. Tretje mesto je v tem trenutku oddaljeno 16 točk. ”To je moj najtežji trenutek, od kar sem pred tremi leti in pol prevzel vodenje Milana. Težave pa ne izvirajo iz prestopnega roka, pač pa iz nakopičenih poškodb,” je razčlenil položaj Massimiliano Allegri, ki je svoje varovance po porazu s Fiorentino odpeljal v karanteno.

V italijanskem časniku Gazzetta dello sport so sobotno predstavo Birse, ki je bil na igrišču do 57. minute, ocenili s 5,5, kar pomeni, da je bil med manj slabimi. Le Kaka in Nigel de Jong (oba 6) sta dobila višjo oceno. Prepričljivo najnižjo (4) so namenili Mariu Balotelliju, ki je sodeč po analizah italijanskih medijev prispodoba za krizo Milana. Svoje trditve pa so podkrepili tudi s statističnimi podatki: Balotelli je v letošnji sezoni prispeval le pet golov. Od teh je dva dosegel iz enajstmetrovke. Zato pa je svojeglavi napadalec italijanske reprezentance toliko bolj vnet zbiralec rumenih kartonov. Prejel jih je že kar 10 na 12 letošnjih tekmah. In še en statistični podatek, ki ne bo razveselil navijačev rdeče črnih. Za Milanom je najslabši prvenstveni uvod po sezoni 1981/82, ko je ekipa nato izpadla v drugo ligo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano